Σταθμός Κηφισιά (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°04′24″N 23°48′30″E / 38.0733°N 23.8082°E / 38.0733; 23.8082

Κηφισιά
Kifisia
Attica 06-13 Kifissia ISAP station.jpg
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 10 Αυγούστου 1957
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 1
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1 Τερματικός

Ο σταθμός Κηφισιά είναι τερματικός σταθμός της Γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας. Πήρε το όνομά του από την περιοχή της Κηφισιάς, την οποία εξυπηρετεί.

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου 1957 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Διαθέτει μία πλευρική αποβάθρα και μία αποβάθρα μορφής νησίδας, αμαξοστάσιο και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Κηφισιάς είναι ο βόρειος τερματικός σταθμός της γραμμής του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το 1957.

Ο σταθμός Κηφισιάς κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Ο πρώτος αυτός σταθμός είχε εγκαινιαστεί στις 4 Φεβρουαρίου του 1885, ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Εκεί κατέληγε το περιβόητο «Θηρίο» της Κηφισιάς, δηλαδή ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος που ξεκινούσε από τον σταθμό της Αττικής και κατέληγε στην Κηφισιά. Ονομάστηκε «Θηρίο» λόγω των πολλών καπνών και των βρυχηθμών της μηχανής του.[1]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίπεδο
Ε1
Αποβάθρα 1 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (ΚΑΤ)
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά/αριστερά
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (ΚΑΤ)
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά
Επίπεδο εδάφους Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Έξοδοι

Σιδηροδρομικός Σταθμός Κηφισιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κηφισιάς ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 15,500 από την Πλατεία Λαυρίου. Πήρε το όνομά του από την κοινότητα Κηφισιάς, την οποία εξυπηρετούσε και η οποία αργότερα προήχθη σε δήμο. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938. Διέθετε περιστροφική πλάκα. Ο σταθμός Κηφισιάς υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1885, μέχρι την επέκτάση του δικτύου προς το Στροφύλι, μετά το 1900, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Δεν είναι σαφές από τις πηγές εάν η επέκταση προς το Στροφύλι έπαψε να λειτουργεί πριν το κλείσιμο του δικτύου, το 1938, οπότε ο σταθμός Κηφισιάς θα είχε ξαναγίνει τερματικός.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Μαρούσι   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Στροφύλι

Συμβάντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Μαρτίου 2009, κουκουλοφόροι κατέστρεψαν ένα τρένο με βόμβες μολότωφ. Οι κουκουλοφόροι περίμεναν σε μια από τις αποβάθρες του σταθμού, εξαναγκάζοντας το συρμό να επιστρέψει στο Σταθμό Ειρήνη, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]