Αλέξανδρος Δ΄ της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέξανδρος Δ'
Alexandros IV Aigos Budge.png
Περίοδος 323 π.Χ. - 309 π.Χ.
Προκάτοχος Φίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας
Διάδοχος Κάσσανδρος
Γέννηση Αύγουστος 323 π.Χ.
Βαβυλώνα
Θάνατος Αύγουστος 309 π.Χ. (περίπου 14 ετών)
Μακεδονία, Αρχαία Ελλάδα
Οίκος Δυναστεία των Αργεαδών
Πατέρας Αλέξανδρος ο Μέγας
Μητέρα Ρωξάνη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλέξανδρος Δ΄ (Αύγουστος 323 π.Χ. - Αύγουστος 309 π.Χ.) ήταν γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της πριγκίπισσας Ρωξάνης της Βακτριανής.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος Δ' ήταν γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη Μακεδονία και της Περσίδας Ρωξάνης από τη Σογδιανή[1][2]. Γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε αναγνωρίστηκε βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου, αλλά μετά το θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του πολλές περιπέτειες.

Tελικά δηλητηριάστηκε μαζί με τη Ρωξάνη, το 309 π.Χ. σε ηλικία περίπου 14 ετών, πιθανόν ενώ βρισκόταν στην Αμφίπολη. Η δηλητηρίαση έγινε από τον Γλαυκία, αξιωματικό των Εταίρων, με εντολή του Κασσάνδρου.

Τάφος του πρίγκιπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά παράδοση, οι Μακεδόνες βασιλιάδες θάβονταν στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα Ημαθίας), την πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Εκεί, πλησίον του τάφου του Φιλίππου Β΄, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος βρήκε το 1979 μεγαλοπρεπή ασύλητο τάφο με πλούσια κτερίσματα-ευρήματα, τον επονομαζόμενο "τάφο του Πρίγκιπα". Ο τάφος ανήκει σε έφηβο 12-13 ετών και σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για τον Αλέξανδρο Δ΄.[εκκρεμεί παραπομπή]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Edward Strachan, Roy Bolton, Russia & Europe in the Nineteenth Century Russia and Europe in the Nineteenth Century, σελ. 87, Λονδίνο: Sphinx Fine Art (20080 ISBN 978-1-907200-02-1
  2. Roxane Livius