Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταθμός Ηλιούπολη - Γρηγόρης Λαμπράκης (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°55′47″N 23°44′40″E / 37.9296°N 23.7444°E / 37.9296; 23.7444

Ηλιούπολη - Γρηγόρης Λαμπράκης
Ilioupoli - Grigoris Lambrakis
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Βουλιαγμένης & Πύρρωνος, Ηλιούπολη & Άγιος Δημήτριος, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας26 Ιουλίου 2013
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα4
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Ηλιούπολη - Γρηγόρης Λαμπράκης είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 2. Ο σταθμός και η επέκταση παραδόθηκαν στο κοινό στις 26 Ιουλίου 2013, αν και ήταν έτοιμα από τις αρχές του 2010, αλλά παραδόθηκαν με καθυστέρηση 3,5 ετών λόγω της εμπλοκής του προμηθευτή του συστήματος σηματοδότησης, της εταιρείας Siemens, σε σκάνδαλο δωροδοκιών.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός πήρε το όνομά του από το Δήμο Ηλιούπολης, τον οποίο εξυπηρετεί. Επίσης, ο Δήμος Ηλιούπολης, και συγκεκριμένα ο δήμαρχος (μεταξύ 2011 και 2019) Βασίλειος Βαλασόπουλος, είχε από χρόνια αιτηθεί προς την Αττικό Μετρό, ο σταθμός να φέρει και το όνομα του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, λόγω του ότι ο ανδριάντας του φιλοξενούνταν σε πλατεία στο χώρο όπου βρίσκεται η ανατολική είσοδος / έξοδος του σταθμού. Τελικώς, την άνοιξη του 2015 το αίτημα έγινε δεκτό και το Σάββατο 22 Μαΐου 2015 ο σταθμός μετονομάστηκε σε «Ηλιούπολη - Γρηγόρης Λαμπράκης».[1]

Η χρονική διάρκεια της διαδρομής από το σταθμό Ηλιούπολης έως το σταθμό Συντάγματος είναι περίπου 11 λεπτά και έως το σταθμό Ανθούπολης περίπου 22 λεπτά.

Είναι εξ ολοκλήρου υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Επίσης, διαθέτει δύο εισόδους / εξόδους, με αναγνωρίσιμα στέγαστρα, εκ των οποίων η ανατολική βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πύρρωνος και Κλεάνθους, στη Β΄ Είσοδο Ηλιούπολης, και η δυτική επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Διαθέτει τρία επίπεδα και ένα ημιεπίπεδο. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η είσοδος / έξοδος του σταθμού. Στο ημιεπίπεδο βρίσκονται οι κλίμακες που οδηγούν από το επίπεδο της οδού στο εσωτερικό του σταθμού και ξεκινάνε αυτές που οδηγούν στο επίπεδο των εκδοτηρίων. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται το γραφείο του υπεύθυνου του σταθμού, τα εκδοτήρια εισιτηρίων και οι αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων, τα ακυρωτικά μηχανήματα, καθώς και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται οι δύο αποβάθρες, οι οποίες είναι πλευρικές και μήκους 110 μέτρων, εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται από τους συρμούς που έχουν κατεύθυνση προς Ελληνικό και η άλλη από αυτούς που έχουν κατεύθυνση προς Ανθούπολη.

Στο εσωτερικό του σταθμού έχουν κατασκευαστεί συνολικά 12 σταθερές κλίμακες και αντίστοιχος αριθμός κυλιόμενων, ενώ η μετακίνηση των επιβατών μπορεί να γίνει και με 4 ανελκυστήρες που είναι τοποθετημένοι, για να συνδέουν τόσο το επίπεδο της οδού με το επίπεδο διακίνησης επιβατών (εκδοτήρια), όσο και το δεύτερο με τις αποβάθρες.

Mεταξύ των σταθμών μετρό Αγίου Δημητρίου και Ηλιουπόλεως κατά το 2005 αναφερόταν ενδιάμεσος σταθμός με την ονομασία Άλιμος στο ύψος της εκκλησίας Άγιος Βασίλειος Μπραχαμίου, ο οποίος τελικά δεν κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της επέκτασης του μετρό προς το Ελληνικό.[2]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος

Ημιεπίπεδο

-

-

Έξοδοι/Εισοδοι

-

Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Ανθούπολη (Άγιος Δημήτριος)
Αποβάθρα 2 προς Ελληνικό (Άλιμος)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]