Σταθμός Μοσχάτο (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°57′19″N 23°40′49″E / 37.9552°N 23.6804°E / 37.9552; 23.6804

Μοσχάτο
Moschato
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Θεσσαλονίκης & Λεωφόρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μοσχάτο, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1880
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα1
Τύπος δόμησηςΣτο έδαφος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χάρτης
Σταθμός Μοσχάτο (Μετρό Αθήνας) is located in Αττική
Σταθμός Μοσχάτο (Μετρό Αθήνας)
Ο σταθμός Μοσχάτου στην Αττική

Ο Σταθμός Μοσχάτο είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1 (γνωστής και ως Ηλεκτρικού), στη χιλιομετρική θέση 3,982 από τον σταθμό Πειραιά. Βρίσκεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και πήρε το όνομά του από την συνοικία Μοσχάτο, την οποία και εξυπηρετεί. Ο σταθμός οριοθετείται στην συμβολή της λεωφόρου Θεσσαλονίκης με τη λεωφόρο Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός άνοιξε το 1880 από τους ΣΑΠ.[1] Αρχικά η τοποθεσία του ήταν ακριβώς στα δυτικά του σημερινού, στο σημείο που ακόμα και σήμερα μπορούμε να διακρίνουμε την παλιά χαμηλή πέτρινη αποβάθρα στην πλευρά προς Κηφισιά. Τότε δεν υπήρχε ακόμα η γέφυρα της Χρυσοστόμου Σμύρνης, ενώ η Στρ. Μακρυγιάννη ήταν φυσικά διπλής κατευθύνσεως. Η Μακρυγιάννη ακόμα και σήμερα έχει ένα μικρό πεζοδρομημένο κομμάτι, που συνεχίζει βόρεια του σταθμού και βγαίνει στην Πειραιώς. Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, αφού η Χρυσοστόμου Σμύρνης δεν έβγαινε στην Πειραιώς και δε χρησιμοποιείτο ως ζεύγος ανόδου/καθόδου με τη Μακρυγιάννη, όλη η σύνδεση του Μοσχάτου με την Πειραιώς και στις δύο κατευθύνσεις γινόταν από τη Μακρυγιάννη, που διέσχιζε κάθετα τις γραμμές του τρένου με ισόπεδη διάβαση (αφού η γραμμή ήταν ακόμα ατμοκίνητη).

Ο σταθμός λοιπόν κατασκευάστηκε ακριβώς δίπλα στη διάβαση αυτή προς τον Πειραιά και αρχικά ήταν μόνο η απλή πέτρινη αποβάθρα που βλέπουμε και σήμερα, αφού το Μοσχάτο ήταν πολύ αραιοκατοικημένο. Ήταν μάλιστα προαιρετική για όλα τα χρόνια της ατμοκίνησης, ενώ ακόμα και μετά επί ηλεκτροκίνησης δεν σταματούσαν όλα τα τρένα. Οι συρμοί που έκαναν στάση είχαν μια μεγάλη πινακίδα που έγραφε «Μοσχάτο», ενώ αυτοί που το προσπερνούσαν είχαν «Μοσχάτο» με διαγραφή. Ο σταθμός τοποθετήθηκε στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα το 1904, όταν η γραμμή ηλεκτροδοτήθηκε και όλες οι ισόπεδες διαβάσεις αντικαταστάθηκαν από γέφυρες.

Η Μακρυγιάννη φυσικά ήταν ακόμα διπλής κατεύθυνσης και συνδεόταν με την Πειραιώς, αλλά η γέφυρα που κατασκευάστηκε πάνω από τις γραμμές χρειαζόταν κάποιο χώρο να φτάσει στο κατάλληλο ύψος και έτσι χρησιμοποιήθηκε μια διάταξη τύπου Π, παρόμοια με τη σημερινή γέφυρα της εκκλησίας της Νερατζιώτισσας στο Μαρούσι.

Τελικώς, στη δεκαετία του 1930 όλα τα τρένα αρχίζουν να σταματούν στο Μοσχάτο, αφού η περιοχή τριγύρω ανοικοδομείται με γοργούς ρυθμούς. Το 1977, μονοδρομούνται τελικώς οι Μακρυγιάννη/Χρυσ.Σμύρνης και κατεδαφίζεται η γέφυρα που κύκλωνε το σταθμό, γιατί ακόμα και ως μονής κατεύθυνσης, κρίθηκε ως πολύ στενή για τις ανάγκες της εποχής και μη πρακτική. Αποφασίζεται να χτιστεί νέα διπλής κατευθύνσεως στο ύψος της Χρυσ. Σμύρνης (αποπερατώθηκε το 1980) και οι κατευθυνόμενοι προς την Ποσειδώνος να χρησιμοποιούν την οδό Κοραή για να βγουν στη Μακρυγιάννη. Με την κατεδάφιση της γέφυρας ξαναχτίζεται και ο σταθμός, που έχει πλέον όλο τον χώρο να αναπτυχθεί.

Η σημερινή μορφή του σταθμού ανάγεται στο 2003, με τα εγκαίνια στις 26 Ιουνίου, καθώς οι τότε ΗΣΑΠ πραγματοποίησαν έργα αναβάθμισης όλων των σταθμών της γραμμής 1 εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.[2] Ο σταθμός Μοσχάτο ανακαινίστηκε πλήρως, με νέες αποβάθρες και χάλκινα στέγαστρα, δημιουργία δύο επιπλέον εισόδων και νέους χώρους για το προσωπικό.[3]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπεδο 1 Εξυπηρέτηση πελατών Είσοδοι/Έξοδοι-Εισιτήρια-Αποβάθρες
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Πειραιά (Φάληρο)
Αποβάθρα 2 προς Κηφισιά (Καλλιθέα)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]