Σταθμός Ελληνικό (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°53′33″N 23°44′50″E / 37.8925°N 23.7471°E / 37.8925; 23.7471

Ελληνικό
Helliniko
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Βουλιαγμένης, Ελευθερίου Βενιζέλου & Λεωφόρος Ιασωνίδου, Ελληνικό, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας26 Ιουλίου 2013
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2Τερματικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Ελληνικό είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, ο οποίος αποτελεί και τερματικό σταθμό της γραμμής 2. Πήρε το όνομά του από την περιοχή του Ελληνικού. Ο σταθμός ως τερματικός εξυπηρετεί εκτός από τη περιοχή του Ελληνικού και όλα τα Νότια Προάστια προς τα ανατολικά όπως τη Γλυφάδα, Βουλιαγμένη και Βάρη που είναι προσβάσιμα μέσω μετεπιβίβασης σε αστικά λεωφορεία. Την τουριστική περίοδο ο σταθμός είναι από τους πιο πολυσύχναστους του δικτύου, καθώς εξυπηρετεί αυτούς που κατευθύνονται προς τις ακτές και τα θέρετρα της ανατολικής παραλιακής.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοποθεσία του, βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της λεωφόρου Ιασωνίδου, πάνω από το ανατολικό τμήμα του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό. Διαθέτει δύο εισόδους - εξόδους επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με τη δυτική να έχει μεταλλικό στέγαστρο και μία πλατεία, καθώς και αφετηρία / στάση αστικών λεωφορείων στις εξόδους του.

Στο αρχικό στάδιο σχεδιασμού του σταθμού, αναφερόταν με την ονομασία Ανατολικό Αεροδρόμιο, για να πάρει την τελική ονομασία Ελληνικό τον Μάρτιο του 2001, όταν ανεστάλη η λειτουργία του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο σταθμός είναι εξ ολοκλήρου υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Επίσης, διαθέτει δύο εισόδους - εξόδους, εκ των οποίων η ανατολική είναι στη θέση που ήταν ο παράδρομος της λεωφόρου Βουλιαγμένης προς Αθήνα και η δυτική βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Γλυφάδα.

Η κατασκευή του σταθμού ξεκίνησε το 2007 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των έργων προγραμματιζόταν να εγκαινιαστεί το 2009, ενώ τελικά ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010, αλλά εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουλίου 2013, με καθυστέρηση 3,5 ετών, λόγω της εμπλοκής του προμηθευτή του συστήματος σηματοδότησης, της εταιρείας Siemens, σε σκάνδαλο δωροδοκιών.

Η απόσταση από τον Σταθμό Ελληνικό έως το κέντρο της Αθήνας (Σταθμός Σύνταγμα) διανύεται μόλις σε 14 λεπτά, ενώ με το αυτοκίνητο σε ώρες αιχμής σήμερα χρειάζονται περισσότερο από 45 λεπτά. [1]

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λεωφόρος Βουλιαγμένης & Λ. Ιασωνίδου
  • Λεωφόρος Βουλιαγμένης & Ελ. Βενιζέλου[2]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Ανθούπολη (Αργυρούπολη)
Αποβάθρα 2 Τερματική αποβάθρα
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα αριστερά

Φωτογραφικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]