Εικοστή έκτη δυναστεία Φαραώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δυναστείες της Αρχαίας Αιγύπτου

π  σ  ε

Η Εικοστή έκτη δυναστεία Φαραώ ήταν η τελευταία δυναστεία τοπικών Φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν την Περσική κατάκτηση το 525 π.Χ. (αν και θα ακολουθούσαν κάποιοι αιγύπτιοι Φαραώ). Η περίοδος αυτής της δυναστείας (περ. 685-525 π.Χ.), ονομάζεται επίσης Σαϊτική περίοδος, από την πόλη Σάις, απ’ όπου κυβέρνησαν οι Φαραώ αυτής της δυναστείας, και σηματοδοτεί την αρχή της Ύστερης περιόδου[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυναστεία έλκει την καταγωγή της από την 24η Δυναστεία. Ο Ψαμμήτιχος Α' ήταν πιθανόν απόγονος του Βόκχορι, και μετά την εισβολή των Ασσυρίων, κατά την περίοδο βασιλείας των Ταχάρκα και Τανουταμών, αναγνωρίστηκε ως μόνος Φαραώ όλης της Αιγύπτου. Ενώ η Ασσυριακή Αυτοκρατορία ήταν απασχολημένη με εξεγέρσεις και εμφύλια διαμάχη για το θρόνο, ο Ψαμμήτιχος έκοψε τους δεσμούς με την Ασσυρία, και σύναψε συμμαχία με τον Γύγη, βασιλιά της Λυδίας, ενώ επίσης στρατολόγησε και μισθοφόρους από την Καρία και την Ελλάδα για να αποκρούσει τις Ασσυριακές επιθέσεις.

Μετά τη λεηλασία της Νινευή το 612 π.Χ. και την πτώση της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας, ο Ψαμμήτιχος και οι διάδοχοί του προσπάθησαν να επανακτήσουν τον έλεγχο της Εγγύς Ανατολής, αλλά απωθήθηκαν από τους Βαβυλωνίους υπό τον Ναβουχοδονόσωρ Β'. Με τη βοήθεια των ελλήνων μισθοφόρων ο Απρίης κατάφερε να αποτρέψει τις προσπάθειες των Βαβυλωνίων να κατακτήσουν την Αίγυπτο, αλλά ήταν οι Πέρσες αυτοί που θα το κατάφερναν αυτό, με τον βασιλιά τους Καμβύση Β΄ να μεταφέρει αιχμάλωτο τον Ψαμμήτιχο Α' στα Σούσα.

Γυναικεία μορφή. Το όνομα του Ψαμμήτιχου Α' είναι εγχαραγμένο κάτω από τα πόδια, Λούβρο.

Φαραώ της 26ης Δυναστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 26η Δυναστεία μπορεί να συνδεθεί με την 24η Δυναστεία. Ο Μανέθων αρχίζει τη δυναστεία με τους:

  • Ammeris the Nubian, 12 (ή 18) χρόνια
  • Stephinates, 7 χρόνια
  • Nechepsos, 6 χρόνια
  • Necho, 8 χρόνια.

Όταν ο Νούβιος βασιλιάς Σαμπάκα νίκησε τον Βόκχορι, γιο του Tefnakht, είναι πιθανό ότι εγκατέστησε Νούβιο στρατιωτικό διοικητή στη Σάϊς. Αυτός μπορεί να ήταν αυτός που ονομάζει ο Μανέθων Ammeris. Ο Stephinates μπορεί να ήταν απόγονος του Βόκχορι. Κάποιες φορές αναφέρεται ως Tefnakht II. Ο Nechepsos έχει ταυτιστεί με έναν τοπικό ηγεμόνα με το όνομα Nekauba (678-672 π.Χ.). Ο Νεκώς του Μανέθωνα είναι ο βασιλιάς Νεκώς Α' (672 - 664 π.Χ.), στον οποίο αναλογούν 8 χρόνια βασιλείας[2]. Ο Νεκώς Α' σκοτώθηκε σε μάχη με τον Νούβιο βασιλιά Τανουταμών. Ο Ψαμμήτιχος Α' διέφυγε στην Νινευή, την πρωτεύουσα της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας, και επέστρεψε στην Αίγυπτο όταν ο Ασσουρπανιπάλ (Σαρδανάπαλος) νίκησε των Τανουταμών και των εκδίωξε στα νότια.[1] Οι μελετητές σήμερα αρχίζουν την 26η Δυναστεία με τον Ψαμμήτιχο Α'[1][2].

Φαραώ της 26ης Δυναστείας
Φαραώ Όνομα θρόνου Βασιλεία (π.Χ.) Ταφή Σύζυγος (οι) Σχόλια
Ψαμμήτιχος Α' Wahibre 664 - 610 Σάις Mehytenweskhet Ο Μανέθων του αναλογεί 54 χρόνια βασιλείας
Νεκώς Β' Wehemibre 610 - 595 Khedebneithirbinet I
Ψαμμήτιχος Β' Neferibre 595- 589 Takhuit
Απρίης Haaibre 589 - 570 Ο Μανέθων του αναλογεί 19 χρόνια βασιλείας
Άμασις Β' ή Άμωσις Β' Khnemibre 570 - 526 Σάις Tentkheta
Nakhtubasterau
ο Ηρόδοτος ισχυρίζεται ότι ο Καμβύσης Β΄ όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να πάρει εκδίκηση
για την έλλειψη πίστης του Άμασι, ξέθαψε και βεβήλωσε το σώμα του, καίγοντας ότι είχε απομείνει.
Ψαμμήτιχος Γ' Ankhkaenre 526 - 525

Ο Αφρικανός αναφέρει ότι η δυναστεία αριθμούσε 9 Φαραώ, αρχίζοντας με τον "Stephinates" (Tefnakht II), και τελειώνοντας με τον Ψαμμήτιχο Γ'. Επίσης αναφέρει ότι ο Ψαμμήτιχος Α' και ο Νέκως βασίλεψαν για 54 και 8 χρόνια αντίστοιχα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Aidan Dodson, Dyan Hilton: The Complete Royal Families of Ancient Egypt. The American University in Cairo Press, London 2004
  2. 2,0 2,1 Kitchen, Kenneth A. The Third Intermediate Period in Egypt, 1100-650 B.C. (Book & Supplement) Aris & Phillips. 1986 ISBN 978-0-85668-298-8