Σοσένκ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοσένκ Γ΄
Ο Σοσένκ Γ΄ στέκεται στη Βάρκα της Νύχτας ("msktt"), με τον θεό Ατούμ, από τον τάφο του στην Τάνιδα.
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδοςπερίπου 837–798 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΟσορκόν Β΄
ΔιάδοχοςΣοσένκ Δ΄
Θάνατος798 π.Χ.
Τόπος ταφήςΤάφος NRT V, Τάνις
ΣύζυγοςDjed-Bast-Es-Ankh, Tjesbastperu
ΕπίγονοιΑνκεσέν-Σοσένκ, Μπακεννεφί A, Πασεντμπάστ B, Πιμαΰ, Τακελότ C
Οίκος22η Δυναστεία Φαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βασιλιάς Ουσερμαατρέ Σετεπεντρέ/Σετεπεναμούν Σοσένκ Γ΄ ήταν ηγέτης της Εικοστής δεύτερης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου για 39 χρόνια ιστορικές καταγραφές της εποχής. Δύο Ταύροι του Άπι θάφτηκαν κατά τη βασιλεία του, το τέταρτο και το 28ο έτος και γιόρτασε το Ιωβηλαίο του Χεμπ Σεντ στο 30ο έτος της βασιλείας του. Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για την επιτυχημένη διεκδίκησή του του θρόνου, καθώς δεν ήταν γιος του Οσορκόν Β΄ και η οικογενειακές σχέσεις του Σοσένκ είναι άγνωστες.

Από το όγδοο έτος και μετά η βασιλεία του Σοσένκ χαρακτηρίστηκε από την απώλεια της πολιτικής ενότητας της Αιγύπτου, με την εμφάνιση του Πετοβάτη Α΄ στις Θήβες. Από εκείνο το σημείο και μετά οι βασιλιάδες της 22ης Δυναστείας έλεγχαν μόνο την Κάτω Αίγυπτο. Ο Αρχιερέας των Θηβών Οσορκόν Β΄ (ο μετέπειτα Οσορκόν Γ΄) χρονολογούσε τις δραστηριότητές του στις Θήβες και την Άνω Αίγυπτο με τα χρόνια βασιλείας του Σοσένκ Γ΄, αλλά αυτό ήταν μόνο για διοικητικούς λόγους, καθώς ο Οσορκόν δεν αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς μετά τον θάνατο του πατέρα του, Τακελότ Β΄. Με βάση το γνωστό Χρονικό του Οσορκόν Β΄, οι περισσότεροι αιγυπτιολόγοι σήμερα δέχονται ότι το έτος 22 της βασιλείας του Τακελότ Β΄ είναι το ίδιο με το 22ο του Σοσένκ Γ΄[1].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σοσένκ Γ΄ παντρεύτηκε την Djed-Bast-Es-Ankh, κόρη του Τακελότ (απλή συνωνυμία με τον βασιλιά), Αρχιερέα του Φθα στη Μεμφιδα, και την Tjesbastperu, την κόρη του Οσορκόν Β΄[2]. Είχε τουλάχιστον τέσσερις γιους και μία κόρη: Ankhesen-Shoshenq, Bakennefi A, Pashedbast B, Pimay τον 'Μεγάλο Αρχηγό των Μα' (Meshwesh), και Takelot C, Αρχιστράτηγο. Ένας Padehebenbast μπορεί επίσης να είναι γιος του, αλλά δεν είναι βέβαιο. Φαίνεται ότι όλοι πεθάνανε κατά τη διάρκεια της σχεδόν 40ετους βασιλείας του. Ο τρίτος γιος του, ο Pimay ('Το Λιοντάρι' στα Αιγυπτιακά) πιστευόταν ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον βασιλιά Pami ('Η Γάτα' στα Αιγυπτιακά), αλλά τώρα πιστεύεται ότι είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, λόγω διαφορετικής ορθογραφίας και σημασίας. Τελικά, ήταν ένα άτομο που δεν σχετιζόταν με τον Σοσένκ Γ΄, ο Σοσένκ Δ΄, ο οποίος τον διαδέχτηκε.

Ο Σοσένκ Γ΄ θάφτηκε στο συλημένο τάφο NRT V στην Τάνιδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. David Aston, Journal of Egyptian Archaeology 75 (1989), Takeloth II: A King of the Theban 23rd Dynasty?, pp.139-153
  2. Nos ancêtres de l'Antiquité, 1991. Christian Settipani, p.153,163,164 and 166