Τούθμωσις Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τούθμωσις Β΄
Ο Τούθμωσις Β΄ σε ανάγλυφο μονόλιθου στο συγκρότημα ναών του Καρνάκ.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1510 π.Χ. (περίπου)
Θάνατος1479 π.Χ. (περίπου)
Τόπος ταφήςΝτέιρ ελ-Μπαχάρι
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Νέο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΣύζυγοςIset
Χατσεψούτ
ΤέκναΤούθμωσις Γ΄
Νεφερούρι
ΓονείςΤούθμωσις Α´ και Μουτνοφρέτ
ΑδέλφιαΧατσεψούτ
Οικογένειαδέκατη όγδοη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ (1482 π.Χ.–1479 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τούθμωσις Β΄ ή Θούτμωσις Β΄ ή Θόθμης, εξελληνισμένη γραφή τού Djehutymes (προφ. ḏḥwty.ms), που σημαίνει ο Θωθ γεννήθηκε, είναι ο 4ος φαραώ της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου. Η βασιλεία του γενικά χρονολογείται το διάστημα 1493-1479 π.Χ. Το σώμα του βρέθηκε στο Deir el-Bahri, σε κρύπτη επάνω από τον ταφικό ναό της Χατσεψούτ και εκτίθεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Τούθμωση Α΄ και μίας ελάσσονος συζύγου, της Μουτνοφρέτ. Έτσι ήταν ένας ελάσσων γιος του Τούθμωση Α΄ και αποφάσισε να νυμφευτεί την ετεροθαλή, πλήρως βασιλική, αδελφή του Χατσεψούτ, με σκοπό να εξασφαλίσει τη βασιλεία του. Κατέστειλε με επιτυχία εξεγέρσεις στη Νουβία και την Ανατολή και νίκησε μία ομάδα νομάδων Βεδουίνων, ωστόσο οι εκστρατείες αυτές εκτελέστηκαν από τους στρατηγούς του και όχι από τον ίδιο. Αυτό συνήθως ερμηνεύεται ως απόδειξη ότι ο Τούθμωσις Β΄ ήταν ακόμη ανήλικος, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του. Από τη Νεφερτίτη απέκτησε τη Νεφερούρε και από την ελάσσων σύζυγό του Ισέτ απέκτησε τον περίφημο Τούθμωση Γ΄.

Μερικοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι, κατά τη βασιλεία τού Τούθμωση Β΄, η Χατσεψούτ ήταν η αληθινή εξουσία πίσω από τον θρόνο, εξαιτίας της ομοιότητας της οικιακής πολιτικής με την εξωτερική που ακολουθήθηκε αργότερα κατά τη βασιλεία του και εξαιτίας του ισχυρισμού της ότι ο πατέρας τους επιθυμούσε εκείνη ως διάδοχο. Αυτή παριστάνεται σε αρκετά ανάγλυφα σε πύλη του Καρνάκ, που χρονολογούνται από την εποχή του Τούθμωση Β΄, μαζί του και μόνη της. Έπειτα, κατά τη βασιλεία τού ανήλικου γιου του Τούθμωση Γ΄, η Χατσεψούτ στέφθηκε φαραώ για αρκετά έτη. Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι "οι πράκτορες της βασίλισσας αντικατέστησαν το όνομα του ανήλικου βασιλιά σε μερικά μέρη με το όνομά της σε πλαίσιο" επάνω στην πύλη.

Στο έργο του Επιτομή, ο Μανέθων αναφέρεται στον Τούθμωση Γ΄ ως Χεβρών, που είναι μία αναφορά στο πριν από το όνομα επίθετό του, Aakheperenre και του αποδίδει 13 έτη βασιλείας· αλλά αυτός ο αριθμός είναι πολύ αμφισβητήσιμος μεταξύ των ερευνητών. Μερικοί αιγυπτιολόγοι προτιμούν μία συντομότερη βασιλεία, από 10 ως 3 έτη, καθώς η μεγαλύτερη ημερομηνία που αναφέρεται στη βασιλεία του είναι η έτος 1, 2η πλημμύρα του Νείλου (akhet), ημέρα 8 από μία στήλη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Betsy Bryan (2000). "The 18th Dynasty before the Amarna Period". The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. p. 236.
  • Gardiner, Alan. Egypt of the Pharaohs. p. 180 Oxford University Press, 1964
  • J. Von Beckerath, Chronologie des Pharaonischen Ägypten, Münchner Ägyptologische Studien 46 (Philip von Zabern, Mainz: 1997), p. 121
  • Breasted, James Henry. Ancient Records of Egypt, Vol. II p. 51. University of Chicago Press, Chicago, 1906

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]