Σταφύλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Vitis Vinifera

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται και στη Βίβλο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα τυπικής ράγας σταφυλιού: 1.Σπόρος ή σπέρμα 2.Περικάρπιο [2a.Εξωκάρπιο 2b.Μεσοκάρπιο 2c.Ενδοκάρπιο] 3.4.Περιφερειακές αγγειώδεις δεσμίδες 5. Επιδερμίδα ή φλοιός

Τα σταφύλια αναπτύσσονται σε τσαμπιά των έξι έως τριακοσίων ρωγών και μπορεί να έχουν μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, πράσινο, λευκό ή ροζ χρώμα.

Καλλιέργεια και Παραγωγή στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπελώνα και Κρασιού (OIV) για το 2011 τα αμπέλια στην Ελλάδα κάλυπταν συνολικά μια έκταση 1.099,73 τετραγωνικών χιλιομέτρων[1], ενώ η παραγωγή κρασιού κυμάνθηκε στα 2.750 εκατόλιτρα[2].

Το 2014 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική αμπελουργία, καθότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή. Γενικά η παραγωγή ποσοτικά υπήρξε μειωμένη πάνω από 15% ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα λευκά κρασιά περιέχουν εκφράσεις όπως «μέτριος αλκοολικός τίτλος», «πολύ καλή οξύτητα» «καλά αρώματα». Για τα κόκκινα «αρκετά καλό χρώμα», «μαλακές τανίνες» «καλή φαινολική ωρίμανση με χαμηλό όμως σάκχαρα»[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στατιστικά έκτασης αμπελώνων, Ελλάδα, 2011». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. «Στατιστικά παραγωγής οίνου, Ελλάδα, 2011». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2014. 
  3. «Δελτίο Τρύγου 2014, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου» (PDF). Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2014.