Κατάλογος σταθμών Μετρό Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Μετρό Αθήνας είναι σύστημα μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, το οποίο εξυπηρετεί την ελληνική πρωτεύουσα καθώς και περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Διαθέτει 64 σταθμούς σε τρεις γραμμές.[1]

Γραμμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραμμή Χρώμα[2] Εγκαίνια Ηλεκτρ. Τελευταία Επέκταση Νεότεροι Σταθμοί Διαδρομή Μήκος (χλμ) Στ.
7000100000000000000{{{3}}} Πράσινο 01869-02-27 27 Φεβρουαρίου 1869 01904 1904 01957-08-10 10 Αυγούστου 1957 02004-08-06 6 Αυγούστου 2004
(Νεραντζιώτισσα)
ΠειραιάςΚηφισιά 25,6[3] &0000000000000024.00000024
7000200000000000000{{{3}}} Κόκκινο 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 02013-07-26 26 Ιουλίου 2013 02013-07-26 26 Ιουλίου 2013
(Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό)[4]
ΑνθούποληΕλληνικό 17,9 20
7000300000000000000{{{3}}} Γαλάζιο[*] 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 02020-07-07 7 Ιουλίου 2020 02020-07-07 7 Ιουλίου 2020
(Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια)
ΝίκαιαΔουκίσσης Πλακεντίας / Αεροδρόμιο 18,1 / 39 24
Σύνολο 82,5 64[α]
* Σκούρο μπλε στη σήμανση σε σταθμούς.

Σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Σταθμός Γραμμή Εγκαίνια Συνδέσεις Τύπος Αποβάθρας Περιφερειακή ενότητα
1 Αγία Βαρβάρα {{{3}}} 02020-07-07 7 Ιουλίου 2020 Καμία Πλευρικές Δυτικός Τομέας Αθηνών
2 Αγία Μαρίνα 02013-12-14 14 Δεκεμβρίου 2013
3 Αγία Παρασκευή 02010-12-30 30 Δεκεμβρίου 2010 Βόρειος Τομέας Αθηνών
4 Άγιος Αντώνιος {{{3}}} 02004-08-09 9 Αυγούστου 2004 Δυτικός Τομέας Αθηνών
5 Άγιος Δημήτριος –
Αλέξανδρος Παναγούλης
02004-06-05 5 Ιουνίου 2004 Κεντρική Κεντρικός Τομέας Αθηνών /
Νότιος Τομέας Αθηνών
6 Άγιος Ελευθέριος {{{3}}} 01961-08-04 4 Αυγούστου 1961 Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
7 Άγιος Ιωάννης {{{3}}} 02000-11-16 16 Νοεμβρίου 2000
8 Άγιος Νικόλαος {{{3}}} 01956-02-12 12 Φεβρουαρίου 1956
9 Αεροδρόμιο {{{3}}} 02004-07-30 30 Ιουλίου 2004 {{{3}}} Κεντρικές Ανατολική Αττική
10 Αιγάλεω 02007-05-26 26 Μαΐου 2007 Καμία Κεντρική Δυτικός Τομέας Αθηνών
11 Ακρόπολη {{{3}}} 02000-11-16 16 Νοεμβρίου 2000 Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
12 Άλιμος 02013-07-26 26 Ιουλίου 2013 Νότιος Τομέας Αθηνών
13 Αμπελόκηποι {{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
14 Ανθούπολη {{{3}}} 02013-04-06 6 Απριλίου 2013 Δυτικός Τομέας Αθηνών
15 Άνω Πατήσια {{{3}}} 01956-02-12 12 Φεβρουαρίου 1956 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
16 Αργυρούπολη {{{3}}} 02013-07-26 26 Ιουλίου 2013 Νότιος Τομέας Αθηνών
17 Αττική {{{3}}} 01949-06-30 30 Ιουνίου 1949 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
{{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000
18 Βικτώρια {{{3}}} 01948-03-01 1 Μαρτίου 1948
19 Δάφνη {{{3}}} 02000-11-16 16 Νοεμβρίου 2000
20 Δουκίσσης Πλακεντίας {{{3}}} 02004-07-28 28 Ιουλίου 2004 {{{3}}} Βόρειος Τομέας Αθηνών
21 Εθνική Άμυνα 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Καμία Κεντρική
22 Ειρήνη {{{3}}} 01982-09-03 3 Σεπτεμβρίου 1982 Ισπανική Λύση
23 Ελαιώνας {{{3}}} 02007-05-26 26 Μαΐου 2007 Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
24 Ελληνικό {{{3}}} 02013-07-26 26 Ιουλίου 2013 Νότιος Τομέας Αθηνών
25 Ευαγγελισμός {{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
26 Ηλιούπολη – Γρηγόρης
Λαμπράκης
{{{3}}} 02013-07-26 26 Ιουλίου 2013 Κεντρικός Τομέας Αθηνών /
Νότιος Τομέας Αθηνών
27 Ηράκλειο {{{3}}} 01957-03-04 4 Μαρτίου 1957 Βόρειος Τομέας Αθηνών
28 Θησείο 01869-02-27 27 Φεβρουαρίου 1869 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
29 Καλλιθέα 01928-07-01 1 Ιουλίου 1928 Νότιος Τομέας Αθηνών
30 ΚΑΤ 01989-03-27 27 Μαρτίου 1989 Βόρειος Τομέας Αθηνών
31 Κατεχάκη {{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
32 Κάτω Πατήσια {{{3}}} 01956-02-12 12 Φεβρουαρίου 1956
33 Κεραμεικός {{{3}}} 02007-05-26 26 Μαΐου 2007
34 Κηφισιά {{{3}}} 01957-08-10 10 Αυγούστου 1957 Κεντρική Βόρειος Τομέας Αθηνών
35 Κορυδαλλός {{{3}}} 02020-07-07 7 Ιουλίου 2020 Πλευρικές Πειραιάς
36 Κορωπί 02006-07-10 10 Ιουλίου 2006 {{{3}}} Κεντρική Ανατολική Αττική
37 Μαρούσι {{{3}}} 01957-09-01 1 Σεπτεμβρίου 1957 Καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
38 Μέγαρο Μουσικής {{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
39 Μεταξουργείο {{{3}}}
40 Μοναστηράκι {{{3}}} 01895-05-17 17 Μαΐου 1895
{{{3}}} 02003-04-23 23 Απριλίου 2003 Κεντρική
41 Μοσχάτο {{{3}}} 01882-08-09 9 Αυγούστου 1882 Πλευρικές Νότιος Τομέας Αθηνών
42 Νέα Ιωνία 01956-03-14 14 Μαρτίου 1956 Βόρειος Τομέας Αθηνών
43 Νέος Κόσμος {{{3}}} 02000-11-16 16 Νοεμβρίου 2000 {{{3}}} Κεντρικός Τομέας Αθηνών
44 Νεραντζιώτισσα {{{3}}} 02004-08-06 6 Αυγούστου 2004 {{{3}}} Βόρειος Τομέας Αθηνών
45 Νίκαια {{{3}}} 02020-07-07 7 Ιουλίου 2020 Καμία Πειραιάς
46 Νομισματοκοπείο 02009-09-02 2 Σεπτεμβρίου 2009 Βόρειος Τομέας Αθηνών
47 Ομόνοια {{{3}}} 01895-05-17 17 Μαΐου 1895 Ισπανική Λύση Κεντρικός Τομέας Αθηνών
{{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Πλευρικές
48 Παιανία-Κάντζα {{{3}}} 02006-07-10 10 Ιουλίου 2006 {{{3}}} Κεντρική Ανατολική Αττική
49 Παλλήνη 02006-09-20 20 Σεπτεμβρίου 2006
50 Πανεπιστήμιο {{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
51 Πανόρμου {{{3}}}
52 Πειραιάς {{{3}}} 01869-02-27 27 Φεβρουαρίου 1869 {{{3}}} Ισπανική Λύση Πειραιάς
53 Περισσός 01956-03-14 14 Μαρτίου 1956 Καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
54 Περιστέρι {{{3}}} 02013-04-06 6 Απριλίου 2013 Δυτικός Τομέας Αθηνών
55 Πετράλωνα {{{3}}} 01954-11-22 22 Νοεμβρίου 1954 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
56 Πευκάκια 01956-07-05 5 Ιουλίου 1956 Βόρειος Τομέας Αθηνών
57 Σεπόλια {{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
58 Σταθμός Λαρίσης {{{3}}}
59 Συγγρού-Φιξ 02000-11-16 16 Νοεμβρίου 2000 {{{3}}}
60 Σύνταγμα {{{3}}} {{{3}}} 02000-01-28 28 Ιανουαρίου 2000
61 Ταύρος – Ελευθέριος
Βενιζέλος
{{{3}}} 01989-02-06 6 Φεβρουαρίου 1989 Kαμία Κεντρική Νότιος Τομέας Αθηνών
62 Φάληρο 01882-08-09 9 Αυγούστου 1882 {{{3}}} Ισπανική Λύση Πειραιάς
63 Χαλάνδρι {{{3}}} 02004-07-24 24 Ιουλίου 2004 Kαμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
64 Χολαργός 02010-07-23 23 Ιουλίου 2010

Σταθμοί υπό κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Σταθμός Γραμμή Εγκαίνια[β] Συνδέσεις Περιφερειακή ενότητα
1 Ακαδημία {{{3}}} 2029[5] {{{3}}} Κεντρικός Τομέας Αθηνών
2 Αλεξάνδρας καμία
3 Άλσος Βεΐκου
4 Γαλάτσι
5 Γουδή
6 Δημοτικό Θέατρο {{{3}}} 2022[6] {{{3}}} Πειραιάς
7 Δικαστήρια {{{3}}} 2029[5] καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
8 Ελικώνος
9 Ευαγγελισμός {{{3}}}
10 Εξάρχεια καμία
11 Ζωγράφου
12 Ιλίσια
13 Καισαριανή
14 Κολωνάκι
15 Κυψέλη
16 Μανιάτικα {{{3}}} 2022[6] Πειραιάς
17 Πανεπιστημιούπολη {{{3}}} 2029[5] Κεντρικός Τομέας Αθηνών
18 Πειραιάς {{{3}}} 2022[6] {{{3}}} {{{3}}} Πειραιάς

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι αποκλίσεις σε αυτούς τους αριθμούς οφείλονται στην ύπαρξη σταθμών ανταποκρίσεων. Αν οι σταθμοί αυτοί προσμετρούνταν ξεχωριστά για κάθε γραμμή που εξυπηρετούν, το σύνολο θα ήταν 68 σταθμοί.
  2. Αναμένεται με βάση ανακοινώσεις και επίσημα χρονοδιαγράμματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό» (PDF). Αττικό Μετρό. Αττικό Μετρό Α.Ε. Ιούλιος 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Athens Metro Regulatory Plan» (PDF). Attiko Metro S.A. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2020. 
  3. «Homepage - The Company - Historic Data - Transit in Athens». Attiko Metro S.A. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2014. 
  4. «Urban rail news in brief – May 2013». Railway Gazette International. 3 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Τμήμα Α: Άλσος Βεΐκου – Γουδή – ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε». Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Καραγιάννης: Έως τέλος του 2022 δημοπρατείται η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον | skai.gr». www.skai.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022.