Σμένδις Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σμένδις Α΄
Κανωπικό αγγείο τού Σμένδη. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Ν. Υόρκη.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1052 π.Χ. (περίπου)
Τόπος ταφήςΤάνις
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΣύζυγοςTentamun
ΤέκναΑμενεμνέσου
ΓονείςHerihor και Nodjmet
Οικογένειαεικοστή πρώτη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Σμένδης, λατιν. Smendes, ήταν ο ιδρυτής της 21ης δυναστείας της Αιγύπτου. Διαδέχθηκε τον Ραμσή ΙΑ΄, αφού τον ενταφίασε στην Κάτω Αίγυπτο, περιοχή που ήλεγχε. Με την ενθρόνισή του έλαβε το πριν-το-όνομα επίθετο Χεντζκεπερρέ Σετεπεντρέ. Το όνομα που έλαβε με τη γέννησή του ήταν αρχικά Νεσμπανεμπντζέντ, που σημαίνει αυτός που προέρχεται από τον Κριό, κύριο της Μένδης, αλλά οι μετέπειτα κλασικοί συγγραφείς Ιώσηπος και Σέξτος ο Αφρικανός το απέδωσαν στα ελληνικά ως Σμένδης. Αν και η ακριβής καταγωγή του παραμένει μυστήριο, θεωρείται ότι ήταν ο ισχυρός κυβερνήτης της Κάτω Αιγύπτου κατά την περίοδο της Αναγέννησης τού Ραμσή ΙΑ΄ και η βάση της εξουσίας του ήταν η Τάνις.

Η καταγωγή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σμένδης ίσως ήταν γιος μίας με το όνομα Χρερέ. Αυτή ήταν η αρχηγός του γυναικωνίτη τού Αμούν-Ρε και πιθανώς η σύζυγος τού υψηλού ιερέα τού Αμούν. Αν η Χρερέ ήταν η μητέρα τού Σμένδη, τότε αυτός ήταν αδελφός της Νοντζμέτ, συζύγου των Υψηλών Ιερέων Χελιχόρ και Πιανκχ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • G. Daressy, "Les Carrières de Gebelein et le roi Smendés", Receuil de Travaux Relatifs à la Philologie et à l’Archeologie Égyptiennes et Assyriennes, 10 (1988) 133–8.
  • Nicolas Grimal, A History of Ancient Egypt, Blackwell Books (1992)