Ντζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντζερ
Στήλη με το όνομα του Ντζερ σε ιερογλυφικά, Μουσείο Καΐρου
Φαραώ της Αιγύπτου
ΠροκάτοχοςΧορ-Αχά
ΔιάδοχοςΝτζετ
Τόπος ταφήςΆβυδος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
M17U33X1
Z4

G5M37
Ντζερ Iteti-Jttj
Hor-djer-Ḥr.(w)-dr [j] σε ιερογλυφικά

Ο Ντζερ ή Ιτετί ήταν ο τρίτος βασιλιάς της 1ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Γιος του Χορ-Αχά, βασίλεψε, κατά τη Στήλη του Παλέρμο 41 έτη[1] και αναγράφεται ότι γιορτάστηκαν τα 30 πρώτα χρόνια της βασιλείας του.

Στα Αιγυπτιακά του Μανέθωνα, ως τρίτος βασιλιάς της 1ης δυναστείας αναφέρεται ο Κενκένης. Ωστόσο, αν ο Μήνης ταυτίζεται με τον Χορ-Αχά, τότε ο Ντζερ είναι ο 2ος βασιλιάς και συμπίπτει με τον Άθωθι του Μανέθωνα.

Οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε για τον Ντζερ προέρχονται από ανασκαφικά ευρήματα, όπως επιγραφές, στην Άβυδο και στη Σακχάρα. Η Στήλη του Παλέρμο μας πληροφορεί για κάποια μάχη που έγινε με ασιατικό λαό, μια άλλη στήλη που ανακαλύφθηκε στη Νουβία και σήμερα φυλάσσεται στο μουσείο του Χαρτούμ πιστοποιεί μια τέτοια επιδρομή εκεί. Από άλλες πηγές ξέρουμε για εκστρατείες στο Σινά, στον Λίβανο, στη Συρία και στην Παλαιστίνη.

Μετά τον θάνατο του, ο Ντζερ θάφτηκε στη νεκρόπολη της Αβύδου. Τον διαδέχτηκε ο γιος του, Ντζετ. Ο τάφος του έχει βρεθεί στη νεκρόπολη της Άβυδου και είναι υπόγειος, χτισμένος με τούβλα. Σε αυτόν βρέθηκαν πολλά χρυσά κοσμήματα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Για τη διάρκεια της βασιλείας του, βλ. Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, Kegan Paul International, 2000. σ.79., ο οποίος θεωρεί περισσότερο αξιόπιστο τον αριθμό ετών που δίνει η στήλη του Παλέρμο (41 έτη) από αυτό του Μανέθωνα (57 έτη).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]