Σταθμός Ελαιώνας (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°59′16″N 23°41′35″E / 37.98776°N 23.69318°E / 37.98776; 23.69318

Ελαιώνας
Eleonas
Athens Metro Eleonas.jpg
Πληροφορίες
ΠεριοχήΙερά Οδός & Αγίας Άννης & Μαρκόνι, Ελαιώνας, Αθήνα
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
ΓραμμέςAthens Metro Line 3.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας26 Μαΐου 2007
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3

Ο Σταθμός Ελαιώνας είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 3. Βρίσκεται στα όρια του Αιγάλεω με την Αθήνα, στην διασταύρωση της Ιεράς Οδού με την οδό Αγίας Άννης. Πήρε το όνομά του από την περιοχή του Ελαιώνα, την οποία εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 26 Μαΐου 2007. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Δίπλα από το σταθμό Ελαιώνα, στην οδό Αγίας Άννης, υπάρχει το αμαξοστάσιο του Ελαιώνα. Ο σταθμός έχει μειωμένη κίνηση καθώς η γύρω περιοχή είναι βιομηχανική και ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη και κατασκευάστηκε κυρίως με την προοπτική μιας μελλοντικής αναβάθμισης της περιοχής. (δείτε ενότητα "Έργα υπό μελέτη") [1]

Η περιοχή πάνω από τον σταθμό έχει διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου με γρασίδι και δέντρα. Επίσης σε υπαίθριο σκέπαστρο πίσω από την είσοδο του σταθμού εκτίθεται τμήμα αρχαίας γέφυρας του Κηφισού ποταμού (τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού) το οποίο ήρθε στο φως κατά τη κατασκευή του σταθμού και χρονολογείται στο διάστημα μεταξύ 5ου-6ου αιώνα π.Χ. Τα τρία βάθρα της γέφυρας αυτής, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποσπάστηκαν και συντηρήθηκαν με δαπάνες της Αττικό Μετρό ΑΕ και επανατοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Η γέφυρα είναι η αρχαιότερη που έχει βρεθεί στον Ελλαδικό χώρο. [2]

Στον σταθμό εκτίθεται το έργο «Διαδρομές» του καλλιτέχνη Γιώργου Λαζόγκα. [3]

Στα αρχικά σχέδια της γραμμής 3 ο σταθμός Ελαιώνα, αναφερόταν με το όνομα Άγιος Σάββας, από τον παρακείμενο Ιερό Ναό του Οσίου Σάββα, [4] αλλά η μετονομασία του σταθμού στο σημερινό του όνομα έγινε ήδη πριν από την έναρξη της κατασκευής του.

Πρόκειται για τον μοναδικό σταθμό στο δίκτυο του μετρό που διαθέτει μια και μοναδική είσοδο/έξοδο αντί για τουλάχιστον δύο όπως συνηθίζεται. Η ανωμαλία αυτή προέκυψε λόγω περιορισμένου χώρου στην επιφάνεια.

Έργα υπό μελέτη στον σταθμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μελλοντικά θα είναι αφετηριακός σταθμός των ΚΤΕΛ προς Μέγαρα, Βίλια και Ερυθρές.[5]
  • Νέος κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων της Αθήνας (ΚΣΥΛ): έχει χωροθετηθεί να κατασκευαστεί επί του γειτονικού αμαξοστασίου του μετρό και θα στεγάσει 49 γραμμές των καταργούμενων σταθμών Κηφισού και Λιοσίων καθώς και διεθνείς γραμμές.[6][7] Το 2021 θα γίνει η σύμβαση κατασκευής του έργου.[8] Πάντως ακόμη και σήμερα αρκετά δρομολόγια ΚΤΕΛ κάνουν στάση στον σταθμό Ελαιώνα, όπως της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Αχαίας.
  • Νέο Mall επί της οδού Αγίας Άννης

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιερά Οδός / Μαρκόνι

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 Athens Metro Line 3.svg προς Νίκαια (Αιγάλεω)
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 3.svg προς Αεροδρόμιο (Κεραμεικός)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]