Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°01′26″N 23°49′56″E / 38.02399°N 23.83220°E / 38.02399; 23.83220

Δουκίσσης Πλακεντίας
Doukissis Plakentias
O σταθμός του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας σε φωτογραφία τον Δεκέμβριο του 2007.
Πληροφορίες
ΠεριοχήΑττική Οδός, Λεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας & Περιφερειακή Υμηττού, Χαλάνδρι, Αθήνα
ΓραμμέςΑεροδρόμιο–Πάτρα
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας28 Ιουλίου 2004 (μετρό)
30 Ιουλίου 2004 (προαστιακός, μετρό προς αεροδρόμιο)
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επίπεδα3
Τύπος δόμησηςΥπόγειος (μετρό)
Στο έδαφος (προαστιακός)
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 3
Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Προαστιακός   Επόμενος σταθμός
Π1
Π4
προς Αίγιο
Π5
Τερματικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σχεδιαστική απεικόνιση
Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας is located in Αττική
Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας
Ο Σ. Σ. Δουκίσσης Πλακεντίας στην Αττική

Ο Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας είναι συγκοινωνιακό συγκρότημα στα όρια των Δήμων Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Αγίας Παρασκευής στο βορειοανατολικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Συγκεκριμένα, αποτελεί το σημείο ανταπόκρισης του Προαστιακού με την Γραμμή 3 του Μετρό. Οφείλει την ονομασία του στην Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Χαλανδρίου, στο τέρμα της οποίας έχει δημιουργηθεί.

Ο σταθμός βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλανδρίου, κοντά στον οικισμό Πάτημα. Προσφέρει στους επιβάτες δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ του Μετρό και του Προαστιακού, χώρο στάθμευσης των ΙΧ αυτοκινήτων, διέλευση ταξί και τοπικών λεωφορείων, καθώς και κομβικό σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΑΣΑ για πρόσβαση στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας, τα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική. Αποτελεί επίσης τον οδικό κόμβο του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού και του αυτοκινητοδρόμου της Περιφερειακής Υμηττού. Επιπλέον καθίσταται προσβάσιμος κατά τις εργάσιμες ημέρες από τη Δημοτική Συγκοινωνία Χαλανδρίου (πρωινές ώρες), καθώς και από τη Δημοτική Συγκοινωνία Βριλησσίων.[1][2][3]

Σταθμός Προαστιακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου βρίσκεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής Αεροδρομίου–Πάτρας. Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουλίου 2004, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών και μόλις 2 ημέρες μετά τα εγκαίνια του σταθμού του Μετρό. Τοποθετείται στο τέρμα της Λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας και στην έναρξη της Λεωφόρου Ηρακλείτου στο Χαλάνδρι, στη σύζευξη των διοικητικών ορίων των τριών δήμων και στο υψηλότερο επίπεδο του κόμβου, ενώ διαθέτει κεντρική αποβάθρα και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών.

Σταθμός Μετρό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποβάθρα προς Αεροδρόμιο.

Ο Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό βρίσκεται επί της Γραμμής 3. Εξυπηρετεί τη συγκοινωνιακή σύνδεση των δήμων Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Γέρακα, Βριλησσίων, Πεντέλης και Μελισσίων με το κέντρο των Αθηνών, τα δυτικά Προάστια και το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουλίου 2004.[4] Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες, καθώς και αμαξοστάσιο.

Επίπεδο επικύρωσης εισιτηρίων.

Ο Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας είναι τερματικός για ορισμένους συρμούς της γραμμής 3 του Μετρό, ενώ άλλοι συνεχίζουν τη διαδρομή τους προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μέσω των γραμμών που μοιράζονται με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και διαχειρίζεται η ΤραινΟΣΕ. Η μετάβαση αυτών των συρμών μεταξύ των δύο δικτύων επιτυγχάνεται μέσω συνδετήριας σήραγγας διπλής γραμμής αμέσως μετά τον σταθμό. Μεταξύ της εξόδου της σήραγγας και των αλλαγών τροχιάς από και προς τις γραμμές του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, οι συρμοί αλλάζουν το σύστημα ρευματοληψίας μεταξύ του συνεχούς ρεύματος 750 V (βολτ) από τρίτη τροχιά του Μετρό και του εναλλασσομένου ρεύματος 25 kV 50 Hz από εναέριο καλώδιο του ΟΣΕ.[5][6] Η σύνδεση του μετρό με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο λειτουργεί από τις 30 Ιουλίου 2004,[7] ενώ τις προηγούμενες 2 ημέρες όλοι οι συρμοί χρησιμοποιούσαν τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ως τερματικό.

Στα αρχικά σχέδια κατασκευής της γραμμής 3 του μετρό και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της κατασκευής του, ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας αναφερόταν με την ονομασία «Σταυρός», από το γειτονικό οικισμό του Σταυρού Αγίας Παρασκευής νοτιοανατολικά. Σε εκείνα τα σχεδιαγράμματα ο σταθμός που είναι σήμερα γνωστός ως Σταθμός Χαλανδρίου αποκαλείται Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον σημερινό σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. [8] Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής Εθνικής Άμυνας - Δουκίσσης Πλακεντίας αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού με το σημερινό του όνομα, καθώς ο σταθμός Χαλανδρίου βρίσκεται πλησιέστερα στο κέντρο του Χαλανδρίου και ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας βρίσκεται στα σύνορα τριών δήμων, στη διαδρομή προς τον πύργο της Δούκισσας στην Πεντέλη. Από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας διερχόταν η γραμμή του Λαυρεωτικού Σιδηροδρόμου, μεταξύ των σταθμών του Λαυρεωτικού, Πλατείας Κένεντυ και Γέρακα.[9]

Έργα τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού εκτίθεται το έργο Μετρώ του Κώστα Βαρώτσου, ένας ιδιότυπος «γαλαξίας» από πέτρες που αιωρούνται πάνω από την κεντρική αίθουσα. Παράλληλα, μικρότερες εικαστικές παρεμβάσεις από τον ίδιο καλλιτέχνη έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του σταθμού με τη προσθήκη διάσπαρτων μετέωρων «σταγόνων» και γυάλινων εγκαταστάσεων.[10]

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή γραμμών
προς Πεντέλης
προς Χαλάνδρι
προς Παλλήνη

Ο σταθμός καθίσταται προσβάσιμος από 4 εισόδους. Συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη είσοδος (ή έξοδος) Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αθήνα» τοποθετείται στην κάθοδο της Λεωφόρου Ηρακλείτου-Δουκίσσης Πλακεντίας που παρέχει πρόσβαση καθοδικά προς το κέντρο του Χαλανδρίου και την Αθήνα. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του σταθμού, στα σύνορα με τα Βριλήσσια και πλησίον της δημοτικής τους συγκοινωνίας (επί της γειτονικής οδού Αττικής-Τενέδου-Αγίου Αντωνίου), στην υψηλή επιφάνεια του κόμβου. Στην κάθοδο αυτή διέρχονται τα τοπικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ προς Χαλάνδρι.
  • Η δεύτερη είσοδος Δουκίσσης Πλακεντίας προς Βριλήσσια τοποθετείται στην άνοδο της Λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας-Ηρακλείτου προς το Πάτημα Χαλανδρίου-Γέρακα στα βορειοανατολικά. Από τη λωρίδα αυτή ανέρχονται τα τοπικά λεωφορεία που ανεβαίνουν προς Πάτημα, Πεντέλη ή στρίβουν στα δυτικά προς Βριλήσσια και Μελίσσια. Στις δύο αυτές εξόδους γίνεται μη συστηματικά και διέλευση ταξί.
  • Η τρίτη έξοδος Γαρυττού βρίσκεται στη νοτιοδυτική χαμηλή επιφάνεια, πλησίον της Αγίας Παρασκευής (οδός Γαρυττού στη συνοικία Κοντόπευκο).
  • Η τέταρτη έξοδος με τις ενδείξεις Λεωφορεία-Χώρος Στάθμευσης-Ταξί στα νοτιοανατολικά οδηγεί στο Λεωφορειοσταθμό του ΟΑΣΑ με πληθώρα λεωφορείων προς τα γειτονικά προάστια και την Ανατολική Αττική. Επίσης, σε μια πιο απόμακρη στάση επί της Λεωφόρου Παναγούλη (παραπλεύρως της Αττικής Οδού) βρίσκονται και ενισχυτικά λεωφορεία προς Βριλήσσια, Μελίσσια, Σισμανόγλειο κλπ. Αφετηρία ταξί παρά ταύτα δεν υπάρχει. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και ο χώρος στάθμευσης των ΙΧ των επιβατών του Μετρό.

    [11]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Επίπεδο
Ε1
Αποβάθρα 1 Π1 προς Πειραιά/Π4 προς Άνω Λιόσια (Πεντέλης)/Π5 προς Αίγιο (Κηφισίας)
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα αριστερά
Αποβάθρα 2 Π1/Π4 προς Αεροδρόμιο (Παλλήνη)/Π5 προς Αεροδρόμιο (Τερματικός)
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Διακίνηση επιβατών
Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε2
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 3 προς Δημοτικό Θέατρο (Χαλάνδρι)
Αποβάθρα 4 προς Αεροδρόμιο (Παλλήνη)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Φωτογραφικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.chalandri.gr/dhmos/to-simera/metafores-2/
  2. https://www.chalandri.gr/yphresies/ypodomes-erga/dimotiki-sygkoinonia/
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. 
  4. «Athens 2004 Olympic transport». Athens Transport (στα Greek). 13 Αυγούστου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 30 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. 
  7. https://www.athenstransport.com/info/
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. 
  9. Παγκόσμιος Χάρτης Ενεργών και Ανενεργών Σιδηροδρομικών Γραμμών
  10. https://www.in2life.gr/culture/art/article/213278/h-tehnh-kanei-stash-sto-metro.html
  11. http://www.stasy.gr/?id=52&selectedstation=11