Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (βασισμένος σε δεδομένα του 2021, δημοσιεύτηκε το 2022).
  ≥ 0,950
  0,900–0,950
  0,850–0,899
  0,800–0,849
  0,750–0,799
  0,700–0,749
  0,650–0,699
  0,600–0,649
  0,550–0,599
  0,500–0,549
  0,450–0,499
  0,400–0,449
  ≤ 0,399
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2021. Καλύπτει 189 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 4 κράτη-μέλη του ΟΗΕ (Βόρεια Κορέα, Μονακό, Ναουρού και Σομαλία).

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (αγγλ.: Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Η μόνη χρονιά από τότε που άρχισε να συντάσσεται ο ετήσιος κατάλογος κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που δεν συντάχθηκε νέος κατάλογος ήταν το 2012.

Οι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το προηγούμενο έτος.[1]

Πλήρης κατάλογος χωρών κατά ΔΑΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

World map
Μέση ετήσια ανάπτυξη ΔΑΑ το 2010-2021 (δημοσιεύτηκε το 2022).
  ≥ 1.4%
  1.2%…1.4%
  1%…1.2%
  0.8%…1%
  0.6%…0.8%
  0.4%…0.6%
  0.2%…0.4%
  0%…0.2%
  −0.5%…0%
  −1%…−0.5%
  < −1%
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
  • Αύξηση = αύξηση
  • Σταθερό = σταθερότητα
  • Μείωση = μείωση
Θέση Χώρα ή έδαφος ΔΑΑ
Στοιχεία 2021 (έκθεση 2022)[2] Μεταβολή από το 2015[3] Στοιχεία 2021 (έκθεση 2022)[2] Μέση ετήσια ανάπτυξη ΔΑΑ (2010-2021)[3]
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Σταθερό Ελβετία 0.962 Αύξηση 0.19%
2 Σταθερό Νορβηγία 0.961 Αύξηση 0.19%
3 Σταθερό Ισλανδία 0.959 Αύξηση 0.56%
4 Αύξηση (3) Χονγκ Κονγκ 0.952 Αύξηση 0.44%
5 Αύξηση (3) Αυστραλία 0.951 Αύξηση 0.27%
6 Σταθερό Δανία 0.948 Αύξηση 0.34%
7 Μείωση (2) Σουηδία 0.947 Αύξηση 0.36%
8 Αύξηση (6) Δημοκρατία της Ιρλανδίας 0.945 Αύξηση 0.40%
9 Μείωση (5) Γερμανία 0.942 Αύξηση 0.16%
10 Μείωση (1) Ολλανδία 0.941 Αύξηση 0.24%
11 Σταθερό Φινλανδία 0.940 Αύξηση 0.29%
12 Μείωση (1) Σιγκαπούρη 0.939 Αύξηση 0.29%
13 Αύξηση (2) Βέλγιο 0.937 Αύξηση 0.25%
13 Μείωση (3) Νέα Ζηλανδία 0.937 Αύξηση 0.15%
15 Μείωση (2) Καναδάς 0.936 Αύξηση 0.25%
16 Μείωση (1) Λίχτενσταϊν 0.935 Αύξηση 0.22%
17 Αύξηση (3) Λουξεμβούργο 0.930 Αύξηση 0.18%
18 Μείωση (3) Ηνωμένο Βασίλειο 0.929 Αύξηση 0.17%
19 Σταθερό Ιαπωνία 0.925 Αύξηση 0.27%
19 Αύξηση (3) Νότια Κορέα 0.925 Αύξηση 0.35%
21 Μείωση (3) Ηνωμένες Πολιτείες 0.921 Αύξηση 0.10%
22 Σταθερό Ισραήλ 0.919 Αύξηση 0.25%
23 Αύξηση (4) Μάλτα 0.918 Αύξηση 0.58%
23 Αύξηση (1) Σλοβενία 0.918 Αύξηση 0.28%
25 Μείωση (4) Αυστρία 0.916 Αύξηση 0.14%
26 Αύξηση (9) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.911 Αύξηση 0.80%
27 Σταθερό Ισπανία 0.905 Αύξηση 0.38%
28 Μείωση (3) Γαλλία 0.903 Αύξηση 0.27%
29 Αύξηση (3) Κύπρος 0.896 Αύξηση 0.41%
30 Μείωση (1) Ιταλία 0.895 Αύξηση 0.13%
31 Μείωση (2) Εσθονία 0.890 Αύξηση 0.30%
32 Μείωση (6) Τσεχία 0.889 Αύξηση 0.20%
33 Μείωση (2) Ελλάδα 0.887 Αύξηση 0.19%
34 Μείωση (1) Πολωνία 0.876 Αύξηση 0.37%
35 Αύξηση (3) Μπαχρέιν 0.875 Αύξηση 0.73%
35 Αύξηση (1) Λιθουανία 0.875 Αύξηση 0.35%
35 Αύξηση (2) Σαουδική Αραβία 0.875 Αύξηση 0.64%
38 Αύξηση (2) Πορτογαλία 0.866 Αύξηση 0.40%
39 Αύξηση (1) Λετονία 0.863 Αύξηση 0.42%
40 Μείωση (6) Ανδόρρα 0.858 Αύξηση 0.11%
40 Αύξηση (5) Κροατία 0.858 Αύξηση 0.40%
42 Αύξηση (1) Χιλή 0.855 Αύξηση 0.46%
42 Αύξηση (1) Κατάρ 0.855 Αύξηση 0.23%
44 ΜΔ Άγιος Μαρίνος 0.853 ΜΔ
45 Μείωση (5) Σλοβακία 0.848 Αύξηση 0.09%
46 Αύξηση (1) Ουγγαρία 0.846 Αύξηση 0.20%
47 Μείωση (4) Αργεντινή 0.842 Αύξηση 0.09%
48 Αύξηση (6) Τουρκία 0.838 Αύξηση 1.03%
49 Αύξηση (3) Μαυροβούνιο 0.832 Αύξηση 0.27%
50 Μείωση (1) Κουβέιτ 0.831 Αύξηση 0.20%
51 Μείωση (3) Μπρουνέι 0.829 Αύξηση 0.01%
52 Μείωση (2) Ρωσία 0.822 Αύξηση 0.29%
53 Μείωση (4) Ρουμανία 0.821 Αύξηση 0.16%
54 Μείωση (3) Ομάν 0.816 Αύξηση 0.32%
55 Μείωση (2) Μπαχάμες 0.812 Αύξηση 0.00%
56 Αύξηση (4) Καζακστάν 0.811 Αύξηση 0.51%
57 Μείωση (2) Τρινιντάντ και Τομπάγκο 0.810 Αύξηση 0.23%
58 Αύξηση (4) Κόστα Ρίκα 0.809 Αύξηση 0.43%
58 Σταθερό Ουρουγουάη 0.809 Αύξηση 0.25%
60 Μείωση (3) Λευκορωσία 0.808 Αύξηση 0.21%
61 Σταθερό Παναμάς 0.805 Αύξηση 0.37%
62 Αύξηση (1) Μαλαισία 0.803 Αύξηση 0.39%
63 Αύξηση (7) Γεωργία 0.802 Αύξηση 0.50%
63 Αύξηση (2) Μαυρίκιος 0.802 Αύξηση 0.55%
63 Αύξηση (4) Σερβία 0.802 Αύξηση 0.41%
66 Αύξηση (6) Ταϊλάνδη 0.800 Αύξηση 0.75%
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
67 Μείωση (2) Αλβανία 0.796 Αύξηση 0.49%
68 Μείωση (9) Βουλγαρία 0.795 Αύξηση 0.06%
68 Αύξηση (2) Γρενάδα 0.795 Αύξηση 0.15%
70 Μείωση (2) Μπαρμπάντος 0.790 Αύξηση 0.02%
71 Μείωση (3) Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 0.788 Μείωση 0.02%
72 Μείωση (8) Σεϋχέλλες 0.785 Αύξηση 0.10%
73 Αύξηση (9) Σρι Λάνκα 0.782 Αύξηση 0.54%
74 Αύξηση (10) Βοσνία και Ερζεγοβίνη 0.780 Αύξηση 0.67%
75 Αύξηση (2) Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0.777 Αύξηση 0.21%
76 Μείωση (2) Ιράν 0.774 Αύξηση 0.35%
77 Μείωση (2) Ουκρανία 0.773 Αύξηση 0.11%
78 Αύξηση (5) Βόρεια Μακεδονία 0.770 Αύξηση 0.39%
79 Αύξηση (19) Κίνα 0.768 Αύξηση 0.97%
80 Αύξηση (16) Δομινικανή Δημοκρατία 0.767 Αύξηση 0.73%
80 Αύξηση (9) Μολδαβία 0.767 Αύξηση 0.45%
80 Μείωση (7) Παλάου 0.767 Μείωση 0.07%
83 Μείωση (7) Κούβα 0.764 Μείωση 0.19%
84 Αύξηση (1) Περού 0.762 Αύξηση 0.45%
85 Μείωση (5) Αρμενία 0.759 Αύξηση 0.16%
86 Μείωση (8) Μεξικό 0.758 Αύξηση 0.15%
87 Αύξηση (1) Βραζιλία 0.754 Αύξηση 0.38%
88 Μείωση (1) Κολομβία 0.752 Αύξηση 0.32%
89 Μείωση (4) Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 0.751 Αύξηση 0.21%
90 Αύξηση (6) Μαλδίβες 0.747 Αύξηση 0.75%
91 Αύξηση (2) Αλγερία 0.745 Αύξηση 0.30%
91 Μείωση (1) Αζερμπαϊτζάν 0.745 Αύξηση 0.22%
91 Αύξηση (10) Τόνγκα 0.745 Αύξηση 0.40%
91 Αύξηση (2) Τουρκμενιστάν 0.745 Αύξηση 0.43%
95 Μείωση (14) Ισημερινός 0.740 Αύξηση 0.05%
96 Αύξηση (4) Μογγολία 0.739 Αύξηση 0.48%
97 Αύξηση (13) Αίγυπτος 0.731 Αύξηση 0.73%
97 Αύξηση (1) Τυνησία 0.731 Αύξηση 0.14%
99 Αύξηση (3) Φίτζι 0.730 Αύξηση 0.20%
99 Μείωση (7) Σουρινάμ 0.730 Αύξηση 0.09%
101 Αύξηση (11) Ουζμπεκιστάν 0.727 Αύξηση 0.70%
102 Αύξηση (11) Δομινίκα 0.720 Αύξηση 0.11%
102 Αύξηση (2) Ιορδανία 0.720 Μείωση 0.06%
104 Αύξηση (10) Λιβύη 0.718 Μείωση 0.26%
105 Μείωση (2) Παραγουάη 0.717 Αύξηση 0.42%
106 Αύξηση (2) Κράτος της Παλαιστίνης 0.715 Αύξηση 0.36%
106 Μείωση (11) Αγία Λουκία 0.715 Μείωση 0.16%
108 Αύξηση (12) Γουιάνα 0.714 Αύξηση 0.77%
109 Μείωση (4) Νότια Αφρική 0.713 Αύξηση 0.50%
110 Μείωση (3) Τζαμάικα 0.709 Αύξηση 0.06%
111 Μείωση (6) Σαμόα 0.707 Μείωση 0.08%
112 Αύξηση (2) Γκαμπόν 0.706 Αύξηση 0.56%
112 Μείωση (21) Λίβανος 0.706 Μείωση 0.79%
114 Αύξηση (3) Ινδονησία 0.705 Αύξηση 0.55%
115 Αύξηση (5) Βιετνάμ 0.703 Αύξηση 0.53%
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
116 Σταθερό Φιλιππίνες 0.699 Αύξηση 0.33%
117 Μείωση (6) Μποτσουάνα 0.693 Αύξηση 0.44%
118 Σταθερό Βολιβία 0.692 Αύξηση 0.40%
118 Σταθερό Κιργιστάν 0.692 Αύξηση 0.38%
120 Μείωση (41) Βενεζουέλα 0.691 Μείωση 0.80%
121 Αύξηση (1) Ιράκ 0.686 Αύξηση 0.63%
122 Αύξηση (3) Τατζικιστάν 0.685 Αύξηση 0.68%
123 Μείωση (14) Μπελίζ 0.683 Μείωση 0.31%
123 Αύξηση (3) Μαρόκο 0.683 Αύξηση 1.14%
125 Μείωση (2) Ελ Σαλβαδόρ 0.675 Αύξηση 0.22%
126 Αύξηση (1) Νικαράγουα 0.667 Αύξηση 0.76%
127 Αύξηση (6) Μπουτάν 0.666 Αύξηση 1.25%
128 Μείωση (4) Πράσινο Ακρωτήριο 0.662 Αύξηση 0.25%
129 Αύξηση (11) Μπανγκλαντές 0.661 Αύξηση 1.64%
130 Μείωση (2) Τουβαλού 0.641 Αύξηση 0.36%
131 Μείωση (1) Νήσοι Μάρσαλ 0.639 ΜΔ
132 Μείωση (1) Ινδία 0.633 Αύξηση 0.88%
133 Αύξηση (5) Γκάνα 0.632 Αύξηση 0.88%
134 Σταθερό Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 0.628 Αύξηση 0.04%
135 Μείωση (6) Γουατεμάλα 0.627 Αύξηση 0.33%
136 Μείωση (1) Κιριμπάτι 0.624 Αύξηση 0.53%
137 Σταθερό Ονδούρα 0.621 Αύξηση 0.36%
138 Αύξηση (4) Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0.618 Αύξηση 1.00%
139 Μείωση (7) Ναμίμπια 0.615 Αύξηση 0.46%
140 Αύξηση (1) Λάος 0.607 Αύξηση 0.88%
140 Μείωση (4) Ανατολικό Τιμόρ 0.607 Μείωση 0.18%
140 Αύξηση (3) Βανουάτου 0.607 Αύξηση 0.24%
143 Αύξηση (4) Νεπάλ 0.602 Αύξηση 0.94%
144 Αύξηση (4) Εσουατίνι 0.597 Αύξηση 1.57%
145 Μείωση (6) Ισημερινή Γουινέα 0.596 Αύξηση 0.26%
146 Αύξηση (3) Καμπότζη 0.593 Αύξηση 0.85%
146 Μείωση (1) Ζιμπάμπουε 0.593 Αύξηση 1.34%
148 Μείωση (3) Ανγκόλα 0.586 Αύξηση 1.27%
149 Αύξηση (1) Μιανμάρ 0.585 Αύξηση 1.26%
150 Αύξηση (5) Συρία 0.577 Μείωση 1.21%
151 Αύξηση (2) Καμερούν 0.576 Αύξηση 1.06%
152 Σταθερό Κένυα 0.575 Αύξηση 0.49%
153 Μείωση (9) Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 0.571 Αύξηση 0.16%
154 Μείωση (4) Ζάμπια 0.565 Αύξηση 0.60%
155 Μείωση (1) Νήσοι Σολομώντα 0.564 Αύξηση 0.23%
156 Σταθερό Κομόρες 0.558 Αύξηση 0.64%
156 Αύξηση (2) Παπούα Νέα Γουινέα 0.558 Αύξηση 1.02%
158 Μείωση (2) Μαυριτανία 0.556 Αύξηση 0.79%
159 Αύξηση (8) Ακτή Ελεφαντοστού 0.550 Αύξηση 1.38%
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
160 Αύξηση (2) Τανζανία 0.549 Αύξηση 0.98%
161 Μείωση (2) Πακιστάν 0.544 Αύξηση 0.68%
162 Αύξηση (4) Τόγκο 0.539 Αύξηση 1.12%
163 Μείωση (3) Αϊτή 0.535 Αύξηση 1.94%
163 Αύξηση (1) Νιγηρία 0.535 Αύξηση 0.95%
165 Σταθερό Ρουάντα 0.534 Αύξηση 0.80%
166 Μείωση (6) Μπενίν 0.525 Αύξηση 0.59%
166 Μείωση (3) Ουγκάντα 0.525 Αύξηση 0.41%
168 Αύξηση (3) Λεσότο 0.514 Αύξηση 0.88%
169 Αύξηση (4) Μαλάουι 0.512 Αύξηση 1.06%
170 Μείωση (1) Σενεγάλη 0.511 Αύξηση 0.80%
171 Αύξηση (1) Τζιμπουτί 0.509 Αύξηση 0.96%
172 Μείωση (4) Σουδάν 0.508 Αύξηση 0.40%
173 Μείωση (3) Μαδαγασκάρη 0.501 Αύξηση 0.16%
174 Αύξηση (1) Γκάμπια 0.500 Αύξηση 0.76%
175 Αύξηση (6) Αιθιοπία 0.498 Αύξηση 1.74%
176 Μείωση (2) Ερυθραία 0.492 Αύξηση 0.55%
177 Αύξηση (2) Γουινέα-Μπισάου 0.483 Αύξηση 0.79%
178 Σταθερό Λιβερία 0.481 Αύξηση 0.41%
179 Αύξηση (1) Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.479 Αύξηση 1.01%
180 Μείωση (5) Αφγανιστάν 0.478 Αύξηση 0.59%
181 Αύξηση (1) Σιέρα Λεόνε 0.477 Αύξηση 1.01%
182 Αύξηση (1) Γουινέα 0.465 Αύξηση 1.04%
183 Μείωση (6) Υεμένη 0.455 Μείωση 1.03%
184 Αύξηση (2) Μπουρκίνα Φάσο 0.449 Αύξηση 1.72%
185 Μείωση (2) Μοζαμβίκη 0.446 Αύξηση 0.95%
186 Αύξηση (1) Μάλι 0.428 Αύξηση 0.53%
187 Μείωση (2) Μπουρούντι 0.426 Αύξηση 0.46%
188 Αύξηση (2) Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 0.404 Αύξηση 0.75%
189 Αύξηση (2) Νίγηρας 0.400 Αύξηση 1.54%
190 Μείωση (1) Τσαντ 0.394 Αύξηση 0.77%
191 Μείωση (3) Νότιο Σουδάν 0.385 Μείωση 1.00%

Μη μέλη του ΟΗΕ (δεν υπολογίζονται από το UNDP)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Iñaki, Permanyer· Jeroen, Smits. «The Subnational Human Development Index: Moving beyond country-level averages | Human Development Reports». hdr.undp.org. United Nations Development Programme. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Human Development Report 2021-22: Uncertain Times, Unsettled Lives: Shaping our Future in a Transforming World (PDF). hdr.undp.org. United Nations Development Programme. 8 Σεπτεμβρίου 2022. σελίδες 272–276. ISBN 978-9-211-26451-7. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, Φεβρουάριος 2009
  4. «About Kosovo». UNDP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Macao in Figures, 2018». www.dsec.gov.mo. 
  6. «- Human Development Reports» (PDF). hdr.undp.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2014. 
  7. «2018中華民國人類發展指數(HDI)» (στα κινέζικα). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Excel) στις 11 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  8. "Human Development Index Trends and Inequality in Puerto Rico 2010-2015" Αρχειοθετήθηκε 2017-10-20 στο Wayback Machine. Fuentes-Ramírez, Ricardo R. (2017). Ceteris Paribus: Journal of Socio-Economic Research. 7. Retrieved 8 Ιανουαρίου 2018.
  9. "The Greenlandic Economy – Structure and Prospects" Andersen, Torben M. (2015). Economics Working Papers, 2015-14. Aarhus University. Retrieved 12 Νοεμβρίου 2018.
  10. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 Quel niveau de développement des départements et collectivités d‘outre-mer ? Une approche par l’indice de développement humain, Agence Française de Developpment, 2012 (στα γαλλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]