Καδμίλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία ο Καδμίλος ήταν ένας από τους μυστηριακούς θεούς Καβείρους στη Σαμοθράκη, τέταρτος στη σειρά που επιπροστίθεται στους «κλασικούς» τρεις. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Διονυσόδωρος, ο «Καδμίλος» δεν είναι παρά μία προσωποποίηση του θεού Ερμή).

Η ταύτιση του Καδμίλου με τον Ερμή απαντά και στον Καλλίμαχο, όπως αναφέρει ο Σέρβιος. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά «Καδμίλος ο Ερμής εν Τυρρηνία» (παρόμοια, και ο μεγαλύτερος στην ηλικία Κάβειρος ταυτιζόταν στη Θήβα με τον Διόνυσο). Ο πιο συνηθισμένος τύπος του ονόματος είναι Καδμίλος, συναντάται όμως και ως Κασμίλος, Κασμείλος, Κάμιλλος ή ακόμα και Κάδμος. Κατά τον Ακουσίλαο, ο Καδμίλος ήταν γιος του θεού Ηφαίστου και της Καβειρούς, και πατέρας των υπόλοιπων Καβείρων και των τριων Καβειρίδων Νυμφών. Πολλές φορές αναφέρεται ως γιος του Καδμίλου και ο μάντης Πρύλις της Λέσβου.

Απεικονίσεις του Καδμίλου-Ερμή αναγνωρίζουν μερικοί αρχαιολόγοι σε αναθηματικά ανάγλυφα της Κυβέλης πάνω στη ζωφόρο του βωμού της Περγάμου, καθώς και σε ανάγλυφα της Σαμοθράκης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]