Σταθμός Σιντριβάνι/Έκθεση (Μετρό Θεσσαλονίκης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιντριβάνι/Έκθεση
Sintrivani/Ekthesi
Πληροφορίες σταθμού
ΔιεύθυνσηΕγνατία, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Συντεταγμένες40°37′50″N 22°57′15″E
Γραμμές
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Αποβάθρες1 (κεντρική)
Τροχιές2
Πύλες εισόδου/εξόδουΝαι
Πρόσβαση σε ΑΜΕΑΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΕγκαίνιαΝοέμβριος 2024
ΗλεκτροδότησηΝαι
ΙδιοκτήτηςΜετρό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός Μετρό Θεσσαλονίκης Επόμενος σταθμός
Αγία Σοφία   Γραμμή 1   Πανεπιστήμιο
Αγία Σοφία   Γραμμή 2   Πανεπιστήμιο

Ο Σταθμός Σιντριβάνι/Έκθεση είναι σταθμός του μετρό Θεσσαλονίκης.[1] Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2024.[2]

Από την έναρξη των έργων κατασκευής του Μετρό έως και το 2015 ο σταθμός είχε την ονομασία «Σιντριβάνι», ενώ το έτος αυτό προστέθηκε και η ονομασία «Έκθεση», λόγω της εξόδου του σταθμού στην είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τοποσήμου της πόλεως.

Μέχρι τις 21 Ιουλίου 1957[3] ο Σταθμός Σιντριβάνι/Έκθεση υπήρξε ως στάση με την ονομασία "Σιντριβάνι"[4] της τελευταίας τροχιοδρομικής γραμμής και αστικού μέσου σταθερής τροχιάς που είχε επιβιώσει στην Θεσσαλονίκη και συνέδεε την τότε Πλατεία Μεταξά (σήμερα Πλατεία Δημοκρατίας) με την Αποθήκη (Ντεπώ). Με την κατάργηση του τραμ εξακολουθούσε να αποτελεί στάση των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ.

Ο σταθμός συμπεριλαμβανόταν σε όλες τις προγενέστερες μελέτες για τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης με το όνομα Σιντριβάνι ή Εθνικής Αμύνης, αναλόγως με την μελέτη.[5][6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Attiko Metro A.E. «Thessaloniki Metro Lines Development Plan» (PDF). www.ametro.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  2. «Θεσσαλονίκη: Νοέμβριο του 2020 παραδίδεται η 1η γραμμή μετρό Νέα Ελβετία-Σιντριβάνι». http://www.iefimerida.gr/news/403937/thessaloniki-noemvrio-toy-2020-paradidetai-i-1i-grammi-metro-nea-elvetia-syntrivani. Ανακτήθηκε στις 2018-08-13. 
  3. Eφημερίς Μακεδονία, Τρίτη 23 Ιουλίου 1957, «Kατηργήθησαν τα τραμ εις όλας τας γραμμάς».
  4. Οι τροχιόδρομοι Θεσσαλονίκης, Βόλου και Καρλοβασίων Σάμου Εκδότης: Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" Δήμου Καλαμαριάς
  5. Β. Προφυλλίδης, Χάραξη Μετρό Θεσσαλονίκης, Τεύχος Ι Μέρος ΙΙ Προμελέτης Μετρό Θεσσαλονίκης Δήμος Θεσσαλονίκης, 1990.
  6. Μεθοδολογία Κατασκευής Μετρό Θεσσαλονίκης, (Γ. Πενέλης, Β. Προφυλλίδης), Τεύχος ΙΙΙ Προμελέτης Μετρό Θεσσαλονίκης (Μέρος ΙΙ) Δήμος Θεσσαλονίκης, 1990.