Καλβινισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Καλβινισμός ονομάζεται η θεολογία που ανέπτυξε ο Γάλλος θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος (1509-1564). Είναι σύστημα θρησκευτικό και πολιτειακό, που αφορά τη δογματική του χριστιανισμού, τη λατρεία και την κοινωνικοπολιτική οργάνωση.

Κέντρο της καλβινιστικής θεολογίας είναι η παντοδύναμη κυριαρχία του Θεού και η προκαθορισμένη από αυτόν πορεία των ανθρώπων προς την αιώνια κόλαση. Βασικό στοιχείο της είναι του δόγμα του προορισμού, στο οποίο τονίζεται η παντοδύναμη κυριαρχία του Θεού, και η άποψη πως το ανθρώπινο είναι ολοκληρωτικά διεφθαρμένο. Ο Ιωάννης Καλβίνος υποστήριζε ότι το σχέδιο του Θεού σχετικά με τη σωτηρία της ψυχής είναι επακόλουθο της Θείας Χάρης και επιτυγχάνεται μόνο δια της πίστεως και ότι ο Θεός πρέπει να είναι αντικείμενο φόβου. Οι Καλβινιστές πιστεύουν ότι ο Θεός επεμβαίνει ολοκληρωτικά στη ζωή του ανθρώπου. Κατά τον Καλβινισμό, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο είδη: στους εκλεκτούς, που είναι προορισμένοι για αιώνια δόξα και τον παράδεισο, και στους αμαρτωλούς, που είναι προορισμένοι για την αιώνια καταδίκη.

Ο Καλβινισμός ακολουθώντας την Προτεσταντική διδασκαλία, δέχεται μόνο την Αγία Γραφή, που τη θεωρεί αυθεντία, και απορρίπτει όσες παραδόσεις θεωρεί πως αντιφάσκουν με αυτή. Τα Μυστήρια που δέχεται είναι η Θεία Ευχαριστία και το Βάπτισμα. Στον καλβινισμό βασίζονται η Πρεσβυτεριανή και οι Αναμορφωμένες εκκλησίες.