Αδάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδάμ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
אָדָם (Εβραϊκά)[1] και آدم (Αραβικά)
Γέννηση
Εδέμ[2][3][4]
Θάνατος
Συνθήκες θανάτουΟργη θεου[5]
Τόπος ταφήςΣπηλιά των Πατριαρχών και Γολγοθάς
ΚατοικίαΕδέμ[1]
Γη[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΓη
Eορτασμός αγίου24 Δεκεμβρίου και d:Q21655885
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕβραϊκά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωργός
Κυνηγός
κηπουρός[7][6]
προφήτες του Ισλάμ
Αξιοσημείωτο έργοSefer Raziel HaMalakh
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕύα[1]
Λίλιθ
ΤέκναΚάιν[8]
Άβελ[9]
Σηθ[10]
Αζούρα
Άουαν
Ακλίμα
ΣυνεργάτηςΕύα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Με το όνομα Αδάμ φέρεται ο πρώτος άνθρωπος, τόσο στην Παλαιά Διαθήκη, κυρίως στο βιβλίο της Γένεσης[11] όσο και στη Καινή Διαθήκη.

Η περιγραφή της δημιουργίας του, μαζί με εκείνη του Βασίλη, από τον Γιαχβέ περιλαμβάνεται σε δύο διαφορετικές διηγήσεις της Γενέσεως, όπου η δεύτερη αναφορά κρίνεται σήμερα προγενέστερη της πρώτης. Συγκεκριμένα οι αναφορές αυτές βρίσκονται η μεν πρώτη στα κεφάλαια: 1,1 - 2,4 και η δεύτερη στα κεφάλαια 2,4 - 3,24 όπου συμπεριλαμβάνονται το προπατορικό αμάρτημα και η έξωσή τους από τον «Κήπο της Εδέμ».

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Αδάμ είναι μία από τις διάφορες εβραϊκές λέξεις που δηλώνουν την έννοια του "ανθρώπου" και με την έννοια αυτή αναφέρεται στα παραπάνω κεφάλαια της Γενέσεως, και όχι ως κύριο όνομα. Η δε αναφορά ως κύριο όνομα που παρατηρείται στο σύγχρονο εβραϊκό κείμενο της Γενέσεως 2, 20 και 3, 13 οφείλεται σε μεταγενέστερο φωνηεντισμό του εβραϊκού κειμένου και όχι στο ίδιο το κείμενο. Το αρχαίο κείμενο έφερε μόνο σύμφωνα. Καθιερώθηκε όμως ως κύριο όνομα από τις μεταγενέστερες ιουδαϊκές ερμηνείες των τελευταίων π.Χ αιώνων.

Σημειώνεται ότι στην εβραϊκή η λέξη Αδάμ παρουσιάζει παρήχηση που σημαίνει "έδαφος", θυμίζοντας την ελληνική λέξη "χώμα" (adhama).

Η πτώση και τα αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αδάμ και η Εύα ήταν απόλυτα ελεύθεροι ηθικοί παράγοντες, με τον όρο να υπακούν στην εντολή του Θεού και να μην δοκιμάσουν από τους καρπούς του δένδρου της γνώσης του καλού και του κακού[12]. Εντούτοις, παρακινούμενοι από τον «όφι τον αρχαίο», τον Σατανά, δεν υπάκουσαν και συνεπώς εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο λόγω της αμαρτωλής τους κατάστασης. Ο ίδιος ο Θεός εξήγγειλε βαριές κατάρες οι οποίες θα επέρχονταν στον Αδάμ, την Εύα αλλά και κατ' επέκταση στους απογόνους τους. Έτσι, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, με αυτή την πορεία ενέργειας —γνωστότερη ως «προπατορικό αμάρτημα»— ο Αδάμ διέσπειρε την αμαρτία και τον θάνατο σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ο Δημιουργός, είχε δώσει στον Αδάμ ότι αυτός χρειαζόταν ώστε να διάγει μια άνετη και ικανοποιητική ζωή. Μάλιστα η προοπτική του Αδάμ ήταν να ζει για πάντα στον παράδεισο και στη γη, εφόσον αποδεικνυόταν υπάκουος στον Πλάστη του. Εκείνος μαζί με την σύζυγό του, την Εύα, εσκεμμένα επέλεξαν να απορρίψουν την καθοδηγία του Δημιουργού τους. 17

Η λύτρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απο τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου στην Επιστολή προς Ρωμαίους βλέπουμε την φράση "ὃν προέθετο ὁ Θεὸς ἱλαστήριον διὰ τῆς πίστεως ἐν τῷ αὐτοῦ αἵματι, εἰς ἔνδειξιν τῆς δικαιοσύνης αὐτοῦ διὰ τὴν πάρεσιν τῶν προγεγονότων ἁμαρτημάτων ἐν τῇ ἀνοχῇ τοῦ Θεοῦ, πρὸς ἔνδειξιν τῆς δικαιοσύνης αὐτοῦ ἐν τῷ νῦν καιρῷ, εἰς τὸ εἶναι αὐτὸν δίκαιον καὶ δικαιοῦντα τὸν ἐκ πίστεως Ἰησού". Εν ολίγοις ότι ο Θεός λόγω της σταύρωσης του Ιησού Χριστού έδειξε ανοχή στα αμαρτήματα πριν την έλευση του υιού του στον κόσμο εφόσον υπήρχε μετάνοια.[13] Όλη η ζωή του Αδάμ και της Εύας, πού (κατά την Παλαιά Διαθήκη) συμπλήρωσαν εκατοντάδες χρόνια πάνω στην γη, ήταν ζωή μετανοίας. Με τα λεγόμενα του Αποστόλου Παύλου, με την μετάνοιά τους οι πρωτόπλαστοι, πέτυχαν να αποσπάσουν το έλεος του Θεού.

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απο τον Χριστιανισμό η μνήμη του εορτάζεται, μαζί με αυτήν της Εύας, κάθε χρόνο την Κυριακή των Προπατόρων (Κινητή εορτή)[14]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  2. Παλαιά Διαθήκη.
  3. fineartamerica.com/art/drawings/garden+of+eden/canvas+prints.
  4. (Αγγλικά) JSTOR. 40547407.
  5. Genesis 2:16.
  6. 6,0 6,1 Genesis 2:15.
  7. Genesis 2.
  8. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  9. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  10. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  11. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 1-5». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. 
  12. Γένεσις, Κεφ. Β, 17: "από δε του ξύλου του γινώσκειν καλόν και πονηρόν, ου φάγεσθε απ' αυτού"
  13. «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. 
  14. thewebform. «Πότε γιορτάζει ο/η αδαμ». Εορτολόγιο. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2019.