Σοσένκ Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοσένκ Ε΄
Στήλη Άπι Έτους 11 του Σοσένκ Ε΄, Λούβρο
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδοςπερίπου 778–740 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΠαμί
ΔιάδοχοςΠετοβάτης Β΄ ή Οσορκόν Δ΄
Θάνατοςπερίπου 740 π.Χ.
Οίκος22η Δυναστεία Φαραώ
ΠατέραςΡαμί
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Σοσένκ Ε΄ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της 22ης Δυναστείας Φαραώ των Meshwesh Λύβιων που είχαν υπό τον έλεγχό τους την Κάτω Αίγυπτο. Ήταν γιος του Rami, σύμφωνα με Στήλη Άπι του Έτους 11 της βασιλείας του. Το όνομα του θρόνου του Akheperre (Ακχεπερέ), σημαίνει "Μεγάλη είναι η Ψυχή του Ρα"[1].

Στη παλιότερη βιβλιογραφία αυτός ο βασιλιάς συχνά αναφέρεται ως Σοσένκ Δ΄[2].

Αναφέρονται δύο ταφές Ταύρων Άπι, το Έτος 11 και 37 της βασιλείας του[3]. Το μεγαλύτερο έτος βασιλείας του Σοσένκ Ε΄ που αναφέρεται είναι το Έτος 38 σε μια στήλη δωρεάς από τη Βουτώ, από έναν αρχηγό και μετέπειτα Φαραώ, τον Tefnakht από το Σάις, η οποία δεν μπορεί παρά να ανήκει στη βασιλεία του Σοσένκ, καθώς η βασιλεία του Tefnakht ήταν μετέπειτα[4]. Η στήλη που απλώς αναγράφει "Βασιλικό Έτος 38 υπό την Μεγαλειότητά του τον Βασιλιά της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Κύριο των Δύο Χωρών, -Κενό- Γιο του Ρα, -Κενό" μπορεί να υποδηλώνει την αυξανόμενη δύναμη του Tefnakht στο Δυτικό Δέλτα εις βάρος του Σοσένκ Ε΄ το όνομα του οποίου παραλείπεται από την επιγραφή[4].

Πιστεύεται ο Σοσένκ Ε΄ πέθανε περίπου το 740 π.Χ. αφού είχε βασιλέψει για 38 χρόνια. Με το θάνατό του, η Λιβυκή 22η Δυναστεία του Αιγυπτιακού Δέλτα διαλύθηκε σε διάφορες πόλεις-κράτη, τα οποία ήταν το καθένα ήταν υπό τον έλεγχο τοπικών βασιλίσκων όπως ο Tefnakht στο Σάις και τη Βουτώ, ο Οσορκόν Δ΄ στη Βούβαστι και την Τάνιδα, και ο Iuput Β΄ στην Λεοντόπολι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, (1994), p.185
  2. E.g. T.E. Peet, A Stela of the Reign of Sheshonk IV, Journal of Egyptian Archaeology 6 (1920), 56-57
  3. Kenneth A. Kitchen, The Third Intermediate Period in Egypt (1100–650 BC), 3rd edition, 1986, Warminster: Aris & Phillips Ltd, pp.103-104
  4. 4,0 4,1 Kitchen, p.104