Μεταφορές στη Θεσσαλονίκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Οι μεταφορές στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν πολλών ειδών τα μέσα μεταφοράς: εθνικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους, σιδηροδρομικές μεταφορές, ναυτιλιακές μεταφορές, αεροδρόμιο καθώς και μαζικές συγκοινωνίες (λεωφορεία). Καθώς είναι η ελληνική συμπρωτεύουσα, έχει ανώτερες μεταφορές αλλά και άλλες υποδομές σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας το γεγονός πως πρόκειται να πραγματοποιηθούν κι άλλες.

Αερομεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» στη Θέρμη, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Στο αεροδρόμιο, έχουν τη βάση τους η Aegean Airlines, η Astra Airlines, η Ellinair και η Ryanair.

Αστικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σιδηρόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης είναι ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε το 1961 και παρέχει δρομολόγια τόσο σε υπεραστικό επίπεδο (π.χ. προς Αθήνα ή Αλεξανδρούπολη) όσο σε περιφερειακό επίπεδο (π.χ. προς Φλώρινα ή Ειδομένη) αλλά και όσο και σε προαστιακό επίπεδο, όπως αναφέρεται και παρακάτω. Είχε δρομολόγια και για το εξωτερικό (όπως προς Κωνσταντινούπολη) αλλά διακόπηκαν.

Μετρό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα υπό κατασκευή υπόγειο αστικό σιδηροδρομικό σύστημα μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη. Το δίκτυο του μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι παρόμοιο με το Μετρό της Κοπεγχάγης και τη γραμμή μετρό Docklands του Λονδίνου. Θα αποτελείται από δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς και θα διαθέτει σταθμούς με κεντρική αποβάθρα, με συστήματα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες.

Προαστιακός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια υπηρεσία προαστιακού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί προαστιακά και περιφερειακά κέντρα μεταξύ της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της ευρύτερης περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2007 ξεκίνησαν τα δρομολόγια στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο και στις 7 Σεπτεμβρίου 2008 επεκτάθηκαν μέχρι την Λάρισα, ενώ εκτελούνται και δρομολόγια προς Βέροια - Έδεσσα.

Λεωφορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (συντ. ΟΑΣΘ) είναι το μονοπώλιο διαχείρησης και λειτουργίας των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1957 και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό αστικής δημόσιας συγκοινωνίας στην Ελλάδα μετά τον ΟΑΣΑ.

Ναυτιλιακές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια επτά μήνες το χρόνο, ενώ η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διακόπηκε.

Οδικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινητόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Autokinetodromos A1 number.svg Αυτοκινητόδρομος 1
Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ - Νέα Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης
Ο Αυτοκινητόδρομος 1 ξεκινάει από τον Πειραιά, περνάει από Αθήνα, προχωράει παράλληλα με την ανατολική ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα βόρεια, διέρχεται έξω από την Λαμία και τη Λάρισα, και διέρχεται σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζοντας προς τα βόρεια, καταλήγει στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Όμως, μια προέκταση της ΠΑΘΕ, η Νέα Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης, μπαίνει μέσα στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά την αρίθμηση επικρατεί σύγχυση. Ενώ η διαδρομή του Αυτοκινητοδρόμου 1 φεύγει από τη Χαλάστρα προς τους Ευζώνους, οι πίνακες συνεχίζουν να αναγράφουν τον κωδικό Α1 και Ε75 (Ευρωπαϊκή Οδός 75). Αυτό προκαλεί μικρή σύγχυση στους οδηγούς και ειδικότερα στους τουρίστες που κατεβαίνουν με το αυτοκίνητο τους στην Ελλάδα.
Autokinetodromos A2 number.svg Αυτοκινητόδρομος 2
Εγνατία Οδός
Ο Αυτοκινητόδρομος 2 ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο, διέρχεται από τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Βέροια και κατευθύνεται προς τη Θεσσαλονίκη. Παρακάμπτει, όμως, την πόλη, προχωρώντας βόρεια και δημιουργώντας μια εξωτερική περιφερειακή οδό γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Έπειτα, προχωράει ανατολικά και συνεχίζει προς την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Κομοτηνή και τέλος, την Αλεξανδρούπολη.
Autokinetodromos A16 number.svg Αυτοκινητόδρομος 16
Περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης
Ο Αυτοκινητόδρομος 16 ξεκινάει από το Καλοχώρι, κατευθύνεται βόρεια μέχρι το Ελευθέριο Κορδελιό και μετά ανατολικά μέχρι την Ευκαρπία. Μετά, συνεχίζει λίγο ανατολικά, μετά νότια, και τέλος νοτιοδυτικά μέχρι την Καλαμαριά.
Autokinetodromos A24 number.svg Αυτοκινητόδρομος 24
Αυτοκινητόδρομος Χαλκιδικής
Ο Αυτοκινητόδρομος 24 ξεκινάει από την ανατολική Θεσσαλονίκη και κατευθύνεται προς τα Νέα Μουδανιά και τις παραλίες της Χαλκιδικής. Αποτελεί φυσική συνέχεια της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ συνδέει επίσης την πόλη με το Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία». Είναι ακόμη κεντρική αρτηρία για τις περιοχές της ανατολικής μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης καθώς περνάει από Θέρμη, Καρδία, Τρίλοφο και Επανωμή
Autokinetodromos A25 number.svg Αυτοκινητόδρομος 25
Άξονας Προμαχώνα-Μουδανίων
Ο Αυτοκινητόδρομος 25 ξεκινάει από τον Προμαχώνα, περνάει ξυστά από τις Σέρρες και κατευθύνεται προς τη Θεσσαλονίκη, στον κόμβο του Τιτάν στην συμβολή με την Εγνατία Οδό.
Autokinetodromos A123 number.png Αυτοκινητόδρομος 123
Συνδετήρια Καλαμαριάς
Ο Αυτοκινητόδρομος 123 βρίσκεται στην Καλαμαριά. Ξεκινάει από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης προχωράει βορειοδυτικά και καταλήγει στη διασταύρωση της οδού Βούλγαρη με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Εθνικές οδοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

GR-EO-2.svg Εθνική Οδός 2
Εθνική Οδός Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου - Λαγκαδά - Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας
Η Εθνική Οδός 2 ξεκινάει από την Κρυσταλλοπηγή, διέρχεται από τη Φλώρινα, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και μπαίνει στη Θεσσαλονίκη από τα δυτικά. Μετά, πηγαίνει βόρεια μέχρι το Ωραιόκαστρο και μετά ανατολικά μέχρι την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.
GR-EO-12.svg Εθνική Οδός 12
Λαγκαδά - Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών
Η Εθνική Οδός 12 ξεκινάει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατευθύνεται βόρεια προς τα βόρεια προάστια της πόλης και μετά την Ευκαρπία και το Ωραιόκαστρο συνεχίζει βορειοανατολικά και ξανά βόρεια πηγαίνοντας προς τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.
GR-EO-16.svg Εθνική Οδός 16
Λεωφόρος Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής
Η Εθνική Οδός 16 ξεκινάει από την Καλαμαριά, κατευθύνεται νότια περνώντας τη Νέα Κρήνη μέχρι τη Θέρμη. Από εκεί, κατευθύνεται ανατολικά και νοτιοανατολικά μέχρι τον Πολύγυρο, την Ιερισσό και την Ουρανούπολη.
GR-EO-65.svg Εθνική Οδός 65
Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Κιλκίς
Η Εθνική Οδός 65 ξεκινάει από τα Διαβατά, κατευθύνεται βορειοδυτικά και μετά βόρεια μέχρι το Κιλκίς.
GR-EO-67.svg Εθνική Οδός 67
Εθνική Οδός Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης
Η Εθνική Οδός 67 βρίσκεται στην Θέρμη. Ξεκινάει από τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών προχωράει δυτικά και καταλήγει στο Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]