Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζουστινιάνο Παρτεσιπάτσιο)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giustiniano Partecipazio (Ιταλικά)
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος829[1]
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαΠαρτετσιπάτσιο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (827–829)
Θυρεός
Doge Angelo Partecipazio.png

Ο Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο (Λατινικά : Agnellus Iustinianus Particiacus, πέθανε το 829), 11ος παραδοσιακός και 9ος ιστορικός Δόγης της Βενετίας (825 - 829) από την Οικογένεια Παρτετσιπάτσιο ήταν μεγαλύτερος γιος του Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο.[2] Τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε ήταν πολύ επεισοδιακά, ανακηρύχθηκε "Ύπατος" από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέων Ε΄.[3] Ο Τζουστινιάνο ήταν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη όταν ο πατέρας του διόρισε συμβασιλέα τον μικρότερο αδελφό του Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο‎.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζουστινιάνο εξοργίστηκε με την επιστροφή του και άρχισε να τον πολιορκεί στην εκκλησία του Σαν Σέβερο. Ο Τζουστινιάνο απέκτησε σύντομα την πρωτοβουλία, έστειλε τον μικρότερο αδελφό του εξορία και διαδέχθηκε τον πατέρα του (827), παντρεύτηκε μια γυναίκα με το όνομα Φελίτσιτα.[4] Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Β´ πρόσφερε στρατιωτική υποστήριξη στην Δημοκρατία της Βενετίας, ο Τζουστινιάνο σε αντάλλαγμα τον βοήθησε με ένα μικρό στρατιωτικό σώμα στην εκστρατεία του εναντίον των Αγλαβίδων στην Σικελία. Η επιτυχία της εκστρατείας ανέβασε σημαντικά το κύρος της πόλης.

Η ίδρυση της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πατριάρχες του Γκράντο και της Ακυληία για την κυριαρχία στις επισκοπές της Ίστρια συνεχίστηκαν αλλά ο Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να δοξάσει την Βενετσιάνικη εκκλησία. Ο προστάτης της πόλης παραδοσιακά ήταν ο Ευαγγελιστής Μάρκος και πολλοί Βενετσιάνοι ταξίδευαν στην Αλεξάνδρεια για να προσκυνήσουν τα οστά του. Ο Τζουστινιάνο σύμφωνα με την παράδοση διέταξε Βενετούς εμπόρους να δωροδοκήσουν τους φύλακες και μετέφεραν κρυφά τα οστά του Αγίου στην Βενετία μέσα σε χοιρινό κρέας (31 Ιανουαρίου 828). Ο Τζουστινιάνο έκτισε μια εκκλησία στην μνήμη του Αγίου στην οποία τοποθέτησε τα οστά, την πρώτη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.[5] Πριν τον θάνατο του ανακάλεσε από την εξορία στην Κωνσταντινούπολη τον αδελφό του Τζιοβάννι να τον διαδεχτεί επειδή δεν είχε ο ίδιος γιους, του έθεσε σαν όρο να ολοκληρώσει την Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 1023060736

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giustiniano Participazio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο
Θάνατος: 829
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο
Δόγης της Βενετίας
Coat of Arms of the Republic of Venice.svg

825 - 829
Διάδοχος
Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]