Γεωργία στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κοιλάδα της Μεσσαράς, Κρήτη

Η γεωργία στην Ελλάδα βασίζεται σε μικρές διασκορπισμένες οικογενειακές μονάδες, ενώ η έκταση της συνεταιριστικής οργάνωσης παραμένει σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα, έναντι όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική γεωργία απασχολεί 528.000 αγρότες, το 12% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Παράγει μόνο το 3,6% του εθνικού ΑΕΠ (περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως). Πολλοί μετανάστες της χώρας απασχολούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, καθώς και στις κατασκευές και τα δημόσια έργα.

Επί του παρόντος, η ελληνική γεωργία επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Ορισμένες μειώσεις των επιδοτήσεων προγραμματίζονται εντός της επόμενης δεκαετίας.

Η Ελλάδα παράγει μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών και προϊόντων κτηνοτροφίας. Η αλιεία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ενώ η δασοκομία διαδραματίζει δευτερεύων ρόλο.

Αξιοσημείωτα προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχαν πάνω από 8.000 αγροκτήματα σε όλη την Ελλάδα το 1998, με 9.730 εκτάρια γης να χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της βιολογικής γεωργίας.[1] Το 2018 η Ελλάδα παρήγαγε συνολικά:[2]

1.2 εκατομμύρια τόνους αραβοσίτου
1 εκατομμύριο τόνους ελιάς (5ος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά από την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Τουρκία)
1 εκατομμύριο τόνους σίτου
968 χιλιάδες τόνους ροδάκινου (3ος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά από την Κίνα και την Ιταλία)
933 χιλιάδες τόνους σταφυλιών
913 χιλιάδες τόνους πορτοκαλιού
837 χιλιάδες τόνους βαμβακιού
835 χιλιάδες τόνους τομάτας
630 χιλιάδες τόνους υδροπέπονου
465 χιλιάδες τόνους πατάτας
353 χιλιάδες τόνους ζαχαρότευτλων
344 χιλιάδες τόνους κριθαριού
285 χιλιάδες τόνους μήλου
265 χιλιάδες τόνους ακτινίδιων (5ος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά από την Κίνα, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ιράν)

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]