Πολυπέρχων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πολυπέρχων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση394 π.Χ.
Τυμφαία
Θάνατος303 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονικό βασίλειο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Οικογένεια
ΤέκναAlexander
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας

Ο Πολυπέρχων ή Πολυσπέρχων (360-303 π.Χ.) καταγόταν από βασιλική γενιά και ήταν γιος του Σιμμία. Γεννήθηκε στην Τυμφαία της Ηπείρου. Υπήρξε στρατηγός του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πήρε μέρος στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου στην Ασία. Είχε τεθεί επικεφαλής της τυμφαίας τάξεως και διακρίθηκε. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 324 π.Χ. μαζί με τον Κρατερό. Καθ' οδόν, στην Κιλικία πληροφορήθηκε ότι πέθανε ο Αλέξανδρος.

Αγώνας για την διαδοχή του Αλέξανδρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολέμησε στον Λαμιακό Πόλεμο, βοηθώντας τον Αντίπατρο να νικήσει. Ο Πολυπέρχων κατέβαλε το θεωρούμενο έως τότε αήττητο θεσσαλικό ιππικό του Μένωνα. Το 319 π.Χ. ο Αντίπατρος τον τοποθέτησε επίτροπο του κράτους. Από το γεγονός αυτό δυσαρεστήθηκε ο γιος του Αντίπατρου, Κάσσανδρος, ο οποίος συμμάχησε με τον Αντίγονο και τον Πτολεμαίο και επιχείρησε να του αφαιρέσει την εξουσία. Αρχικά νίκησε ο Πολυπέρχων, που είχε σύμμαχο τον Ευμένη. Αλλά το 318 π.Χ. ο στόλος του ηττήθηκε από τον Αντίγονο, ενώ το 317 ο Κάσσανδρος έθεσε υπό τον έλεγχό του την Αθήνα. Ο Πολυπέρχων διώχτηκε από την Μακεδονία, από τον Κάσσανδρο ο οποίος είχε υπό την εξουσία του τον ανάπηρο βασιλιά Φίλιππο Αρριδαίο και τη σύζυγό του Ανταία Ευρυδίκη.

Στην Ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολυπέρχων αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ήπειρο, όπου συμμάχησε με την μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα και τη χήρα του Ρωξάνη, που είχε μαζί της τον μικρό γιο της Αλέξανδρο. Μαζί τους συνέπραξε και ο βασιλιάς της Ηπείρου Αιακίδης. Η Ολυμπιάδα εισέβαλε με στρατό στη Μακεδονία, νίκησε τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου Γ΄ (τον οποίο είχε δολοφονήσει), αλλά η επιστροφή του Κάσσανδρου από την Πελοπόννησο άλλαξε την κατάσταση: την συνέλαβε, τη σκότωσε και πήρε υπό την κηδεμονία του τη Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο.

Στην Πελοπόννησο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολυπέρχων μετέβη στην Πελοπόννησο όπου είχε κάποια ερείσματα και συμμάχησε με τον Αντίγονο, ο οποίος είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τους άλλοτε συμμάχους του. Γρήγορα ο Πολυπέρχων έθεσε υπό τον έλεγχό του σημαντικά τμήματα της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένων της Κορίνθου και της Σικυώνας. Όταν, το 311 π.Χ., ο Αντίγονος συνήψε συνθήκη ειρήνης με τους αντιπάλους του, ο Πολυπέρχων κράτησε τις περιοχές που κατείχε. Αλλά και πάλι ο Αντίγονος ήρθε σε ρήξη με τους υπόλοιπους στρατηγούς. Έστειλε τότε στον Πολυπέρχοντα τον νόθο γιο του Αλέξανδρου Ηρακλή, για να τον χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού απέναντι στον Κάσσανδρο. Αλλά ο Πολυπέρχων, όταν εξεστράτευσε εναντίον του ο Κάσσανδρος, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τον Αντίγονο και το 309 π.Χ. σκότωσε τον Ηρακλή.
Πέθανε πιθανώς το 304 ή το 303 π.Χ.
Είχε ένα γιο, τον Αλέξανδρο, που διακρίθηκε στους πολέμους των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J. G. Droysen «Ιστορία των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου»