Πεντουμπάστ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πεντουμπάστ Α΄
Ο κορμός χάλκινου αγάλματος τού Πεντουμπάστ Α΄. Η ζώνη του έχει σε πλαίσιο το όνομα "Ουσερμαατρέ (εκλεγμένος του Αμούν) Πεντουμπαστέ (γιο της Μπαστέτ) αγαπημένου τού Αμούν". Το σπάνιο εύρημα βρίσκεται στο Μουσείο Καλούστε Γκουλμπέκιαν, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος793 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΤέκναIuput I
Οικογένειαεικοστή τρίτη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πεντουμπάστ Α΄, αιγυπτ. Pedubast(is), εξελληνισμένα: Πετοβάτης, ήταν φαραώ της Άνω Αιγύπτου κατά τον 9ο αι. π.Χ. Με βάση σεληνιακές ημερομηνίες που ανήκουν στον αντίπαλό του στην Άνω Αίγυπτο Τακελότ Β΄ και το γεγονός ότι ο Πεντουμπάστ Α΄ εμφανίζεται για πρώτη φορά ως τοπικός βασιλιάς των Θηβών περί το 11ο έτος της βασιλείας τού Τακελότ Α΄, ο Πεντουμπάστ Α΄ πιστεύουμε σήμερα ότι είχε ανέλθει στον θρόνο το 835 ή 824 π.Χ. Για τον τοπικό αυτόν φαραώ έχει καταγραφεί ότι ήταν Λιβυκής καταγωγής και κυβέρνησε την Αίγυπτο για 25 έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στο κείμενο τού Μανέθωνα, που έκανε ο Ευσέβιος. Πρώτα έγινε βασιλιάς στις Θήβες το 8ο έτος βασιλείας τού Σοσένκ Γ΄ και το πιο μεγάλο έτος που αναφέρεται στη βασιλεία του είναι το 23ο, σύμφωνα με το κείμενο Νο.29 στο Νειλόμετρο τού Καρνάκ. Το έτος αυτό είναι ισοδύναμο με το 31ο έτος τού Σοσένκ Γ΄ της 22ης δυναστείας, η οποία έδρευε στην Τάνιδα. Πάντως, μια και ο Σοσένκ Β΄ ήλεγχε μόνο την Κάτω Αίγυπτο στη Μέμφιδα και το Δέλτα τού Νείλου, ο Πεντουμπάστ Α΄ και ο Σοσένκ Γ΄ δεν ήταν πολιτικοί του αντίπαλοι και ίσως να είχαν δημιουργήσει μία σχέση. Πράγματι ο γιος τού Σοσένκ Γ΄, ο στρατηγός και διοικητής τού στρατού Πασεντμπάστ Β "έφτιαξε μία θύρα στον προθάλαμο στον Πυλώνα Χ τού Καρνάκ και σε μία αναμνηστική επιγραφή αναφέρει ότι είναι γιος τού Σοσένκ (Γ΄)", αλλά χρονολογεί τις πράξεις του στη βασιλεία τού Πεντουμπάστ Α΄. Αυτό ίσως δείχνει μία σιωπηρή υποστήριξη για την παράταξη τού Πεντουμπάστ Α΄ από τον Σοσένκ Γ΄, βασιλιά της βασισμένης στην Τάνιδα δυναστείας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dan'el Kahn, A Problem of Pedubasts?, Antigua Oriente 4 (2006), 23-42
  • Brian Muhs, Partisan royal epithets in the late Third Intermediate Period and the dynastic affiliations of Pedubast I and Iuput II, JEA 84 (1998), 220-223

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]