Σταθμός Ανθούπολη (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°01′01″N 23°41′28″E / 38.01701°N 23.69109°E / 38.01701; 23.69109

Ανθούπολη
Anthoupoli
Ο σταθμός Ανθούπολη σε φωτογραφία στις 21 Μαρτίου 2023.
Πληροφορίες
Περιοχήσυμβολή οδών Παναγή Τσαλδάρη, Αναπαύσεως και Θηβών
Περιστέρι, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας6 Απριλίου 2013
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Γραμμή 2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Ανθούπολη είναι τερματικός σταθμός της Γραμμής 2 του μετρό της Αθήνας. Βρίσκεται στο Περιστέρι και εξυπηρετεί το δυτικό τμήμα του δήμου, καθώς και περιοχές των δήμων Ιλίου και Πετρούπολης μέσω λεωφορειακών συνδέσεων.

Πλησίον του σταθμού λειτουργούσαν στα μέσα του 20ού αιώνα τα Ορυχεία Περιστερίου, όπου μεταξύ του 1943 και του 1959 κατέληγε βιομηχανικός σιδηρόδρομος από τα Μυκονιάτικα Αγίων Αναργύρων (τοπική διακλάδωση των ΣΠΑΠ).[1] Η διακλάδωση εκείνη ακολουθούσε τη διαδρομή: στάση Κρηπιδώματα - οδός Διονυσίου - οδός Χίου - οδός Τσαρούχη - οδός Αριστοτέλους και κατέληγε στο σημερινό Άλσος Περιστερίου.

Στα αρχικά σχέδια της ΑΜΕΛ προβλεπόταν ότι μετά την Πλατεία Δημοκρατίας-Δημαρχείου (δηλ. μετά τον σημερινό σταθμό Περιστέρι), θα αναπτύσσονταν δύο ακόμη σταθμοί - ένας επί της οδού Θηβών (αναφερόταν ως Θεμιστοκλέους / Θηβών) και ένας στα ΒΔ όρια των δήμων Περιστερίου και Ιλίου, στη γειτονιά της Ανθούπολης. Εντέλει, οι ανησυχίες ότι τμήμα της σήραγγας θα συναντούσε τις παλιές στοές των λιγνιτωρυχείων, προκαλώντας σημαντικά ζητήματα στατικότητας (κίνδυνο δομικής αστάθειας) τόσο για το μετρό όσο και για τα υπερκείμενα κτήρια, οι οποίες επιτάθηκαν από ζημιές που παρατηρήθηκαν σε σπίτια κατά τον μεγάλο σεισμό του 1999, οδήγησαν στην εξής αναθεώρηση: Η γραμμή να τερματίζει στο ύψος της Θηβών, ο σταθμός όμως να λάβει το όνομα της Ανθούπολης, μολονότι βρίσκεται εκτός των ορίων της. Μάλιστα ο δήμος Περιστερίου είχε ζητήσει ως τελική αναθεωρημένη θέση του σταθμού τη συμβολή των οδών Θηβών και Δωδεκανήσου -περ. 200 μέτρα δυτικότερα ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο Άλσος, το Εκθεσιακό Κέντρο και το Νεκροταφείο- αλλά δεν έγινε δεκτό για λόγους ασφαλείας.

Ο σταθμός Ανθούπολη ολοκληρώθηκε το 2009, ξεκίνησε ωστόσο να λειτουργεί μόλις στις 6 Απριλίου 2013 λόγω της εμπλοκής του προμηθευτή του συστήματος σηματοδότησης, της εταιρείας Siemens, σε σκάνδαλο δωροδοκιών και δικαστικής διαμάχης του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens.[2]

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είσοδος συρμού τρίτης γενιάς στον σταθμό Ανθούπολη τον Ιούνιο του 2014.
  • Οδός Αναπαύσεως (2 είσοδοι-έξοδοι)
  • Λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα αριστερά
Αποβάθρα 1 Τερματική αποβάθρα
Αποβάθρα 2 προς Ελληνικό (Περιστέρι)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]