Βόηθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βόηθος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος29ος αιώνας π.Χ.
Τόπος ταφήςΣακκάρα
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΚαιέχως
ΟικογένειαΔεύτερη δυναστεία Φαραώ της Αιγύπτου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
d:Q110644534
d:Q110644602
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βόηθος ή Βώχος, η απόδοση από το Μανέθωνα του ονόματος του Ώρου Χετέπ-Σεχεμουί, ήταν βασιλιάς της Αιγύπτου, ο πρώτος της δεύτερης δυναστείας. Το όνομα του σημαίνει οι δύο εξουσίες είναι σε ειρήνη, πιστεύεται ότι είχε επέλθει κάποια αναταραχή στην Αίγυπτο και ο Βόηθος όταν ανέλαβε την εξουσία την επανένωσε ειρηνικά. Πιθανότατα ήταν γιος η γαμβρός του προηγούμενου βασιλιά Κά'α, έχοντας παντρευτεί κάποια πριγκίπισσα, στον τάφο του οποίου έχει βρεθεί το όνομα του Βόηθου. Ο Βόηθος θα οδηγήσει τη χώρα σε μια ειρηνική περίοδο που θα επισκιαστεί μόνο από μια μεγάλη φυσική καταστροφή.

Το όνομα του έχει βρεθεί σε οστέινο κύλινδρο, αναφέρεται στον κατάλογο της Άβυδου, στον κανόνα του Τορίνο, έχει βρεθεί σε αντικείμενα στη νεκρόπολη της Σακκάρα και στη Γκίζα. Ο τάφος του ακόμα δνε έχει βρεθεί αλλά πιστεύεται ότι βρίσκεται στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Ο Βόηθος κατασκεύασε νέο παλάτι στη Θίνις και ναό της θεάς Achti στη Βούστη. Άγνωστη μας είναι και η ακριβής διάρκεια της βασιλείας του, πηγές δίνουν 95 ή 39 έτη, οι σύγχρονες έρευνες υπολογίζουν τη βασιλεία του μέχρι 30 χρόνια.

Ο Αιγύπτιος ιστορικός Μανέθων στο βιβλίο του Αιγυπτιακά μας αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της βασιλείας του έγινε μεγάλη φυσική καταστροφή. Από τα γραφόμενα του συμπεραίνεται ότι έγινε σεισμός σε μια περιοχή που θεωρείται και σήμερα σεισμογενής. Σύμφωνα με τον Μανέθωνα, άνοιξε μεγάλο χάσμα κοντά στη πόλη Βούβαστις και κατάπιε πολλούς ανθρώπους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]