Σταθμός Κεραμεικός (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′43″N 23°42′42″E / 37.97859°N 23.71156°E / 37.97859; 23.71156

Κεραμεικός
Kerameikos
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, Γραμμές ΟΣΕ προς Πειραιά, Τεχνόπολις, Γκάζι, Κεραμεικός, Αθήνα
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας26 Μαΐου 2007
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Τύπος δόμησηςΥπόγεια εκσκαφή
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 3
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Κεραμεικός είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 3. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την αθηναϊκή συνοικία του Κεραμεικού, την οποία εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 26 Μαΐου 2007. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Μελλοντικά προβλέπεται να ανταποκρίνεται με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο, εφόσον γίνει η υπογειοποίηση του τμήματος Ρουφ - Αθήνα.

Στον σταθμό, στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων εκτίθεται το έργο «Διαστρωματώσεις-Ενεργειακές Εικόνες-XVI» του καλλιτέχνη Γιάννη Μπουτέα.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σχετική μελέτη Λεμπέση το 1957 υπήρξε χωροθέτηση παρακείμενου σταθμού με το όνομα Ιερά Οδός στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως. Στα αρχικά σχέδια κατασκευής της γραμμής 3 του μετρό και κατά την αρχική περίοδο της κατασκευής του, ο σταθμός Κεραμεικού είχε χωροθετηθεί στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Πειραιώς. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που προηγήθηκαν των έργων και ξεκίνησαν το 1992 διήρκεσαν πέντε χρόνια και ανέδειξαν στο συγκεκριμένο σημείο το δυτικό άκρο του νεκροταφείου του Κεραμεικού. Ύστερα από πολλές διαμάχες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε το 1997 να απαγορεύσει τη διέλευση της σήραγγας κάτω από το αρχαίο νεκροταφείο, για λόγους προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί και η θέση του σταθμού, αν και το κέλυφός του είχε ήδη κατασκευαστεί.[2] Το κέλυφος αργότερα μετασκευάστηκε σε υπόγειο πάρκινγκ.

Ο σταθμός μεταφέρθηκε στην περιοχή Γκάζι, δίπλα στον Κεραμεικό, ανάμεσα από το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου και την σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά - Πλατέος. Τότε αποφασίστηκε η μετονομασία του σταθμού στο όνομα Βοτανικός, η οποία οφειλόταν στον παρακείμενο Βοτανικό Κήπο. Κατά τη διαδικασία κατασκευής της γραμμής, όμως, αποφασίστηκε η τελική μετονομασία του σταθμού στο αρχικό του όνομα.

Υπόγειος χώρος στάθμευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συρμός καθώς εισέρχεται στον σταθμό.
Πανοραμική θέα του εσωτερικού του σταθμού στο επίπεδο των αποβαθρών.

Τον σταθμό εξυπηρετεί ένας υπόγειος σύγχρονος 5-όροφος χώρος στάθμευσης, χωρητικότητας 272 θέσεων. Ο χώρος στάθμευσης συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 8.143,50 τ.μ. άνοιξε για το κοινό το 2014, αφού μεσολάβησαν ορισμένα νομικά προβλήματα, καθώς δεν είχε ξεκαθαριστεί ποιός θα είχε το δικαίωμα διαχείρισης. Τελικώς, η άδεια λειτουργίας δόθηκε στην Αττικό Μετρό Α.Ε.[3]

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Δημοτικό Θέατρο (Ελαιώνας)
Αποβάθρα 2 προς Αεροδρόμιο (Μοναστηράκι)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]