Ιεραποστολή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ιεραποστολή ονομάζεται η αποστολή κηρύκων του Ευαγγελίου στις μη χριστιανικές χώρες με σκοπό τη διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού.

Οι πρώτοι ιεραπόστολοι που ξεκίνησαν να διαδώσουν τη διδασκαλία του Χριστού ήταν οι ίδιοι οι μαθητές του, που ονομάστηκαν απόστολοι. Το έργο των αποστόλων συνέχισαν οι διάδοχοι τους, που δίδαξαν πρώτα στους μεσογειακούς λαούς και συνέχισαν κατόπι σ' όλες τις ηπείρους όπως στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική.

Μετά το σχίσμα των Εκκλησιών και μετά τη θρησκευτική μεταρρύθμιση, κάθε χριστιανική Εκκλησία συνέχισε χωριστά το έργο της ιεραποστολής. Πιο εντατικά οι προτεστάντες και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Σήμερα, και η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία στέλνει ιεραποστολές σ' όλο τον κόσμο. Όπου υπάρχουν ελληνικές παροικίες έχει ιδρύσει Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες με επικεφαλής ιεράρχες και κατώτερους κληρικούς. Έχτισε ναούς, ίδρυσε σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι έχουν στραφεί περισσότερο προς τους ιθαγενείς λαούς της Αφρικής και της Ασίας, όπως και στην Αμερική.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]