Δαρείος Β΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δαρείος Β΄ της Περσίας
Tomb of Darius II.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 475 π.Χ.
Ιράν
Θάνατος 404 π.Χ.
Βαβυλώνα
Υπηκοότητα Αχαιμενική Αυτοκρατορία
Θρησκεία Ζωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Σάχης
Οικογένεια
Σύζυγος Παρυσάτιδα της Περσίας
Τέκνα Ostanes
Αρταξέρξης Β΄
Κύρος ο νεότερος
Amestris
Γονείς Αρταξέρξης Α΄ της Περσίας και Cosmartidene
Αδέλφια Παρυσάτιδα της Περσίας
Ξέρξης Β΄
Αρσίτης
Σογδιανός
Οικογένεια δυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Φαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Δαρείος Β΄ της Περσίας (445 π.Χ. – 404 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Πρώτης Περσικής αυτοκρατορίας.

Γεννήθηκε το 445 π.Χ. και ήταν γιος του Αρταξέρξη Α΄ του Μακρόχειρα και μιας παλλακίδας με το όνομα Στατείρα. Το 424 π.Χ. όταν πέθανε ο πατέρας του εξορίστηκε από τον αδερφό και αυτοκράτορα Ξέρξη Β΄. Μετά από λίγες μέρες ο Ξέρξης Β΄ έβαλε συναυτοκράτορα τον άλλο αδερφό του Σογδιανό, τον επόμενο χρόνο (423 π.Χ.), ο μεγαλύτερος αδερφός του Ξέρξης Β΄ δολοφονήθηκε από τον δεύτερο αδερφό του Σογδιανό. Τότε ο Δαρείος Β΄ καταφέρνει να αποδράσει και σκοτώνει τον αδερφό του Σογδιανό, στην εξορία παντρεύτηκε την ετεροθαλή του αδελφή Παρυσάτιδα με την οποία απέκτησε τον μεγαλύτερο γιο τους Αρσάκη (Αρταξέρξη Β'). Το 423 την εποχή που ο Δαρείος και η Παρισάτιδα ήταν αυτοκράτορες της Περσίας, γεννήθηκε ο πορφυρογέννητος γιος του Κύρος ο νεότερος. Το 415 έστειλε στους Σπαρτιάτες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου 5.000 στρατιώτες Μήδους, το 407 π.Χ. έβαλε τον γιο του Κύρο, σατράπη της Βαβυλώνας. Το 405 π.Χ. έστειλε 300 καράβια πάλι στους Σπαρτιάτες, λίγο μετά από το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου (431–404) πέθανε σε ηλικία 41 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • García Sánchez, M (2005): "La figura del sucesor del Gran Rey en la Persia Aqueménida", in V. Troncoso (ed.), Anejos Gerión 9, La figura del sucesor en las monarquías de época helenística.
  • Hallock, R (1985): "The evidence of the Persepolis Tablets", en I Gershevitch (ed.) The Cambridge History of Iran v. 2, p. 591.
Προκάτοχος:
Σογδιανός
Μέγας βασιλεύς της Περσίας
423 π.Χ.404 π.Χ.
Διάδοχος:
Αρταξέρξης Β΄
Προκάτοχος:
Σογδιανός
Φαραώ της Αιγύπτου
423 π.Χ.404 π.Χ.
Διάδοχος:
Αμυρταίος της Αιγύπτου


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Darius II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).