Αλέξανδρος Δ΄ της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Δ' ο Μακεδών
Alexandros IV Aigos Budge.png
Περίοδος323 π.Χ. - 309 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑλέξανδρος Γ΄ της Μακεδονίας
ΔιάδοχοςΚάσσανδρος της Μακεδονίας
ΓέννησηΑύγουστος 323 π.Χ.
Greek Macedonia Βαβυλώνα, Μακεδονική αυτοκρατορία
ΘάνατοςΑύγουστος 309 π.Χ. (14 ετών)
Greek Macedonia Πέλλα, Μακεδονική αυτοκρατορία
ΟίκοςΔυναστεία των Αργεαδών
ΠατέραςΜέγας Αλέξανδρος Γ' της Μακεδονίας
ΜητέραΡωξάνη
ΘρησκείαΔωδεκαθεϊσμός
ΕθνικότηταΕλληνοπέρσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλέξανδρος Δ΄ ο Μακεδών (Αύγουστος 323 π.Χ. - Αύγουστος 309 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αργεαδών ήταν γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της πριγκίπισσας Ρωξάνης της Βακτριανής.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος Δ΄ ήταν γιος του Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου από τη Μακεδονία και της Περσίδας Ρωξάνης από τη Σογδιανή, κόρης του Οξυάρτη σατράπη των Παροπαμισάδων.[1][2]. Γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε αναγνωρίστηκε βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα (απεβ. 321 π.Χ.) και αργότερα του Αντίπατρου (απεβ. 319 π.Χ.), αλλά μετά τον θάνατο του τελευταίου υπέστη με τη μητέρα του πολλές περιπέτειες.

Τελικά δηλητηριάστηκε μαζί με τη Ρωξάνη, το 309 π.Χ. σε ηλικία περίπου 14 ετών, πιθανόν ενώ βρισκόταν στην Αμφίπολη. Η δηλητηρίαση έγινε από τον Γλαυκία, αξιωματικό των Εταίρων, με εντολή του Κασσάνδρου.

Τάφος του πρίγκιπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά παράδοση, οι Μακεδόνες βασιλιάδες θάβονταν στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα Ημαθίας), την πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Εκεί, πλησίον του τάφου του Φιλίππου Β΄, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος βρήκε το 1979 μεγαλοπρεπή ασύλητο τάφο με πλούσια κτερίσματα-ευρήματα, τον επονομαζόμενο "τάφο του Πρίγκιπα". Ο τάφος ανήκει σε έφηβο 13-15 ετών και σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για τον Αλέξανδρο Δ΄.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Edward Strachan, Roy Bolton, Russia & Europe in the Nineteenth Century Russia and Europe in the Nineteenth Century, σελ. 87, Λονδίνο: Sphinx Fine Art (20080 ISBN 978-1-907200-02-1
  2. Roxane Livius
  3. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Τάφος Αλεξάνδρου Δ' στις Αιγές». odysseus.culture.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2021.