Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°59′35″N 23°43′48″E / 37.9931°N 23.7300°E / 37.9931; 23.7300

Βικτώρια
Victoria
Victoria station athens metro.JPG
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 1 Mαρτίου 1948
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Υπόγειος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Σχεδιαστική απεικόνιση
Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας) βρίσκεται στο τόπο Αττική
Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας)
Ο σταθμός Βικτώριας στην Αττική

Ο Σταθμός Βικτώρια είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1, στη χιλιομετρική θέση 10,995 από Πειραιά. Βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων, στην ομώνυμη πλατεία. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός Βικτωρίας κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου, επίγειου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το όνομα Πλατεία Κυριακού και εγκαινιάστηκε την 1 Μαρτίου 1948 και υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1948, μέχρι την επέκτάση του δικτύου προς την Αττική, στις 30 Ιουνίου 1949, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής.

Στις 15 Ιανουαρίου 2002 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004, όταν και ανακαινίστηκε στα πλαίσια της ανανέωσης των σταθμών της γραμμής 1 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς καμία αλλαγή από την αρχική του μορφή, με εξαίρεση την τοποθέτηση πλακόστρωτου στη θέση της τσιμεντόστρωσης.

Το αρχιτεκτονικό στύλ του σταθμού ανήκει στην κατηγορία του Αρ Ντεκό, και οι τοίχοι του καλύπτονται με πλάκες χρώματος ανοικτού πράσινου, σε αντίθεση με τις πλάκες του σταθμού Ομονοίας, όπου οι πλάκες είναι κίτρινες προς ανοιχτό πορτοκαλί.

Πριν και μετά την ανακαίνιση, το όνομα του σταθμού εμφανίζεται σε μεγάλες λευκές πινακίδες, οι οποίες κατασκευάστηκαν στην Γερμανία από την Emaillierwerk Gottfried Dichanz. Η δομή του σταθμού είναι παρόμοια με αυτούς του Βερολίνου, καθώς οι σκάλες οδηγούν απευθείας στο δρόμο.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 1,000 από το σταθμό Πλατείας Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την πλατεία Κυριακού, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε πλατεία Βικτωρίας. Εγκαινιάστηκε το 1889 και έκλεισε το 1926.

Ο σταθμός Πλατείας Κυριακού έφερε αρχικά το όνομα Στρούμπος, από την παλαιά ονομασία της περιοχής που εξυπηρετούσε. Η μετονομασία του σε Πλατεία Κυριακού έλαβε χώρα σε άγνωστη ημερομηνία.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (Ομόνοια)
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 1.svg προς Κηφισιά (Αττική)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Είσοδος του σταθμού