Οσορκόν ο Πρεσβύτερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οσορκόν ο Πρεσβύτερος
Ογκόλιθος με ανάγλυφο που θεωρείται ότι αναφέρεται στον Οζορκών τον Πρεσβύτερο.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος986 π.Χ. (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναKarimala
ΓονείςShoshenq A
Οικογένειαεικοστή πρώτη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Οζορκών ο Πρεσβύτερος, αρχ. αιγυπτ. Osorkon ήταν ο 5ος φαραώ της 21ης δυναστεία της Αιγύπτου. Με την ενθρόνισή του έλαβε το όνομα Αακεπερρέ Σετεπενρέ. Ήταν ο πρώτος με καταγωγή από την αρχαία φυλή της Λιβύης Μεσουές, η οποία είχε Βερβερική καταγωγή από την Κηρυναϊκή. Ο Μανέθων στα "Αιγυπτιακά" του τον αναφέρει ως Οσοχώρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος της ζωής του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασισμένοι σε έναν υπολογισμό τού προαναφερθέντος έτους 2, σεληνιακής χρονολογίας τού βασιλιά -που ο Ρολφ Κράους σε έναν αστρονομικό υπολογισμό έδειξε ότι αντιστοιχεί στο 99ο ΒC- ο Οσορκόν ο Πρεσβύτερος πρέπει να έγινε βασιλιάς 2 έτη πριν από την εγκατάσταση τού Νεσπανεφερόρ ως ιερέα τού ναού το 992 π.Χ.

Η βασιλεία τού Οσορκόν τού Πρεσβύτερου είναι σημαντική, διότι προμηνύει την 22η Λιβυκή δυναστεία. Τού αποδίδονται 6 έτη βασιλείας στα "Αιγυπτιακά" τού Μανέθωνος και τον διαδέχθηκε στην εξουσία ο Σιαμούν, που ήταν γιος του, ή ένας άσχετος ιθαγενής Αιγύπτιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eric Young, "Some Notes on the Chronology and Genealogy of the Twenty-first Dynasty", Journal of the American Research Center in Egypt 2 (1963), pp. 99–112