Τεφνάκτ Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεφνάκτ Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος688 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΝεχώ Α΄ της Αιγύπτου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
σκαραβαίος που αποδίδεται στον βασιλιά Μενιμπρέ, που -σύμφωνα με τον Κίτσεν- ίσως είναι ο Τεφνάκτ Β΄. Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης της Μπολόνια.

Ο Ταφνάκτ Β΄ ή Στεφινάτης στα αρχαία ελληνικά κείμενα, ήταν ένας κυβερνήτης στην πόλη Σαΐδα της Αιγύπτου στις αρχές τού 7ου αι. π.Χ. Αναγνωρίζεται ως ένα πρώιμο μέλος της αποκαλούμενης "Πρωτο-Σαϊτικής δυναστείας", που προηγήθηκε άμεσα της 26ης δυναστείας της Αιγύπτου.

Στήλη τού 8ου έτους βασιλείας τού Σεπσεστρέ Τεφνάκτ. Ο Ολιβιέ Περντύ προτείνει την ταύτισή του με τον Τεφνάκτ Β΄, παρά με τον Τεφνάκτ Α΄. Η στήλη είναι αφιερωμένη από την πόλη Σαΐδα στη θεά Νεΐτ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τεκμήρια τού Τεφνάκτ Α΄, καθώς περιέχει χρονολόγηση της βασιλείας του: το 8ο έτος αυτής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστός κυρίως από τα Αιγυπτιακά τού Μανέθωνα με το όνομα Στεφινάτης. Βασισμένος στο έργο τού Μανέθωνα, ο Σέξτος Ιούλιος Αφρικανός αποκαλεί Στεφινάτη τον ιδρυτή της 26ης δυναστείας. Ένας άλλος ιστορικός, ο Ευσέβιος, θέτει κάποιον Αμμερίς πριν από αυτόν. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δύο ιστορικοί αποδίδουν στον Στεφινάτη μία βασιλεία επτά ετών.

Ο Τεφνάκτ Α΄ και ο Τεφνάκτ Β΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jaeger, B. (1993). Les scarabées à noms royaux du Museo civico archeologico de Bologna. N°114
  • Kitchen, Kenneth A. (1996). The Third Intermediate Period in Egypt (1100–650 BC). Warminster: Aris & Phillips Limited. ISBN 0-85668-298-5., revised Table 4