Κάτω Αίγυπτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης της αρχαίας Αιγύπτου
S3 L2
X1
I13
Κάτω Αίγυπτος σε ιερογλυφικά

Η Κάτω Αίγυπτος (αραβικά : al-Diltā / الدلتا) είναι ιστορική περιοχή της Αιγύπτου. Εκτείνεται από τις εκβολές του Νείλου , το Κάιρο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το Δέλτα του Νείλου είναι πολύ εύφορο και λόγω του Μεσογειακού κλίματος η χλωρίδα είναι διαφορετική από την Άνω Αίγυπτο, βιότοπος για πολλά πουλιά , βοοειδή, και λιβάδια με πάπυρους. Η Κάτω Αίγυπτος στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ta-Mehu δηλαδή γη του πάπυρου.

Λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και του εμπορίου με άλλους λαούς η Κάτω Αίγυπτο επηρεάστηκε από άλλους πολιτισμούς . Ο Φαραώ Μήνης ένωσε τα δύο βασίλεια σε ένα , ενώ στη Βυζαντινή περίοδο ανήκε στην επαρχία της Αρκαδίας με πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια. Εμβλήματα του βασιλείου της Κάτω Αιγύπτου ήταν το ερυθρό στέμμα και ο πάπυρος. Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς η Κάτω Αίγυπτος και το δέλτα του Νείλου είχε επτά παρακλάδια του Νείλου, σήμερα δύο, τα οποία βοηθούσαν και στην άμυνα του βασιλείου από ξένους εισβολείς. Από τον Ηρόδοτο[1] έχουμε πλήρη περιγραφή της περιοχής αφού πέρασε από εκεί. Πρωτεύουσα της αρχαίας Κάτω Αιγύπτου ήταν η Μέμφιδα, άλλες γνωστές πόλεις ήταν η Βούσιρις, η Γκίζα, η Ηλιούπολις, η Σακκάρα , η Άβαρις, η Ναύκρατις, το Φαγιούμ, η Σάιδα, η Τανίς, και η Ροζέτα. Σήμερα εκεί βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αιγύπτου Κάιρο.

Σήμερα η Κάτω Αίγυπτος χωρίζεται σε 20 νομούς , το κλίμα είναι πιο ήπιο από την Άνω Αίγυπτο και έχει πολλές βροχοπτώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ευτέρπη, κεφ. 17

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Elmar Edel: Zu den Inschriften auf den Jahreszeitenreliefs der "Weltkammer" aus dem Sonnenheiligtum des Niuserre. In: Nachrichten der Akademie der Wissenschaften in Göttingen, Nr. 8. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 1961
  • Soria Trastoy, Teresa. «Ciudades y restos arqueológicos del Bajo Egipto». Egiptomanía. Consultado el 04, 03 de 2008.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Unterägypten της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bajo Egipto της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).