Αμύντας Β΄ της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμύντας B΄ της Μακεδονίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αμύντας II (Ελληνικά)
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος393 π.Χ.
Μακεδονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΠτολεμαίος ο Αλωρίτης
ΓονείςΜενέλαος ο Μακεδόνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμύντας Β΄ ή ο Αμύντας ο Μικρός, ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας (394 - 393 π.Χ.) και γιος του Φιλίππου, αδελφού του Περδίκκα Β΄.[1]

Το 429 π.Χ., με την αναστάτωση που προκλήθηκε στην περιοχή από τους Οδρυσούς της Θράκης υπό τον Σιτάλκη, διεκδίκησε τον θρόνο της Μακεδονίας από τον θείο του Περδίκκα Β΄, αλλά απέτυχε στα σχέδιά του μια και επήλθε ειρήνη. Όμως μετά από αρκετό καιρό, το 394 π.Χ., κατάφερε να αποκτήσει τον θρόνο με την δολοφονία του Παυσανία, γιου του Αερόπου Β΄. Η κυριαρχία του δε κράτησε για πολύ όμως, μια και το 393 π.Χ. ανατράπηκε από τον Αργαίο Β΄.

Ο Αμύντας Β΄ συχνά συγχέεται με τον μεταγενέστερο Αμύντα Γ΄, μια και ο λεξικογράφος Γουίλιαμ Σμιθ του 19ο αιώνα[2] ξεκινώντας με την εξιστόρηση του Αμύντα Β΄ το 429 π.Χ. και την απόπειρα του να διεκδικήσει το θρόνο, τελειώνει την εξιστόρηση του το 370 μ.Χ.. Με τις συνεχείς ανατροπές βασιλέων της περιόδου 399 - 393 π.Χ. τον αναφέρει εσφαλμένα ως τον πατέρα του Φιλίππου Β΄και παππού του Αλέξανδρου Γ΄, ο οποίος δεν είναι παρά ο Αμύντας Γ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]