Εικοστή ένατη δυναστεία Φαραώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δυναστείες της Αρχαίας Αιγύπτου

π  σ  ε


Ο Νεφερίτης Α' ίδρυσε την Εικοστή ένατη δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου (σύμφωνα με μια μαρτυρία που υπάρχει σε πάπυρο που βρίσκεται στο Μουσείο του Μπρούκλιν) νικώντας τον Αμυρταίο σε ανοικτή μάχη, τον οποία αργότερα θανάτωσε στην Μέμφιδα). Ο Νεφερίτης έκανε πρωτεύoυσά του την Μένδη. Η σύντομη αυτή δυναστεία συχνά θεωρείται μέρος της Ύστερης περιόδου.

Μετά τον θάνατο του Νεφερίτη, για το θρόνο πολέμησαν δύο αντίπαλες πλευρές: μία που υποστήριζε τον γιο του Μούθι, και η άλλη που υποστήριζε τον σφετεριστή του θρόνου Ψαμμύθη. Παρόλο που επικράτησε ο τελευταίος, κατάφερε να βασιλέψει μόνο έναν χρόνο.

Εικοστή ένατη Δυναστεία
Όνομα Βασιλεία
Νεφερίτης Α' 398 - 393 π.Χ.
Ψαμμύθης 393 π.Χ.
Άκορις 393 - 380 π.Χ.
Νεφερίτης Β' 380 π.Χ.

Ο Ψαμμύθης εκθρονίστηκε από τον Άκορι, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν ο εγγονός του Νεφερίτη. Αντιστάθηκε με επιτυχία στην προσπάθεια των Περσών να ανακαταλάβουν την Αίγυπτο, έχοντας υποστήριξη από την Αθήνα (μέχρι την Ανταλκίδειο ειρήνη το 386 π.Χ.), και από τον επαναστατημένο βασιλιά της Κύπρου Ευαγόρα. Παρόλο που ο γιος του Νεφερίτης Β' έγινε βασιλιάς μετά το θάνατό του, ο νεαρός Νεφερίτης δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά που κληρονομόμησε.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]