Σταθμός Χαλάνδρι (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°01′18″N 23°49′16″E / 38.02174°N 23.82103°E / 38.02174; 23.82103

Χαλάνδρι
Halandri
Stathmos-chalandri.jpg
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας & Γρεβενών & Φαρσάλων & Καλαμάτας, Χαλάνδρι, Αθήνα
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας24 Ιουλίου 2004
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα4
Τύπος δόμησηςΥπόγεια εκσκαφή
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 3
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Χαλάνδρι είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 3. Βρίσκεται στο Χαλάνδρι και πήρε το όνομά του από τον δήμο τον οποίο εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουλίου 2004. Είναι υπόγειος και βρίσκεται κάτω από τη Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.

Στα αρχικά σχέδια κατασκευής της γραμμής 3 του μετρό και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της κατασκευής του, ο σταθμός Χαλανδρίου αναφερόταν με την ονομασία Δουκίσσης Πλακεντίας, η οποία οφειλόταν στο ότι ο σταθμός βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας (ο σταθμός που είναι σήμερα γνωστός ως σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας ήταν τότε γνωστός με το όνομα Σταυρός και δεν πρέπει να συγχέεται με τον σταθμό Χαλανδρίου). Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής Εθνικής Άμυνας - Δουκίσσης Πλακεντίας, αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού στο σημερινό του όνομα. Επίσης, τα αρχικά σχέδια της Αττικό Μετρό προέβλεπαν κεντροβαρική κατασκευή του σταθμού Χαλάνδρι επί της πλατείας Δούρου, αλλά κατόπιν τοπικών αντιδράσεων, εγκαταλείφθηκε η προοπτική αυτή.

Ο σταθμός Χαλανδρίου δεν πρέπει να συγχέεται με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Χαλανδρίου των Σιδηροδρόμων Αττικής, ο οποίος βρισκόταν δυτικά του σταθμού του μετρό.

Στο στέγαστρο κάτω από την είσοδο - έξοδο του σταθμού και με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, εκτίθεται τοιχογραφία της Ρένας Παπασπύρου, με τίτλο Εικόνες στην Ύλη. Η τοιχογραφία καταλαμβάνει επιφάνεια 10,2 μ. πλάτους επί 2,7 μ. ύψους. Οι μωσαϊκές πλάκες του έργου δουλεύτηκαν το φθινόπωρο του 2009 όπου η καλλιτέχνιδα ενσωμάτωσε και αγαπημένα σχεδιαστικά στοιχεία της περιόδου ‘90-‘94.[1]

Υπαίθριος χώρος στάθμευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ελεγχόμενος υπαίθριος χώρος στάθμευσης του σταθμού Χαλάνδρι είναι συνολικής χωρητικότητας 280 θέσεων. Λειτουργεί παράλληλα με το ωράριο λειτουργίας του Μετρό Αθήνας και παραμένει κλειστός τις Κυριακές και τις Αργίες.

Σταθμός ανταπόκρισης με αστικά λεωφορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός ανταπόκρισης με αστικά λεωφορεία βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2004, ενώ από το 2006 παραδόθηκε στην ΑΜΕΛ. Στον σταθμό έχουν αφετηρία / τέρμα 6 λεωφορειακές γραμμές (19, 405, 450, 460, 451, 461).[2]

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι είσοδοι - έξοδοι του σταθμού καλύπτονται από δύο ευρύχωρα στέγαστρα, κατασκευασμένα από γυαλί και μέταλλο.

  • Λ. Δουκίσσης Πλακεντίας (προς Σταυρό/Βριλήσσια)
  • Λ. Δουκίσσης Πλακεντίας (προς Αθήνα).[3]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Επίπεδο
Ε1
Προς επίπεδο επικύρωσης εισιτηρίων
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε2
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Δημοτικό Θέατρο (Αγία Παρασκευή)
Αποβάθρα 2 προς Αεροδρόμιο (Δουκίσσης Πλακεντίας)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]