Εύα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Εύα (Γνωστικισμός).
Εύα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3760 π.Χ.[1]
Εδέμ[2][3]
Τόπος ταφήςΣπηλιά των Πατριαρχών
ΚατοικίαΕδέμ[4]
Eορτασμός αγίου24 Δεκεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβοηθός[5]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑδάμ[6]
ΤέκναΚάιν[7]
Άβελ[8]
Σηθ[9][10]
Αζούρα[11]
Άουαν[11]
Ακλίμα[11]
ΣυνεργάτηςΑδάμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Εύα είναι πρόσωπο της Παλαιάς διαθήκης, όπου αναφέρεται ως η πρώτη γυναίκα και ο δεύτερος άνθρωπος που δημιουργήθηκε από τον Θεό, μετά τον πρωτόπλαστο Αδάμ.

Δημιουργία και Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, η Εύα δημιουργήθηκε την έκτη ημέρα της δημιουργίας από ένα πλευρό του Αδάμ όταν εκείνος βρισκόταν εν υπνώσει[12]. Το όνομά της (που σημαίνει στα εβραϊκά Ζωή) το πήρε μετά την Πτώση απο τον Αδάμ (Γεν. 3,20). Της έδωσε αυτό το όνομα λόγω της χαράς του που ακόμα και μετά την Πτώση διαπίστωσε πως η ευλογία για απόκτηση απογόνων συνεχιζόταν [13](Γεν. 1,28).

Η Πτώση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με τον Αδάμ εκδιώχτηκε από την Εδέμ παραβαίνοντας την εντολή του Θεού να μην δοκιμάσουν τον καρπό από το «δένδρο της γνώσης». Η Εύα εμφανίζεται να δοκιμάζει πρώτη τον απαγορευμένο καρπό, παρακινούμενη από τον όφι, και στη συνέχεια να δίνει τον καρπό στον Αδάμ[14]. Ο "αγώνας" τους προς τη μετάνοια συνεχίστηκε στη Γη. Ο Αδάμ και η Εύα απέκτησαν γιους, τον Κάιν (Γένεση 4,1) και τον Άβελ (Γένεση 4,2), μετά τον φόνο του οποίου και σε ηλικία 130 ετών απέκτησαν τον Σηθ (Γένεση 5,3), καθώς επίσης και άλλους γιους και κόρες.

Η Εύα στο Ισλάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ισλαμική παράδοση αναφέρεται με το όνομα Χάουα (αραβικά: Hawwāʾ‎‎), αλλά δεν απαντάται με το όνομά της στο Κοράνιο, όπου παρουσιάζεται ως σύντροφος του Αδάμ. Από το Κοράνιο δεν αντλούνται λεπτομερείς πληροφορίες για τη δημιουργία της Εύας από τον Αδάμ, ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες έχουν ενσωματωθεί σε άλλες πηγές της ισλαμικής θεολογίας, κυρίως τα χαντίθ. Στα πλαίσια της εβραϊκής, χριστιανικής και ισλαμικής παράδοσης, έχουν εκφραστεί διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την αφήγηση της δημιουργίας του Αδάμ και της Εύας.

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη Χριστιανική πίστη, πέρασε τις δοκιμασίες της, άγιασε και συγχωρέθηκε και η μνήμη της εορτάζεται μαζί με του Αδάμ κάθε χρόνο την Κυριακή των Προπατόρων (κινητή εορτή).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kristen E. Kvam, Linda S. Schearing, Valarie H. Ziegler, Eve and Adam: Jewish, Christian, and Muslim readings on Genesis and gender, Indiana University Press, 1999