Τουοσρέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουοσρέτ
Η Τουοσρέτ κρατά σείστρα. Ναός της Αμάντα, Νουβία.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας π.Χ.[1]
Θάνατος1189 π.Χ. (περίπου)
Τόπος ταφήςKV14 και Αίγυπτος
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣέτι Β΄
ΓονείςΜερνεφθά και Τακάτ
Οικογένειαδέκατη ένατη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ (1191 π.Χ.–1188 π.Χ.)
Θεϊκή σύζυγος του Άμμωνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τουοσρέτ, αιγυπτ. Twosret, Tawosret, Tausret (απεβ. 1189 π.Χ. [συμβατική χρονολογία]) ήταν η τελευταία γνωστή φαραώ της 19ης δυναστείας της αιγύπτου.

Καταγράφεται στην Επιτομή τού Μανέθωνος ως Τουορίς, "που στον Όμηρο καλείτο Πόλυβος, σύζυγος της Αλκάνδρας και που στην εποχή του η Τροία πάρθηκε". Λέγεται πως αυτή κυβέρνησε την Αίγυπτο για επτά έτη, αλλά τα έτη αυτά περιλαμβάνουν την σχεδόν έξι έτη βασιλεία τού προκατόχου της Σιπτά. Δηλ. η βασιλεία τού Σιπτά θεωρείται δική της. Το διάστημα που βασίλευσε θα διήρκεσε ένα με ενάμισι έτος (1191-1189 π.Χ.). Ωστόσο τώρα εκτιμούμε ότι είναι πιθανότερο να βασίλευσε δύο πλήρη έτη, ίσως και περισσότερο: οι ανασκαφές στον ναό στη μνήμη της ("ναό των εκατομμυρίων ετών") από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο Gournah υποδηλώνουν με σιγουριά, ότι κατά τη βασιλεία της ήταν πλήρης και λειτουργική μονάρχης και πως η Τουοσρέτ έφθασε και το 9ο έτος εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι είχε, αφού αφαιρεθούν τα 6 έτη μοναρχίας τού Σιπτά, 2-3 ανεξάρτητα έτη βασιλείας. Το όνομα που έλαβε με την ενθρόνισή της είναι Sitre Meryamun, που σημαίνει κόρη του Ρε, αγαπημένη τού Αμούν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gae Callender, The Cripple, the Queen & the Man from the North, KMT, Vol:17 No.1, Spring 2006, pp. 49–63
  • Leonard H. Lesko, A Little More Evidence for the End of the Nineteenth Dynasty, Journal of the American Research Center in Egypt, Vol. 5, (1966), pp. 29–32 (accessible through JSTOR)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.