Λουθηρανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λουθηρανική Εκκλησία)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Ρόδο του Λούθηρου, ένα ευρέως γνωστό σύμβολο του Λουθηρανισμού

Ο Λουθηρανισμός είναι ένα θεολογικό κίνημα για τη μεταρρύθμιση του Χριστιανισμού, με την διδασκαλία της δικαίωσης του ανθρώπου, μόνο διά της χάριτος και μέσω της πίστεως[1]. Σήμερα, αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο του Χριστιανισμού.

Ο Λουθηρανισμός τοποθετεί την Αγία Γραφή, στην κεντρική θέση της θεολογίας του, και αποδέχεται ως μυστήρια το Βάπτισμα, την Θεία Ευχαριστία και την Εξομολόγηση. Η δογματική του ταυτίζεται με τη θεολογία της Ομολογίας της Αυγούστας και των κειμένων που περιέχονται στο Βιβλίο της Ομόνοιας[2], τα οποία αποτελούν την επιτομή της διδασκαλίας του Μαρτίνου Λουθήρου, ενός Γερμανού μεταρρυθμιστή του 16ου αιώνα. Διαφέρει σε κάποια σημεία από το έτερο μεγάλο κλάδο του Προτεσταντισμού, τον Καλβινισμό, καθώς διατηρεί αρκετές λειτουργικές πρακτικές και μυστηριακές διδασκαλίες, που υπήρχαν στην εκκλησία και πριν από την μεταρρύθμιση.

Λουθηρανικός κόσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουθηρανισμός σήμερα κυριαρχεί στη βόρεια Γερμανία και στη Σκανδιναβία, αλλά υπάρχουν Λουθηρανοί Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο. Πάνω από εξήντα εκατομμύρια Χριστιανοί ανήκουν στις Λουθηρανικές Εκκλησίες παγκοσμίως[3].

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Christianity Branches without text.svg
Kίνημα Αποκατάστασης
(16ος αιώνας)
(11ος αιώνας)

Αναπαράσταση των κυρίων δογμάτων του Χριστιανισμού.[4][5] Δεν αποτελεί εξαντλητική αναπαράσταση.


Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gritsch, Eric W. and Jenson, Robert W. Lutheranism: The Theological Movement and its Confessional Writings. Philadelphia: Fortress Press, 1976. p. 6.
  2. Butalia, Tarunjit Singh. Religion in Ohio: Profiles of Faith Communities. Athens, Ohio: Ohio University Press, 2004. p. 164
  3. Στατιστικά από το adherentes.com
  4. «Religion Flow Chart: Christianity». Faiths and Freedoms: Religious Diversity in New York City. Macaulay Honors College at CUNY. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
  5. «Branches of Chrisitianity». Waupun, WI: Waupun Area School District. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2015. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Quentin Skinner,«Η απολυταρχία και η Λουθηρανική Μεταρρύθμιση», στο: Τα θεμέλια της νεότερης πολιτικής σκέψης, μτφρ.Μαρίνος Σαρηγιάννης, εκδ.Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2005, σελ.307-421