Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (βασισμένος σε δεδομένα του 2019, δημοσιεύτηκε το 2020.).
  0,900 και άνω
  0,850–0,899
  0,800–0,849
  0,750–0,799
  0,700–0,749
  0,650–0,699
  0,600–0,649
  0,550–0,599
  0,500–0,549
  0,450–0,499
  0,400–0,449
  ≤ 0.399
  Μη διαθέσιμα στοιχεία


Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2019. Καλύπτει 187 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 7 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Η μόνη χρονιά από τότε που άρχισε να συντάσσεται ο ετήσιος κατάλογος κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που δεν συντάχθηκε νέος κατάλογος ήταν το 2012.

Οι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το προηγούμενο έτος.[1]


Πλήρης κατάλογος χωρών κατά ΔΑΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

World map
Μεσαία ετήσια ανάπτυξη ΔΑΑ το 2010-2019 (δημοσιεύτηκε το 2020).
  ≥ 1.4%
  1.2%-1.4%
  1%-1.2%
  0.8%-1%
  0.6%-0.8%
  0.4%-0.6%
  0.2%-0.4%
  0%-0.2%
  -0.5%-0%
  -1%--0.5%
  < -1%
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
  • Αύξηση = αύξηση
  • Σταθερό = σταθερότητα
  • Μείωση = μείωση
Θέση Χώρα ή έδαφος ΔΑΑ
Στοιχεία 2019 (έκθεση 2020)[2] Μεταβολή ανά 5 έτη (2014)[3] Στοιχεία 2019 (έκθεση 2020)[2] Μέση ετήσια ανάπτυξη ΔΑΑ (2010-2019)[3]
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Σταθερό Flag of Norway.svg Νορβηγία 0.957 Αύξηση 0.20%
2 Αύξηση (7) Flag of Ireland.svg Δημοκρατία της Ιρλανδίας 0.955 Αύξηση 0.65%
2 Σταθερό Flag of Switzerland.svg Ελβετία 0.955 Αύξηση 0.16%
4 Αύξηση (7) Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 0.949 Αύξηση 0.54%
4 Αύξηση (4) Flag of Iceland.svg Ισλανδία 0.949 Αύξηση 0.62%
6 Μείωση (3) Flag of Germany.svg Γερμανία 0.947 Αύξηση 0.24%
7 Μείωση (3) Flag of Sweden.svg Σουηδία 0.945 Αύξηση 0.41%
8 Μείωση (2) Flag of Australia.svg Αυστραλία 0.944 Αύξηση 0.17%
8 Μείωση (1) Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 0.944 Αύξηση 0.32%
10 Μείωση (6) Flag of Denmark.svg Δανία 0.940 Αύξηση 0.28%
11 Μείωση (2) Flag of Finland.svg Φινλανδία 0.938 Αύξηση 0.26%
11 Σταθερό Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 0.938 Αύξηση 0.35%
13 Σταθερό Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 0.932 Αύξηση 0.24%
14 Αύξηση (1) Flag of Belgium.svg Βέλγιο 0.931 Αύξηση 0.25%
14 Αύξηση (3) Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 0.931 Αύξηση 0.30%
16 Μείωση (1) Flag of Canada.svg Καναδάς 0.929 Αύξηση 0.34%
17 Μείωση (3) Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 0.926 Αύξηση 0.12%
18 Σταθερό Flag of Austria.svg Αυστρία 0.922 Αύξηση 0.22%
19 Αύξηση (1) Flag of Israel.svg Ισραήλ 0.919 Αύξηση 0.29%
19 Αύξηση (2) Flag of Japan.svg Ιαπωνία 0.919 Αύξηση 0.39%
19 Σταθερό Flag of Liechtenstein.svg Λίχτενσταϊν 0.919 Αύξηση 0.18%
22 Αύξηση (2) Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 0.917 Αύξηση 0.35%
23 Μείωση (1) Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 0.916 Αύξηση 0.33%
23 Σταθερό Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 0.916 Αύξηση 0.22%
25 Αύξηση (1) Flag of Spain.svg Ισπανία 0.904 Αύξηση 0.40%
26 Μείωση (1) Flag of France.svg Γαλλία 0.901 Αύξηση 0.28%
27 Μείωση (1) Flag of Czechia.svg Τσεχία 0.900 Αύξηση 0.38%
28 Αύξηση (2) Flag of Malta.svg Μάλτα 0.895 Αύξηση 0.54%
29 Αύξηση (2) Flag of Estonia.svg Εσθονία 0.892 Αύξηση 0.51%
29 Μείωση (1) Flag of Italy.svg Ιταλία 0.892 Αύξηση 0.16%
31 Αύξηση (6) Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.890 Αύξηση 0.91%
32 Μείωση (3) Flag of Greece.svg Ελλάδα 0.888 Αύξηση 0.29%
33 Σταθερό Flag of Cyprus.svg Κύπρος 0.887 Αύξηση 0.40%
34 Σταθερό Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 0.882 Αύξηση 0.66%
35 Σταθερό Flag of Poland.svg Πολωνία 0.880 Αύξηση 0.52%
36 Μείωση (4) Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 0.868 Αύξηση 0.40%
37 Αύξηση (3) Flag of Latvia.svg Λετονία 0.866 Αύξηση 0.55%
38 Μείωση (1) Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 0.864 Αύξηση 0.46%
39 Μείωση (2) Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 0.860 Αύξηση 0.38%
40 Αύξηση (1) Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 0.854 Αύξηση 0.30%
40 Μείωση (4) Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 0.854 Αύξηση 0.60%
42 Αύξηση (6) Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 0.852 Αύξηση 0.70%
43 Σταθερό Flag of Chile.svg Χιλή 0.851 Αύξηση 0.65%
43 Αύξηση (2) Flag of Croatia.svg Κροατία 0.851 Αύξηση 0.48%
45 Σταθερό Flag of Qatar.svg Κατάρ 0.848 Αύξηση 0.19%
46 Μείωση (2) Flag of Argentina.svg Αργεντινή 0.845 Αύξηση 0.21%
47 Μείωση (6) Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 0.838 Αύξηση 0.15%
48 Αύξηση (2) Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 0.829 Αύξηση 0.37%
49 Αύξηση (2) Flag of Romania.svg Ρουμανία 0.828 Αύξηση 0.31%
50 Μείωση (3) Flag of Palau.svg Παλάου 0.826 Αύξηση 0.55%
51 Αύξηση (7) Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 0.825 Αύξηση 0.86%
52 Αύξηση (1) Flag of Russia.svg Ρωσία 0.824 Αύξηση 0.60%
53 Μείωση (4) Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 0.823 Αύξηση 0.39%
54 Αύξηση (5) Flag of Turkey.svg Τουρκία 0.820 Αύξηση 1.16%
55 Αύξηση (1) Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0.817 Αύξηση 0.49%
56 Μείωση (2) Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 0.816 Αύξηση 0.39%
57 Αύξηση (5) Flag of Panama.svg Παναμάς 0.815 Αύξηση 0.58%
58 Μείωση (3) Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 0.814 Αύξηση 0.12%
58 Μείωση (6) Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 0.814 Αύξηση 0.23%
60 Μείωση (3) Flag of Oman.svg Ομάν 0.813 Αύξηση 0.43%
61 Αύξηση (7) Flag of Georgia.svg Γεωργία 0.812 Αύξηση 0.87%
62 Μείωση (3) Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 0.810 Αύξηση 0.64%
62 Αύξηση (1) Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 0.810 Αύξηση 0.54%
64 Μείωση (5) Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 0.806 Αύξηση 0.25%
64 Αύξηση (3) Flag of Serbia.svg Σερβία 0.806 Αύξηση 0.57%
66 Μείωση (2) Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 0.804 Αύξηση 0.76%
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
67 Αύξηση (2) Flag of the Seychelles.svg Σεϋχέλλες 0.796 Αύξηση 0.46%
67 Μείωση (1) Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 0.796 Αύξηση 0.17%
69 Μείωση (4) Flag of Albania.svg Αλβανία 0.795 Αύξηση 0.72%
70 Αύξηση (5) Flag of Cuba.svg Κούβα 0.783 Αύξηση 0.03%
70 Αύξηση (1) Flag of Iran.svg Ιράν 0.783 Αύξηση 0.60%
72 Σταθερό Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 0.782 Αύξηση 0.41%
73 Αύξηση (8) Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 0.780 Αύξηση 0.88%
74 Αύξηση (2) Flag of Grenada.svg Γρενάδα 0.779 Αύξηση 0.36%
74 Αύξηση (4) Flag of Mexico.svg Μεξικό 0.779 Αύξηση 0.45%
74 Σταθερό Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0.779 Αύξηση 0.48%
74 Μείωση (1) Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 0.779 Αύξηση 0.35%
78 Αύξηση (1) Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 0.778 Αύξηση 0.22%
79 Σταθερό Flag of Peru (state).svg Περού 0.777 Αύξηση 0.83%
79 Αύξηση (8) Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 0.777 Αύξηση 0.79%
81 Μείωση (4) Flag of Armenia.svg Αρμενία 0.776 Αύξηση 0.42%
82 Αύξηση (2) Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 0.774 Αύξηση 0.46%
83 Αύξηση (2) Flag of Colombia.svg Κολομβία 0.767 Αύξηση 0.57%
84 Μείωση (2) Flag of Brazil.svg Βραζιλία 0.765 Αύξηση 0.57%
85 Αύξηση (12) Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 0.761 Αύξηση 0.95%
86 Μείωση (4) Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 0.759 Αύξηση 0.50%
86 Αύξηση (6) Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 0.759 Αύξηση 0.43%
88 Αύξηση (1) Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 0.756 Αύξηση 0.45%
88 Αύξηση (10) Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 0.756 Αύξηση 0.76%
90 Σταθερό Flag of Moldova.svg Μολδαβία 0.750 Αύξηση 0.56%
91 Σταθερό Flag of Algeria.svg Αλγερία 0.748 Αύξηση 0.41%
92 Μείωση (6) Flag of Lebanon.svg Λίβανος 0.744 Μείωση 0.32%
93 Αύξηση (1) Flag of Fiji.svg Φίτζι 0.743 Αύξηση 0.43%
94 Μείωση (6) Flag of Dominica.svg Δομινίκα 0.742 Αύξηση 0.03%
95 Αύξηση (8) Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 0.740 Αύξηση 0.86%
95 Αύξηση (7) Flag of Tunisia.svg Τυνησία 0.740 Αύξηση 0.37%
97 Μείωση (3) Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 0.738 Αύξηση 0.31%
97 Μείωση (5) Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 0.738 Αύξηση 0.43%
99 Μείωση (3) Flag of Mongolia.svg Μογγολία 0.737 Αύξηση 0.64%
100 Αύξηση (5) Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 0.735 Αύξηση 1.15%
101 Μείωση (2) Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 0.734 Αύξηση 0.03%
102 Μείωση (3) Flag of Jordan.svg Ιορδανία 0.729 Μείωση 0.12%
103 Αύξηση (1) Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 0.728 Αύξηση 0.50%
104 Αύξηση (2) Flag of Tonga.svg Τόνγκα 0.725 Αύξηση 0.41%
105 Μείωση (4) Flag of Libya.svg Λιβύη 0.724 Μείωση 1.08%
106 Αύξηση (4) Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 0.720 Αύξηση 0.82%
107 Αύξηση (6) Flag of Bolivia.svg Βολιβία 0.718 Αύξηση 0.82%
107 Αύξηση (6) Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 0.718 Αύξηση 0.86%
107 Αύξηση (3) Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 0.718 Αύξηση 0.76%
110 Μείωση (3) Flag of Belize.svg Μπελίζ 0.716 Αύξηση 0.33%
111 Μείωση (3) Flag of Samoa.svg Σαμόα 0.715 Αύξηση 0.27%
111 Αύξηση (4) Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 0.715 Αύξηση 0.79%
113 Μείωση (44) Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 0.711 Μείωση 0.69%
114 Μείωση (2) Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 0.709 Αύξηση 0.73%
115 Μείωση (6) Flag of Palestine.svg Κράτος της Παλαιστίνης 0.708 Αύξηση 0.38%
116 Αύξηση (1) Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.707 Αύξηση 0.63%
117 Μη διαθ. Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 0.704 Μη διαθέσιμα στοιχεία
117 Αύξηση (1) Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 0.704 Αύξηση 0.70%
119 Σταθερό Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 0.703 Αύξηση 0.84%
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
120 Μείωση (4) Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 0.697 Αύξηση 0.57%
121 Αύξηση (2) Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0.686 Αύξηση 1.20%
122 Μείωση (2) Flag of Guyana.svg Γουιάνα 0.682 Αύξηση 0.55%
123 Αύξηση (4) Flag of Iraq.svg Ιράκ 0.674 Αύξηση 0.65%
124 Μείωση (3) Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 0.673 Αύξηση 0.08%
125 Μείωση (2) Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 0.668 Αύξηση 0.51%
126 Μείωση (4) Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 0.665 Αύξηση 0.57%
127 Μείωση (1) Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 0.663 Αύξηση 1.00%
128 Μείωση (3) Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 0.660 Αύξηση 0.66%
129 Αύξηση (1) Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 0.654 Αύξηση 1.46%
130 Μείωση (2) Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 0.646 Αύξηση 1.03%
131 Αύξηση (1) Flag of India.svg Ινδία 0.645 Αύξηση 1.21%
132 Σταθερό Flag of Honduras.svg Ονδούρα 0.634 Αύξηση 0.43%
133 Αύξηση (8) Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 0.632 Αύξηση 1.41%
134 Μείωση (3) Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 0.630 Αύξηση 0.67%
135 Αύξηση (1) Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0.625 Αύξηση 1.21%
136 Μείωση (2) Flag of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 0.620 Αύξηση 0.35%
137 Αύξηση (1) Flag of Laos.svg Λάος 0.613 Αύξηση 1.17%
138 Αύξηση (5) Flag of Eswatini.svg Εσουατίνι 0.611 Αύξηση 2.03%
138 Μείωση (1) Flag of Ghana.svg Γκάνα 0.611 Αύξηση 0.87%
140 Μείωση (5) Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 0.609 Αύξηση 0.35%
141 Μείωση (12) Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 0.606 Μείωση 0.40%
142 Σταθερό Flag of Nepal.svg Νεπάλ 0.602 Αύξηση 1.28%
143 Μείωση (3) Flag of Kenya.svg Κένυα 0.601 Αύξηση 0.97%
144 Σταθερό Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 0.594 Αύξηση 1.09%
145 Μείωση (6) Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 0.592 Αύξηση 0.30%
146 Σταθερό Flag of Zambia.svg Ζάμπια 0.584 Αύξηση 1.15%
147 Αύξηση (3) Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 0.583 Αύξηση 1.39%
148 Μείωση (4) Flag of Angola.svg Ανγκόλα 0.581 Αύξηση 1.31%
149 Μείωση (2) Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 0.574 Αύξηση 1.10%
150 Αύξηση (1) Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 0.571 Αύξηση 1.90%
151 Μείωση (3) Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 0.567 Αύξηση 0.61%
151 Μείωση (2) Flag of Syria.svg Συρία 0.567 Μείωση 1.87%
153 Αύξηση (1) Flag of Cameroon.svg Καμερούν 0.563 Αύξηση 1.22%
154 Αύξηση (2) Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 0.557 Αύξηση 0.94%
155 Μείωση (2) Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 0.555 Αύξηση 0.68%
156 Μείωση (4) Flag of the Comoros.svg Κομόρες 0.554 Αύξηση 0.68%
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
157 Μείωση (2) Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 0.546 Αύξηση 0.87%
158 Μείωση (1) Flag of Benin.svg Μπενίν 0.545 Αύξηση 1.10%
159 Αύξηση (2) Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 0.544 Αύξηση 0.99%
160 Μείωση (1) Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 0.543 Αύξηση 1.10%
161 Μείωση (3) Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 0.539 Αύξηση 1.25%
162 Αύξηση (7) Flag of Cote d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 0.538 Αύξηση 1.56%
163 Μείωση (1) Flag of Tanzania.svg Τανζανία 0.529 Αύξηση 1.06%
164 Μείωση (4) Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 0.528 Αύξηση 0.36%
165 Αύξηση (2) Flag of Lesotho.svg Λεσότο 0.527 Αύξηση 1.52%
166 Αύξηση (3) Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 0.524 Αύξηση 1.61%
167 Αύξηση (1) Flag of Togo.svg Τόγκο 0.515 Αύξηση 1.12%
168 Μείωση (3) Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 0.512 Αύξηση 1.00%
169 Μείωση (5) Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 0.511 Αύξηση 0.89%
170 Μείωση (1) Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.510 Αύξηση 0.89%
170 Μείωση (5) Flag of Sudan.svg Σουδάν 0.510 Αύξηση 0.94%
172 Αύξηση (1) Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 0.496 Αύξηση 0.87%
173 Αύξηση (5) Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 0.485 Αύξηση 1.58%
174 Σταθερό Flag of Malawi.svg Μαλάουι 0.483 Αύξηση 1.27%
175 Σταθερό Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.480 Αύξηση 1.10%
175 Αύξηση (1) Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 0.480 Αύξηση 1.07%
175 Μείωση (3) Flag of Liberia.svg Λιβερία 0.480 Αύξηση 0.60%
178 Αύξηση (1) Flag of Guinea.svg Γουινέα 0.477 Αύξηση 1.53%
179 Μείωση (16) Flag of Yemen.svg Υεμένη 0.470 Μείωση 0.82%
180 Μείωση (3) Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 0.459 Αύξηση 0.57%
181 Αύξηση (2) Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 0.456 Αύξηση 1.44%
182 Αύξηση (3) Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 0.452 Αύξηση 1.83%
182 Μείωση (2) Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 0.452 Αύξηση 1.40%
184 Σταθερό Flag of Mali.svg Μάλι 0.434 Αύξηση 0.69%
185 Μείωση (5) Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 0.433 Αύξηση 0.58%
185 Μείωση (3) Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν 0.433 Αύξηση 0.61%
187 Μείωση (1) Flag of Chad.svg Τσαντ 0.398 Αύξηση 0.84%
188 Μείωση (1) Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 0.397 Αύξηση 0.94%
189 Μείωση (1) Flag of Niger.svg Νίγηρας 0.394 Αύξηση 1.95%





Μη μέλη του ΟΗΕ (δεν υπολογίζονται από το UNDP)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Iñaki, Permanyer· Jeroen, Smits. «The Subnational Human Development Index: Moving beyond country-level averages | Human Development Reports». hdr.undp.org. United Nations Development Programme. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Human Development Report 2020 The Next Frontier: Human Development and the Anthropocene (PDF). United Nations Development Programme. 15 Δεκεμβρίου 2020. σελίδες 343–346. ISBN 978-92-1-126442-5. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, Φεβρουάριος 2009
  4. «About Kosovo». UNDP. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Macao in Figures, 2018». www.dsec.gov.mo. 
  6. «- Human Development Reports» (PDF). hdr.undp.org. 
  7. «2018中華民國人類發展指數(HDI)» (στα κινέζικα). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Excel) στις 11 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  8. "Human Development Index Trends and Inequality in Puerto Rico 2010-2015" Αρχειοθετήθηκε 2017-10-20 στο Wayback Machine. Fuentes-Ramírez, Ricardo R. (2017). Ceteris Paribus: Journal of Socio-Economic Research. 7. Retrieved 8 Ιανουαρίου 2018.
  9. "The Greenlandic Economy – Structure and Prospects" Andersen, Torben M. (2015). Economics Working Papers, 2015-14. Aarhus University. Retrieved 12 Νοεμβρίου 2018.
  10. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 Quel niveau de développement des départements et collectivités d‘outre-mer ? Une approche par l’indice de développement humain, Agence Française de Developpment, 2012 (στα γαλλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]