Καίσαρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Καίσαρας (στα λατινικά: Caesar, πληθυντικός Caesares) είναι αυτοκρατορικός τίτλος. Προέρχεται από το επώνυμο του Ρωμαίου δικτάτορα Ιούλιου Καίσαρα. Η αλλαγή από οικογενειακό όνομα σε τίτλο που υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες μπορεί να χρονολογηθεί περίπου 68-69 μ.Χ., κατά τη λεγόμενη "Χρονιά των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων".

Καίσαρας αρχικά σήμαινε "τριχωτός", που σημαίνει ότι οι Ιούλιοι Καίσαρες, ένα παρακλάδι του γένους των Ιουλίων, πιθανότατα να είχαν πλούσιο μαλλί (εναλλακτικά, παίρνοντας υπ'όψιν τη Ρωμαϊκή αίσθηση του χιούμορ, μπορεί οι Ιούλιοι Καίσαρες να ήταν φαλακροί). Ο πρώτος αυτοκράτορας, Καίσαρ Αύγουστος, είχε το όνομα κατ' ουσίαν. Γεννήθηκε ως Γάϊος Οκταβιανός, αλλά μετά την υιοθέτησή του από τον Ιούλιο Καίσαρα, μετονομάστηκε σε Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Οκταβιανός (Gaius Iulius Caesar Octavianus). Εκείνη την εποχή ήταν γνωστός απλά ως Οκταβιανός.

Για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους, ο Οκταβιανός επέλεξε να τονίσει την συγγένειά του με τον Καίσαρα με την χρήση του τίτλου του απλά ως "Imperator Caesar" (Αυτοκράτωρ Καίσαρας) (στον οποίο η Ρωμαϊκή Σύγκλητος πρόσθεσε το τιμητικό "Αύγουστος" (Μεγαλοπρεπής ή Σεβαστός) το 26 π.Χ.), χωρίς άλλα στοιχεία του ολόκληρου ονόματός του. Ο διάδοχός του ως Αυτοκράτορας, ο θετός γιος του Τιβέριος, επίσης έφερε το όνομα. Γεννήθηκε ως Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων, υιοθετήθηκε από τον Καίσαρα Αύγουστο στις 26 Ιουνίου 4, ως Τιβέριος Ιούλιος Καίσαρ. Η συνήθεια είχε εδραιωθεί: Ο Αυτοκράτορας επέλεγε τον διάδοχό του υιοθετώντας τον και δίνοντάς του το όνομα Καίσαρας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]