Σταθμός Φάληρου (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σταθμός Φάληρο (Μετρό Αθήνας))
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°56′42″N 23°39′55″E / 37.9449°N 23.6652°E / 37.9449; 23.6652

Νέο Φάληρο
Neo Faliro
Metro station of Faliro1.JPG
Άποψη του σταθμού Νέου Φαλήρου το 2006.
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 1887
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 1
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός
Γραμμή 1
Προηγούμενος σταθμός   Τραμ Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Γραμμή 3 Θουκυδίδης
Μονή κατεύθυνση
Γραμμή 3 Θουκυδίδης
Μελλοντική Επέκταση ΣΕΦ
Γραμμή 3 Θουκυδίδης
Μελλοντική Επέκταση Γήπεδο Καραϊσκάκη
Μονή κατεύθυνση
Τερματικός Γραμμή 4 Αριστοτέλης
Μονή κατεύθυνση
Γραμμή 4 Αριστοτέλης
Μελλοντική Επέκταση ΣΕΦ
Γραμμή 4 Αριστοτέλης
Μελλοντική Επέκταση Γήπεδο Καραϊσκάκη
Μονή κατεύθυνση
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα
Χάρτης
Σταθμός Φάληρου (Μετρό Αθήνας) βρίσκεται στο τόπο Αττική
Σταθμός Φάληρου (Μετρό Αθήνας)
Ο σταθμός Νέου Φαλήρου στην Αττική

Ο Σταθμός Νέου Φαλήρου είναι σταθμός του Μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1 (του Ηλεκτρικού). Βρίσκεται στον Δήμο Πειραιά, και πήρε το όνομά του από τη συνοικία του Νέου Φαλήρου την οποία εξυπηρετεί.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1869, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του Σιδηρόδρομου Αθηνών-Πειραιώς, ορίστηκε η πρώτη στάση στο Φάληρο, η οποία βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο από τον σημερινό σταθμό. Ύστερα από την εξαγορά του σιδηρόδρομου από την Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως το 1880 πραγματοποιήθηκαν αναπτυξιακά έργα και η στάση αυτή απέκτησε αποβάθρες, το 1882.

Το 1887, ο σταθμός του Νέου Φαλήρου μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.[1] Ο ΣΑΠ κατασκεύασε επίσης μια εξέδρα περιπάτου στη θάλασσα, μεικτά λουτρά, θέατρο και ξενοδοχείο, καθώς και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες.[1]

Γύρω στο 1890 προτάθηκε για πρώτη φορά η ανακατασκευή του σταθμού για να γίνει πιο ευρύχωρος. Όμως η ανακαίνιση του σταθμού ξεκίνησε τελικά μόλις το 1930 από τη διάδοχο εταιρεία του ΣΑΠ, τους Ελληνικούς Ηλεκτρικούς Σιδηρόδρομους (ΕΗΣ) και θα ολοκληρωνόταν το 1934. Ο σταθμός ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του καθώς αποτέλεσε μια από τις πρώτες εφαρμογές οπλισμένου σκυροδέματος στην Ελλάδα[1] και διέθετε τρεις πλατφόρμες, υπόγεια διάβαση πεζών και αμαξοστάσιο.[2] Τα εκδοτήρια μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο αρχοντικό Βλάγκαλη στο υπόγειο του σταθμού.

Η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004, όταν και ανακαινίστηκε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων σε σχέδιο της εταιρείας Obermeyer.[3] Κατά την ανακατασκευή του σταθμού οι αποβάθρες μειώθηκαν από τέσσερις σε τρεις αλλά από πάνω τους προστέθηκε ένα δεύτερο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα εκδοτήρια. Κατασκευάστηκαν επίσης οι πεζογέφυρες που ενώνουν τον σταθμό με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το Στάδιο Καραϊσκάκη.

Από τις 19 Ιουλίου 2004, ο σταθμός Νέου Φαλήρου προσφέρει τη δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ του μετρό και του τραμ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χαρακτηριστικό στοιχείο του σταθμού εξωτερικά είναι το στέγαστρό του, που έχει σχεδιαστεί με την πρόθεση να θυμίζει γλάρους με ανοιγμένα φτερά. Ο σταθμός διαθέτει δύο επίπεδα. Στο επάνω επίπεδο, συνολικού μήκους 130 μέτρων και πλάτους 30 καταλήγουν οι σταθερές και κυλιόμενες σκάλες. Εκεί βρίσκονται και τα εκδοτήρια εισιτηρίων, καθώς και εμπορικά καταστήματα, τουαλέτες και το σταθμαρχείο.[3] Στον (επιφανειακό) από κάτω όροφο υπάρχουν οι τρεις αποβάθρες, μία τύπου νησίδας και δύο πλευρικές. Παράπλευρα του σταθμού βρίσκεται αμαξοστάσιο και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών.

Ο σταθμός συνδέεται με πεζογέφυρες με το ΣΕΦ και το Στάδιο Καραϊσκάκη καθώς και με υπόγεια διάβαση κάτω από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος με το πρώτο. Ο σταθμός συνδέεται επίσης με τις στάσεις του τραμ «Νέο Φάληρο» και «ΣΕΦ».

Μπροστά από τον σταθμό βρίσκεται το μνημείο και ο τύμβος του Γεώργιου Καραϊσκάκη, μιας και στην περιοχή εκείνη έγινε η μάχη του Φαλήρου που βρήκε το θάνατο ο οπλαρχηγός. Είναι το πρώτο μνημείο που αναγέρθηκε στο ελληνικό κράτος. Εξωτερικά του σταθμού κοντά στην πεζογέφυρα του ΣΕΦ έχει τοποθετηθεί το έργο Κυματισμός του γλύπτη Απόστολου Φανακίδη.[4]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίπεδο εδάφους Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Έξοδοι
Επίπεδο
Ε1
Αποβάθρα 1 εκτός λειτουργίας
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (Τερματικός)
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα αριστερά
Αποβάθρα 3 Athens Metro Line 1.svg προς Κηφισιά (Μοσχάτο)
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]