Σκορπιός Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκορπιός Α΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3η χιλιετία π.Χ.
Τόπος ταφήςΆβυδος Αιγύπτου
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΟικογένειαΠροδυναστική περίοδος της Αιγύπτου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ

Ο Σκορπιός Α΄ ή Hổ Cáp ή Serket ήταν βασιλιάς της Άνω Αιγύπτου στην προδυναστική Άιγυπτο. Το όνομα του πιθανότατα είναι τελετουργικό και όχι το πραγματικό, ίσως παραπέμπει στη θεά Σελκέτ που είχε έμβλημα της τον σκορπιό.

Πιστεύεται ότι έζησε στην Θίνη έναν ή δυο αιώνες πριν τον Σκορπιό Α΄. Στην νεκρόπολη της Άβυδου όπου έχουν βρεθεί οι τάφοι όλων των Θινιτών Φαραώ του αποδίδεται ο τάφος U-j . Ο τάφος αυτός έχει συληθεί ήδη από την αρχαιότητα , από τα λίγα ευρήματα είναι μικρές πλάκες με οπή στη μέση. Επίσης τα ιερογλυφικά πάνω στις πλάκες ήταν μισό κατεστραμμένα και πιστεύεται ότι ήταν κατάλογοι με τα ονόματα πόλεων που έδιναν φόρους. Στις δύο πλάκες αναφέρονται τα ονόματα των πόλεων Βούβαστις και Βούτος που βρίσκονταν στο Δέλτα του Νείλου. Αυτό δείχνει ότι η επικράτεια του Σκορπιού είχε φτάσει μέχρι το δέλτα του Νείλου και την Κάτω Αίγυπτο. Από αυτή την περίοδο άρχισε η τήρηση αρχείων με ιερογλυφική γραφή.

Ο Σκορπιός κατάφερε να ενώσει τα μικρά βασίλεια στην Άνω Αίγυπτο , ενώ κατέκτησε εδάφη στη Νουβία και Παλαιστίνη[1].

Ο Τζον Νταρνέλ του πανεπιστημίου του Γέιλ ανακάλυψε τοιχογραφία, 5.000 ετών, με απεικόνιση του Σκορπιού και αναφέρεται σε νίκη του επί άλλου προδυναστικού βασιλιά, ίσως του Ναρμάντα. Υπάρχει και η άποψη ότι οι δύο Φαραώ με το όνομα Σκορπιός ήταν το ίδιο πρόσωπο[2].

Ένα από τα αντικείμενα του τάφου ήταν μια ράβδος από ελεφαντόδοντο, γνωστή ως heqa-σκήπτρο (ή σκήπτρο ουάς), που αντιπροσώπευε την κυριαρχία. To Ουάς ως ιερογλυφικό σήμαινε «κυβερνάω», «ο ηγεμόνας» και «αρχηγός». Όντας από ελεφαντόδοντο, αυτό το τεχνούργημα ήταν ένα είδος γκλίτσας που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί. Ήταν σύμβολο εξουσίας και κυριαρχίας, που συνήθιζε να συνοδεύει τον θεό Φθα (Ptah) της Αιγύπτου [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]