Οσορκόν ο Πρεσβύτερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οσορκόν ο Πρεσβύτερος
Block Aakheperre Osorkon by Khruner.jpg
Ογκόλιθος με ανάγλυφο που θεωρείται ότι αναφέρεται στον Οζορκών τον Πρεσβύτερο.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος986 π.Χ. (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςShoshenq A
Οικογένειαεικοστή πρώτη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Οζορκών ο Πρεσβύτερος, αρχ. αιγυπτ. Osorkon ήταν ο 5ος φαραώ της 21ης δυναστεία της Αιγύπτου. Με την ενθρόνισή του έλαβε το όνομα Αακεπερρέ Σετεπενρέ. Ήταν ο πρώτος με καταγωγή από την αρχαία φυλή της Λιβύης Μεσουές, η οποία είχε Βερβερική καταγωγή από την Κηρυναϊκή. Ο Μανέθων στα "Αιγυπτιακά" του τον αναφέρει ως Οσοχώρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος της ζωής του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασισμένοι σε έναν υπολογισμό τού προαναφερθέντος έτους 2, σεληνιακής χρονολογίας τού βασιλιά -που ο Ρολφ Κράους σε έναν αστρονομικό υπολογισμό έδειξε ότι αντιστοιχεί στο 99ο ΒC- ο Οσορκόν ο Πρεσβύτερος πρέπει να έγινε βασιλιάς 2 έτη πριν από την εγκατάσταση τού Νεσπανεφερόρ ως ιερέα τού ναού το 992 π.Χ.

Η βασιλεία τού Οσορκόν τού Πρεσβύτερου είναι σημαντική, διότι προμηνύει την 22η Λιβυκή δυναστεία. Τού αποδίδονται 6 έτη βασιλείας στα "Αιγυπτιακά" τού Μανέθωνος και τον διαδέχθηκε στην εξουσία ο Σιαμούν, που ήταν γιος του, ή ένας άσχετος ιθαγενής Αιγύπτιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eric Young, "Some Notes on the Chronology and Genealogy of the Twenty-first Dynasty", Journal of the American Research Center in Egypt 2 (1963), pp. 99–112