Γεωργία στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κοιλάδα της Μεσσαράς, Κρήτη

Η γεωργία στην Ελλάδα βασίζεται σε μικρές διασκορπισμένες οικογενειακές μονάδες, ενώ η έκταση της συνεταιριστικής οργάνωσης παραμένει σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα, έναντι όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική γεωργία απασχολεί 528.000 αγρότες, το 12% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Παράγει μόνο το 3,6% του εθνικού ΑΕΠ (περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως). Πολλοί μετανάστες της χώρας απασχολούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, καθώς και στις κατασκευές και τα δημόσια έργα.

Επί του παρόντος, η ελληνική γεωργία επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Ορισμένες μειώσεις των επιδοτήσεων προγραμματίζονται εντός της επόμενης δεκαετίας.

Η Ελλάδα παράγει μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών και προϊόντων κτηνοτροφίας. Η αλιεία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ενώ η δασοκομία διαδραματίζει δευτερεύων ρόλο.

Αξιοσημείωτα προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτα προϊόντα περιλαμβάνουν το ελληνικό ελαιόλαδο, την ελιά Καλαμών, το φραγκοστάφυλο Ζακύνθου, το ελληνικό κρασί, τη φάβα Σαντορίνης, τον Κρόκο Κοζάνης, την πιπεριά Φλωρίνης, τη μαστίχα, τη σταφίδα και τον καπνό.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]