Συγκοινωνίες στην Θεσσαλονίκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά τις αστικές συγκοινωνίες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Για ευρύτερες μεταφορές στην Θεσσαλονίκη, δείτε: Μεταφορές στη Θεσσαλονίκη.

Το σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης αποτελείται από λεωφορεία και, προσεχώς, απο ένα σύστημα μητροπολιτικού σιδηρόδρομου (Μετρό), ενώ ένα τμήμα του συγκοινωνιακού έργου καλύπτεται από τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερος μέρος του συγκοινωνιακού έργου καλύπτεται από υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) και από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ενώ το υπόλοιπο εξυπηρετείται από τις δύο γραμμές του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Την εποπτεία για την περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει ο Οργανισµός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), ενώ ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έχει την ευθύνη εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου. Συνεργασία υπάρχει και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, λόγω του εντός αστικού ιστού τμήματος του (Προαστιακού Σιδηροδρόμου).

Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης είναι από του μεγαλύτερους φορείς συγκοινωνιακού έργου στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τον έλεγχο και την λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονικης , αλλά και της Μητροπολιτικής περιοχής της.

Μέσα Μεταφοράς υπό την εποπτεία του ΟΑΣΘ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος (Μετρό)

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποτελεί το δίκτυο υπόγειου και επίγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης αστικής περιοχής της. Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι το δεύτερο μετρό της Ελλάδος.Θα εξυπηρετεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει πληθυσμό ενός εκατομμυρίων κατοίκων. Επίσης, σχεδιάζεται ώστε να προσφέρει πρόσβαση στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και στο Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Η γραμμή που κατασκευάζεται θα ξεκινάει από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και, ακολουθώντας τις οδούς ΜοναστηρίουΕγνατίας και Δελφών, θα καταλήγει στην περιοχή της Νέας Ελβετίας.

  • Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Ο Προαστιακός σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια υπηρεσία προαστιακού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί αστικά, προαστιακά και περιφερειακά κέντρα στην Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης αποτελείται από τις παρακάτω διαδρομές:

Το δίκτυο εκμεταλλεύεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Γραμμή Εγκαίνια Διαδρομή Μήκος (χλμ) Σταθμοί Μέση συχνότητα

συρμών ανά μέρα

Π1 2007 Θεσσαλονίκη - Λάρισα 173,5 12 10 συρμοί ανά μέρα
Π2 2010 Θεσσαλονίκη - Έδεσσα 111,7 17 2 συρμοί ανά μέρα
  • Αστικά Λεωφορεία

Το δίκτυο των αστικών λεωφορείων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συγκοινωνιακού έργου στο ΠΣ της Θεσσαλονίκης. Με 92 γραμμές, εξυπηρετούνται όλες οι περιοχές της Θεσσαλονίκης και συνδέονται με το κέντρο της, τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία και το ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Άλλες συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουριστικές συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που έχουν άδεια για συγκοινωνία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα λεωφορεία τους είναι διώροφα με ανοιχτό το επάνω το επίπεδο, η συγκοινωνία είναι μόνο για τουριστικούς σκοπούς και το κόμιστρο είναι υψηλότερο από τις υπόλοιπες συγκοινωνίες.