Βιτάλε Α΄ Μικιέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βιτάλε Α΄ Μίσιελ)
Βιτάλε Α΄ Μικιέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1102[1]
Τόπος ταφήςΒασιλική Αγίου Μάρκου
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦελίτσια Κορνάρο
ΟικογένειαΜικιέλι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1096–1102)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βιτάλε Α΄ Μικιέλ (Ιταλικά : Vitale I Michiel, πέθανε το 1102) ήταν ο 33ος παραδοσιακός και ο 30ος ιστορικός Δόγης της Βενετίας (1095 - 1102). Ο Βιτάλε Α΄ Μικιέλ ήταν μέλος των 12 "Αποστολικών Οικογενειών", παντρεύτηκε τη Φελίτσια Κορνάρο που είχε μεγάλη επίδραση στην πολιτική του.[2] Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κήρυξε την Α΄ Σταυροφορία αλλά ο Βιτάλε Α΄ Μικιέλ αρνήθηκε στην αρχή συμμετοχή επειδή δεν είδε εμπορικά κέρδη για τη Δημοκρατία της Βενετίας. Τα τρία αδέλφια Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης, Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν και Βαλδουίνος Α΄ της Ιερουσαλήμ αναχώρησαν το Αύγουστο του 1096 από τη νότια Ιταλία με 120 πλοία και 40.000 άντρες από ολόκληρη την Ευρώπη.

Συμμετοχή στην Α΄ Σταυροφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Βιτάλε Α΄ Μικιέλ είδε πανευρωπαϊκή συμμετοχή άλλαξε γνώμη, αποφάσισε και δική του συμμετοχή, θεωρούσε ότι τα κέρδη για τη Βενετία ήταν βέβαια σε περίπτωση επιτυχίας ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν κέρδη οι αντίπαλες Ιταλικές πόλεις που συμμετείχαν. Τον Ιούλιο του 1099 εξέπλευσε από τη Βενετία με 207 πλοία για τη συμμετοχή του στην Α΄ Σταυροφορία, ο Βιτάλε Α΄ Μικιέλ διόρισε τον γιο του Βιτάλε Τζιοβάννι και τον επίσκοπο του Καστέλο Ενρίκο Κονταρίνι αρχηγούς του στόλου.[3] Τον Δεκέμβριο του 1099 ο Βενετσιάνικος στόλος συνέλαβε εχθρικά πλοία στη Ρόδο και τα βύθισε.

Ο Βενετσιάνικος στόλος αναχώρησε για την Ανατολή την ίδια εποχή που ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν κατέλαβε την Ιερουσαλήμ. Οι εχθρικές δυνάμεις είχαν κόψει από τον Γοδεφρείδο την ικανότητα να δεχτεί βοήθεια και προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τους Βενετούς, θα είχαν δικαίωμα να διατηρήσουν το τέταρτο των περιοχών που θα κατακτούσαν αφορολόγητα και χωρίς τέλη. Οι Σταυροφόροι επέστρεψαν σε έναν χρόνο με οστά του Αγίου Νικολάου από τον τάφο του στη Μύρα που τοποθετήθηκαν στον ναό του Αγίου στο Λίντο και τα οστά του Αγίου Θεοδώρου του Μάρτυρα. O Βιτάλε παρενέβη υπέρ της Ματθίλδης της Τοσκάνης για την αγορά της Φερράρα (1101) και απέκτησε σημαντικά εμπορικά κέρδη. Πέθανε την άνοιξη του 1102 και τάφηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο Ζουάνε Μικιέλ που παντρεύτηκε την Έλενα Μπέμπο, κόρη της Φελίτσια Ορσεόλο και εγγονή του δόγη Οττόνε Ορσεόλο, μαζί απέκτησαν τον μετέπειτα δόγη Ντομένικο Μικιέλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 1013434714

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιτάλε Α΄ Μικιέλ
 Θάνατος: 1102
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βιτάλε Φαλιέρ
Δόγης της Βενετίας

1095 - 1102
Διάδοχος
Ορντελάφο Φαλιέρ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]