Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2014 (βασισμένος σε δεδομένα του 2014, δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015).
  0.900 και άνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.349 και κάτω
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2015.[1] Καλύπτει 188 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 8 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Η μόνη χρονιά από τότε που άρχισε να συντάσσεται ο ετήσιος κατάλογος κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που δεν συντάχθηκε νέος κατάλογος ήταν το 2012.

Oι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το 2014.

Πλήρης κατάλογος χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες που λείπουν από την τελευταία έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν ως κυρίαρχο κράτος την Δημοκρατία της Κίνας. Η έκθεση του HDI δεν συμπεριλαμβάνει την Ταϊβάν ως τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας όταν γίνεται υπολογισμός των στοιχείων της Κίνας (δείτε [5]).Η κυβέρνηση της Ταϊβάν υπολόγισε τον HDI της σε 0.882,με βάση τη νέα μεθοδολογία του 2010 που εφαρμόζει το UNDP.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 «Human Development Report 2015 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"». HDRO (Human Development Report Office)]]. http://hdr.undp.org/en/2015-report. Ανακτήθηκε στις 14-12-2015. 
  2. «Human Development Report - Somalia 2012». UNDP. 2012. http://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/242/somalia_report_2012.pdf. Ανακτήθηκε στις 18-12-2015. 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 3,27 3,28 3,29 3,30 3,31 3,32 3,33 3,34 3,35 3,36 3,37 3,38 3,39 3,40 Quality of Life, Balance of Powers, and Nuclear Weapons (2015) Avakov, Aleksandr Vladimirovich. Algora Publishing, 1-4-2015.
  4. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν τον HDI του Μακάο. Η κυβέρνηση του Μακάου υπολογίζει το δικό της HDI.Macau in Figures, 2015
  5. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Readers_reprint.pdf
  6. «2011中華民國人類發展指數 (HDI)» (στα κινέζικα) (PDF). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. 2011. http://www.dgbas.gov.tw/public/Data/491716362790WG0X9I.pdf. Ανακτήθηκε στις 21-11-2011. 
  7. Fuente-Ramírez, Ricardo. [1]An Approximation of Puerto Rico's Human Development Index, Caribbean Studies, University of Puerto Rico, 2014.
  8. Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, February 2009
  9. «Human Development Report - Kosovo 2014». UNDP. 2014. http://hdr.undp.org/sites/default/files/khdr2014english.pdf. Ανακτήθηκε στις 18-12-2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]