Σταθμός Άγιος Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°56′23″N 23°44′26″E / 37.9398°N 23.7405°E / 37.9398; 23.7405

Άγιος Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης
Aghios Dimitrios - Alexandros Panagoulis
Agios Dimitrios station.jpg
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Βουλιαγμένης & Εθνικής Αντιστάσεως, Athens Metro Mall, Άγιος Δημήτριος - Μπραχάμι, Αθήνα
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας2004
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα2
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο σταθμός Άγιος Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης

Ο Σταθμός Άγιος Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 2, της οποίας αποτέλεσε τερματικό σταθμό μέχρι τις 26 Ιουλίου 2013, οπότε και εγκαινιάστηκε η επέκταση της γραμμής - τερματικός πλέον σταθμός είναι αυτός του Ελληνικού.

Πήρε το όνομά του από τον δήμο Αγίου Δημητρίου (αλλιώς Μπραχάμι), τον οποίο εξυπηρετεί, ενώ διαθέτει και δεύτερο όνομα προς τιμήν του αγωνιστή κατά του δικτατορικού καθεστώτος του 1967-1974 και βουλευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο σταθμός την 1η Μαΐου 1976. Επίσης, ο σταθμός εξυπηρετεί και το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall, καθώς ο σταθμός του μετρό βρίσκεται ακριβώς δίπλα του.

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουνίου 2004 και βρίσκεται κάτω από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Είναι εξ ολοκλήρου υπόγειος και διαθέτει μια κεντρική αμφίπλευρη αποβάθρα, στα άκρα της οποίας φέρονται εκατέρωθεν τα κλιμακοστάσια και οι ηλεκτροκίνητες κυλιόμενες σκάλες διακίνησης των επιβατών.

Κατασκευαστικός σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αρχικά σχέδια κατασκευής της γραμμής 2 του μετρό και κατά την αρχική περίοδο της κατασκευής του, ο σταθμός Αγίου Δημητρίου/Αλεξάνδρου Παναγούλη αναφερόταν με την ονομασία Ηλιούπολη, η οποία προερχόταν από τον δήμο Ηλιούπολης, την περιοχή του οποίου εξυπηρετεί (ο σταθμός που είναι σήμερα γνωστός ως σταθμός Ηλιούπολης δεν είχε τότε προγραμματιστεί και δεν πρέπει να συγχέεται με τον σταθμό Αγίου Δημητρίου/Αλεξάνδρου Παναγούλη).

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής Δάφνης - Αγίου Δημητρίου/Αλεξάνδρου Παναγούλη, αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού σε Αλέξανδρος Παναγούλης. Λίγο πριν τα εγκαίνια του σταθμού, αποφασίστηκε η εκ νέου μετονομασία του στο σημερινό του όνομα, ώστε να αναγράφεται σ' αυτό και το όνομα του δήμου που εξυπηρετεί.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
A
Αποβάθρες
Αποβάθρα 1 ← προς Ανθούπολη (Δάφνη)
Κεντρική αποβάθρα, έξοδος στα αριστερά
Αποβάθρα 2 → προς Ελληνικό (Ηλιούπολη)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]