Φαραώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μετά τον Ζοζέρ της τρίτης δυναστείας, οι Φαραώ συνήθως αποτυπώνονταν φορώντας την κόμμωση Nemes, μια ψεύτικη γενειάδα και μία περίτεχνη φούστα.

Με το όνομα φαραώ εκ της αρχαία αιγυπτιακή λέξης "φερ-άα ή περ-άα" που σήμαινε ανάκτορο φέρονται στην Ιστορία οι αρχαίοι ηγεμόνες της Αιγύπτου.

Ο όρος αυτός ως συνώνυμο στην έννοια του Βασιλέως άρχισε να χρησιμοποιείται από την 18η Δυναστεία, ενώ στην 22α δυναστεία αποτελούσε πλέον τιμητικό τίτλο. Αν και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε από τους ίδιους τους Αιγύπτιους ηγεμόνες, ο τίτλος αυτός καθιερώθηκε πολύ μεταγενέστερα "τυπικά", προς διευκόλυνση, δεδομένου ότι εκείνοι χρησιμοποιούσαν επίσημα πέντε ονόματα στη σειρά όπου το καθένα εισάγονταν ξεχωριστά με έναν από τους ακόλουθους τίτλους "Ώρος ....", "Χρυσός Ώρος ...." ή "Γιος του Ρα ....", "Βασιλεύς της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου ....", "Άρχοντας της διπλής Γης...." και "Άρχοντας των Διαδημάτων....". Το τελευταίο λάμβανε ο εκάστοτε διάδοχος ακολουθούμενο από το όνομά του αμέσως με τη γέννησή του και στη συνέχεια όλα τα προηγούμενα αμέσως μετά τη στέψη του.

Κατά την αρχαιότητα οι Φαραώ είχαν και θρησκευτικά καθήκοντα και ταυτίστηκαν με τους θεούς Ώρο, Ρα, Άμμωνα Ατών και μετά θάνατον με τον Όσιρι[1]. Όντας λοιπόν θεοί, κληροδοτούσαν την θεϊκή υπόσταση στους απογόνους τους και συνεχιστές της δυναστείας. Έχαιραν θεϊκών τιμών και εν ζωή, αλλά και στον θάνατο, που για τους Αιγύπτιους ήταν η μετάβαση σε ένα άλλο κόσμο αρχέγονο και μυστικιστικό.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O1
O29
Φαραώ "pr-`3"
σε ιερογλυφικά

Δύο θεωρίες οι επικρατέστερες για την προέλευση του ονόματος Φαραώ. Η πρώτη του Ιώσηπου που ανέφερε ότι υπήρξε ένας Αιγύπτιος μονάρχης που έφερε αυτό το όνομα και μετά θάνατον πέρασε και στους υπόλοιπους βασιλείς. Δεύτερη και πλέον αποδεκτή θεωρία προέλευσης, από την Αιγυπτιακή λέξη per΄αα που σημαίνει παλάτι, ανάκτορο, μεγάλο οίκημα και κατάληξε να σημαίνει μεταφορικά τον βασιλιά[2]. Ο τίτλος καθιερώθηκε τυπικά την εποχή της 11ης δυναστείας (2060 - 1980 π.Χ.) και διατηρήθηκε έως την Περσική κατάκτηση το 525 π.Χ. από τον Καμβύση. Πρώτη φορά με το όνομα Φαραώ αναφέρονται οι ηγεμόνες της 12ης δυναστείας.

Εμβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ενοποίηση της Άνω και Κάτω Αιγύπτου σε ένα βασίλειο οι Φαραώ έφεραν στέμμα μορφής διπλής τιάρας που συμβόλιζε τα βασίλεια της Άνω και Κάτω Αιγύπτου επί της οποίας φέρονταν η κόμπρα του στέμματος σύμβολο νίκης, δόξας, δικαιοσύνης και γονιμότητας. Σε πολλές των περιπτώσεων πολεμικών επιχειρήσεων οι Φαραώ φορούσαν ένα μπλε στέμμα. Σε τελετές φορούσαν μια ψεύτικη γενειάδα από μαλλί κατσίκας [3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. F. Fleming & A. Lothian, 12, 59
  2. Beck, Roger B.; Linda Black, Larry S. Krieger, Phillip C. Naylor, Dahia Ibo Shabaka, (1999). World History: Patterns of Interaction. Evanston, IL: McDougal Littell. ISBN 0-395-87274-X.
  3. The early dynastic and old kingdom periods - Pharaoh's divine power

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φαραώ από την καθολική εγκυκλοπαίδεια.