Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πειραιάς
Piraeus
20090713-Piraeus Railway Station.jpg
Το κτήριο του σταθμού Πειραιά του ΟΣΕ το 2009.
Πληροφορίες
Περιοχή Πλατεία Οδησσού & Ακτή Ποσειδώνος, Λιμάνι Πειραιά
Γραμμές Πειραιάς - Θεσσαλονίκη
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 4 Ιουνίου 2007
Διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Δομή γραμμών
προς Αθήνα/Σ.Κ.Α.

Στον Πειραιά υπάρχουν σήμερα δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί και δύο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ακόμα καθώς και δύο τροχιοδρόμων έχουν καταργηθεί. Επίσης έχουν καταργηθεί και οι σιδηροδρομικές γραμμές που κατέληγαν στον σταθμό Αγίου Διονυσίου, στον άλλοτε εμπορικό προβλήτα Αγίου Διονυσίου, και στο Σιλό. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του Πειραιά είναι:

Οι δύο πρώτοι σταθμοί είναι γειτονικοί και τους χωρίζει η οδός Κόνωνος. Ο πρώτος σταθμός, πρώην ΣΠΑΠ, είναι σταθμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), και ο δεύτερος είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1. Προσφέρει στους επιβάτες δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ του Μετρό της Αθήνας και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ.

Σταθμός Πειραιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 37°56′57″N 23°38′33″E / 37.9491°N 23.6426°E / 37.9491; 23.6426

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιά του ΟΣΕ είναι η αφετηρία της γραμμής Πειραιά-Αθήνας του Προαστιακού της Αθήνας. Διαθέτει μία πλευρική αποβάθρα και δύο αποβάθρες μορφής νησίδας. Στην παλαιότερή του μορφή διέθετε και μηχανοστάσιο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε από τους Σιδηροδρόμους Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ) στις 30 Ιουνίου 1884 επί της τότε οδού Πλούτωνος - σημερινής ακτής Καλλιμασιώτη. Αποτέλεσε μέρος του δικτύου των ΣΠΑΠ (Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου) μέχρι την κρατικοποίηση των ΣΠΑΠ το 1954 και την ενσωμάτωσή τους στους ΣΕΚ (Σιδηροδρόμους Ελληνικού Κράτους) το 1962. Μέχρι το 2005 εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Πειραιά και Πελοποννήσου, και γι' αυτό ήταν γνωστός και ανεπίσημα ως Σταθμός Πελοποννήσου. Από τον σταθμό Πειραιά, μία γραμμή οδηγούσε προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας κυκλοφορούσαν εμπορευματικοί συρμοί που εκτελούσαν μεταφορτώσεις μεταξύ του σιδηροδρόμου και των πλοίων.

Έκλεισε στις 7 Αυγούστου 2005, μαζί με το τμήμα Πειραιά - Αγίων Αναργύρων της μετρικής γραμμής Αθήνα - Κόρινθος. Μετά από ανακατασκευή, εγκαινιάστηκε εκ νέου ως σταθμός του Προαστιακού στις 3 Ιουνίου 2007.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός έχει 5 γραμμές οι οποίες είναι οργανωμένες σε 1 πλευρική αποβάθρα και 2 αποβάθρες νησίδας.

  • Αποβάθρες 1-5: τρένα προς Αθήνα

Σταθμός Πειραιά (Μετρό Αθήνας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πειραιάς
Piraeus
Athens Metro Piraeus station edit.jpg
Οι αποβάθρες του σταθμού του μετρό του Πειραιά το 2011.
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 27 Φεβρουαρίου 1869
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ

Ο σταθμός του «Ηλεκτρικού» στον Πειραιά, το Μέγαρο των ΗΣΑΠ επί της πλατείας Οδησσού, αποτελεί σήμερα τερματικό σταθμό της γραμμής 1, του Μετρό των Αθηνών. Το 2021 προβλέπεται σύνδεση του σταθμού και με τη γραμμή 3 του μετρό μέσω της υπό κατασκευή επέκτασης Αγία Μαρίνα - Δημοτικό Θέατρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός σταθμός Πειραιά εγκαινιάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1869 ως τερματικός σταθμός του Σιδηρόδρομου Αθηνών-Πειραιώς (ΣΑΠ), της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής εντός των ορίων του ελληνικού κράτους που αποτέλεσε το πρώτο τμήμα της γραμμής 1 του μετρό. Ο σταθμός αυτός ανακατασκευάστηκε πλήρως την περίοδο 1926-1928,[1] σε σχέδια του πολιτικού μηχανικού Μιλτιάδη Αξελού και του αρχιτέκτονα Ιωάννη Αξελού. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στις αρχές του 2002, καθώς το 2001 έγιναν εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός είναι στεγασμένος με αψιδωτή οροφή και διαθέτει μία κεντρική αποβάθρα και δύο πλευρικές, καθώς και μηχανοστάσιο και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Στον σταθμό Πειραιά βρίσκεται και το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, το οποίο λειτουργεί από το 2005.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυσάρεστα συμβάντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σταθμό του Πειραιά έχουν σημειωθεί δύο τραγικά δυστυχήματα. Το ένα συνέβη στο τέλος της δεκαετίας του 1950 όταν συρμός εισήλθε σε γραμμή παρακείμενη του σταθμού (αμαξοστασίου), χωρίς πέδη (φρένο) με συνέπεια να επιπέσει στο παραλιακό τοίχο και να εξέλθει στη παραλία σκοτώνοντας έναν μεσήλικα πωλητή κουλουριών. Το δεύτερο συνέβη λίγα χρόνια μετά, όταν συντηρητής - μηχανικός άφησε τη κόρη του σε γραφείο ορόφου του κτιρίου για μερική απασχόληση του στις αποβάθρες, όπου η μικρή παίζοντας έπεσε από το παράθυρο στη στέγη του σταθμού.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Π1
Π2
προς Κιάτο
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Γραμμή 1
Τερματικός
Γραμμή 3
Μελλοντική επέκταση
Προηγούμενος σταθμός   Τραμ Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Γραμμή 3 Θουκυδίδης
Μονή κατεύθυνση
Γραμμή 4 Αριστοτέλης
Μονή κατεύθυνση

Φωτογραφικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταθμός Πειραιά

Γεωγραφικές συντεταγμένες: 37°56′53″N 23°38′34″E / 37.9481°N 23.6429°E / 37.9481; 23.6429

Ο Σταθμός ηλεκτρικού σιδηρόδρομου του Πειραιά και η πεζογέφυρα
Ο σταθμός του Πειραιά το 1979
Ο Σταθμός Πειραιά (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]