Γραμμή 2 (Προαστιακός Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προς Πειραιά/Κιάτο
To Piraeus/Kiato
Kiato suburban railway station 3.JPG
Άποψη ηλεκτροκίνητου συρμού σειράς 460 στο Κιάτο το 2011.
Πληροφορίες
ΠεριοχήΕυρύτερη Αθήνα, Δυτική Αττική και Κορινθία
ΕίδοςΠροαστιακός σιδηρόδρομος
ΤερματικοίΠειραιάς
Κιάτο
Σταθμοί20
Ιστότοπος[1]
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας27 Σεπτεμβρίου 2005
ΔιαχειριστήςΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Διάρκεια ταξιδιού1 ώρα 38 λεπτά
Αριθμός οχημάτωνSiemens Desiro 460
Συχνότητα συρμών18 ανά μέρα
Μήκος γραμμής122 χλμ
δεδομένα
Σχεδιαστική απεικόνιση
Γραμμή 2
Athens Metro Logo.svg Π1
Πειραιάς
Π1
Λεύκα
Π1
Ρέντης
ποταμός Κηφισός
Π1
Ταύρος
Π1
Ρουφ
Π3 Π1
Αθήνα
Π3 Π1
Άγιοι Ανάργυροι
Π3 Π1
Πύργος Βασιλίσσης
Π3 Π1
Κάτω Αχαρνές
Π4
Ζεφύρι
Π4
Άνω Λιόσια
σήραγγα Θριασίου
Ασπρόπυργος
Μαγούλα
Νέα Πέραμος
Μέγαρα
Κινέττα
Άγιοι Θεόδωροι
Διώρυγα Κορίνθου
Κόρινθος
Ζευγολατειό
Κιάτο

Η γραμμή 2 είναι υπηρεσία του προαστιακού της Αθήνας, διαχειριζόμενη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Συνδέει τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας με το Κιάτο στην Κορινθία. Η γραμμή αυτή έχει σε ένα τμήμα της κοινούς σταθμούς με τις γραμμές 1 και 4, αλλά και με τη γραμμή 3 στο κεντρικό σταθμό της Αθήνας.

Η γραμμή πρωτολειτούργησε στην ίδια μορφή το 2005. Έπειτα από διάφορες τροποποιήσεις στα δρομολόγια και αρκετές αλλαγές στη χάραξη, το 2017, 13 χρόνια μετά από τα εγκαίνιά της, λόγω αναδιαμόρφωσης του δικτύου του προαστιακού, η γραμμή επαναλειτούργησε στην αρχική της μορφή, χρησιμοποιώντας για τη λειτουργία της ηλεκτροκίνητες αυτοκινητάμαξες Desiro 460.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γραμμή 2 ξεκίνησε να λειτουργεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2005, και αρχικά ένωνε την Αθήνα και το αεροδρόμιο με την Κόρινθο[1], χωρίς ηλεκτροκίνηση, μετά από 7 μήνες δοκιμών[2]. Στις 18 Ιουλίου 2006, στη γραμμή προστέθηκαν 3 σταθμοί: των Άνω Λιοσίων, του Ασπροπύργου και της Μαγούλας. Στις 4 Ιουνίου 2007, τα δρομολόγια επεκτάθηκαν από το κέντρο της Αθήνας (Σ.Σ. Αθηνών) μέχρι τον Πειραιά, ενώ στις 9 Ιουλίου του ίδιου έτους, επεκτάθηκε και από την πλευρά της Κορίνθου προς το Κιάτο[3]. To 2009, στη γραμμή προστέθηκε μια δεύτερη υπηρεσία με νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Χαλκίδα[4].

Στις 8 Αυγούστου 2010 προστέθηκε ο σταθμός Άγιοι Ανάργυροι στη γραμμή ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με αφορμή την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα από τα Άνω Λιόσια μέχρι το Κιάτο, τα δρομολόγια στο τμήμα αυτό της γραμμής μεταφέρθηκαν στη γραμμή 1, η οποία ήδη εκτελούσε δρομολόγια με ηλεκτροκίνητα τρένα. Στις 5 Απριλίου 2011 προστέθηκε ο σταθμός Σ.Κ.Α.[5]

Το 2012, καταργήθηκαν τα δρομολόγια Πειραιάς-Άνω Λιόσια και τα δρομολόγια Αθήνα-Χαλκίδα επεκτάθηκαν προς τον Πειραιά. Το 2014, θεωρήθηκε η χρονιά με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη γραμμή. Στις 27 Φεβρουαρίου προστέθηκαν οι σταθμοί Πύργος Βασιλίσσης και Κάτω Αχαρνές ενώ στις 1 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε ο σταθμός Ταύρος. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2014, στο τμήμα Οινόη-Χαλκίδα εγκαταστάθηκε ηλεκτροκίνηση[6], επιτρέποντας ξανά κίνηση ηλεκτροκίνητων τρένων στο τμήμα αυτό της γραμμής, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η ηλεκτροκίνηση επεκτάθηκε μέχρι τις Αφίδνες, και χρειαζόταν πλέον μετεπιβίβαση από πετρελαιοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα τρένα και αντίστροφα. Το 2016, η ηλεκτροκίνηση έφτασε από τις Αφίδνες μέχρι τους Αγίους Αναργύρους.

Στις 30 Ιουλίου 2017, λόγω αναδιαμόρφωσης του δικτύου του προαστιακού, η γραμμή υπέστη ξανά αλλαγή πορείας. Τότε, ξεκίνησε να εκτελεί και πάλι δρομολόγια μεταξύ του κεντρικού σταθμού Αθήνας και του Κιάτου με νέα απευθείας σύνδεση, χωρίς ανάγκη μετεπιβίβασης[7], ενώ στις 1 Φεβρουαρίου 2018, τα δρομολόγια επεκτάθηκαν προς τον Πειραιά ξανά, με αφορμή την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης και στο τμήμα αυτό.

Σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδρομή
υπηρεσιών
Όνομα Συνδέσεις Τοποθεσία
Συνδέσεις
Προαστιακού
Άλλες συνδέσεις Δήμος Περιφερειακή
ενότητα
Περιφέρεια
Σταθμοί Γραμμής 2
Πειραιάς Π1 Athens Metro Line 1.svg Πειραιάς Πειραιάς Αττική
Λεύκα Π1
Ρέντης Π1 Νίκαια-Α.Ι.Ρ.
Ταύρος Π1 Μοσχάτο-Ταύρος Νοτίου Τομέα Αθηνών
Ρουφ Π1 Αθήνα Κεντρικού Τομέα Αθηνών
Αθήνα Π1 Π3 OSE-Logo.svg Athens Metro Line 2.svg
Άγιοι Ανάργυροι Π1 Π3 Άγιοι Ανάργυροι-
Καματερό
Δυτικού Τομέα Αθηνών
Πύργος Βασιλίσσης Π1 Π3
Κάτω Αχαρνές Π1 Π3 Αχαρνές Ανατολικής Αττικής
Ζεφύρι Φυλή Δυτική Αττική
Άνω Λιόσια Π4
Ασπρόπυργος Ασπρόπυργος
Μαγούλα Ελευσίνα
Νέα Πέραμος Μέγαρα
Μέγαρα
Κινέττα
Άγιοι Θεώδοροι Λουτράκι-
Άγιοι Θεώδοροι
Κορινθία Πελοπόννησος
Κόρινθος Κόρινθος
Ζευγολατειό Δήμος Βέλο-Βόχα
Κιάτο Σικυώνα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]